Numărul persoanelor care au murit de Covid-19 în Spania în primele trei luni ale pandemiei, între martie și mai, a depășit 45.000, cu aproximativ 18.000 mai mult decât raportarea oficială, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INE) lansat joi și citat de AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Lex CaMara / Zuma Press / Profimedia Images

Cu toate acestea, guvernul nu va ține cont de această cifră, singura dovadă fiind cea a Ministerului Sănătății, care nu ia în considerare decesele confirmate de Covid-19 decât grație unui test.

În totalul de 45.684 de decese, INE include, la rândul său, atât cele pentru care virusul a fost identificat cu certitudine ca fiind cauza decesului (32.652), cât și cele pentru care este suspectat Covid-19 a fi la origine din cauza „simptomelor compatibile cu boala”.

La apogeul pandemiei, când sistemul de sănătate a fost copleșit, mulți oameni nu au putut fi testați din cauza lipsei de echipamente și personal medical.

Bilanțul oficial furnizat de Ministerul Sănătății pentru aceste trei luni este de puțin peste 27.000.

Prin urmare, estimarea INE este cu 68% mai mare decât bilanțul oficial al guvernului.

Numărul total de victime din Spania a fost de 47.019 de morți miercuri seara, făcând să fie a patra țară în Europa în ceea ce privește decesele, după Regatul Unit, Italia și Franța.

Dacă am include decesele „compatibile” cu Covid enumerate de INE, numărul total al pandemiei în Spania ar depăși 65.000 de decese.

Ministerul Sănătății a sugerat în trecut că numărul real al victimelor pandemiei este, fără îndoială, mai mare decât cifra pe care o oferă zilnic.