Cancelarul german Angela Merkel a cerut miercuri implementarea de noi restricții pentru combaterea coronavirusului în întreaga Germanie după ce măsurile în vigoare s-au dovedit insuficiente pentru controlarea numărului de infecții, relatează Euronews.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Contactul” dintre persoane „este prea ridicat, reducerea nivelului de contact este insuficientă”, a declarat Merkel adresându-se parlamentului german.

Aceasta a susținut propunerile venite din partea unui grup de experți care au propus închiderea tuturor magazinelor nealimentare și școlilor între Crăciun și cel târziu mijlocul lunii ianuarie.

Academia națională pentru științe a Germaniei a cerut la rândul ei înăsprirea restricțiilor.

Merkel a făcut un nou apel la „contacte minime” între acum și perioada sărbătorilor, menționând posibilitatea ca vacanța școlară să înceapă mai devreme.

Autoritățile germane au raportat un număr record de 590 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, țara confruntându-se cu un al doilea val sever al pandemiei în pofida măsurilor luate la începutul lunii noiembrie de a închide restaurantele, sectorul cultural și cel sportiv pe fondul recrudescenței coronavirusului.

Numărul de noi cazuri rămâne în continuare la un nivel ridicat, peste cel al Franței învecinate, autoritățile fiind îngrijorate în special de numărul de pacienți internați în unitățile de terapie intensivă.

O nouă întrunire între guvernul federal și liderii landurilor germane urmează să aibă loc înainte de Crăciun pentru a discuta noile măsuri.

Unele regiuni grav afectate, precum Bavaria și Saxonia, au luat deja măsuri însă alte state sunt reticente în a aproba o înăsprire a restricțiilor.

Cea mai mare rată a infecțiilor în Germania este înregistrată în statul Saxonia din estul țării, unde școlile și majoritatea magazinelor se vor închide de lunea viitoare.

În Bavaria, premierul Markus Soeder a îndemnat parlamentul local din München să susțină introducerea stării de urgență și implementarea unei carantine pe timp de noapte, mai mult învățământ de la distanță și controale la graniță mai stricte.

„O persoană moare din cauza coronavirusului în Germania odată la patru minute”, a declarat acesta, catalogând pandemia drept „cel mai mare dezastru prin care a trecut generația noastră vreodată”.

Soeder a criticat partidul Alternativă pentru Germania și membrii acestuia care au organizat mitinguri împotriva restricțiilor și uneori răspândit informații false potrivit cărora pandemia s-ar fi încheiat.

Acesta a declarat de asemenea că autoritățile bavareze vor lua măsuri împotriva „plimbărilor Gluehwein” - practica de a te plimba de la o tarabă care vinde vin fiert la alta pentru a eluda închiderea barurilor.

În pofida limitării adunărilor la un maxim de 5 persoane, tarabele de vin fiert - o tradiție germană în perioada sărbătorilor de Crăciun - au început să apară în întreaga țară, atrăgând numeroase persoane în fața lor.

Autoritățile afirmă că acestea au devenit un factor semnificativ în răspândirea virusului.

Institutul Robert Koch, agenția responsabilă de boli infecțioase a guvernului federal german, a raportat miercuri 20.815 de noi cazuri de COVID-19 depistate în ultimele 24 de ore, Germania depășind pragul de 1,2 milioane de infecții cu SARS-CoV-2 de la izbucnirea pandemiei.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Germania a ajuns la 19.932.

Citește și: