Justiţia belgiană a decis că statul trebuie să modifice dispoziţiile unei hotărâri ministeriale privind exercitarea cultului religios care limitează frecventarea lăcaşurilor de cult, transmite miercuri France Presse citată de Agerpres.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

Guvernul belgian trebuie să opereze respectivele modificări până duminică, 13 decembrie. Consiliul de Stat a fost sesizat de către membrii unei comunităţi de evrei ultrareligioşi stabiliţi la Anvers (nord), care se tem că limita de 5 persoane în acelaşi loc impusă în cadrul restricţiilor anti-COVID-19 interzice de fapt o căsătorie religioasă programată lunea viitoare.

''Pentru o ceremonie de căsătorie evreiască, trebuie ca cel puţin zece persoane să fie prezente, în caz contrar căsătoria nu este valabilă'', a explicat ministrul justiţiei belgian Vincent Van Quickenborne, pentru postul public de radio şi televiziune RTBF.

În decizia sa, Consiliul de Stat evocă o ceremonie, prevăzută pentru luni, cu 13 persoane în interiorul congregaţiei hasidice Yetev Lev D'Satmar.

Libera exercitare a cultului este garantată de Constituţia belgiană încă de acum 190 de ani. ''Va trebui să găsim un bun echilibru între libertatea religiei şi sănătatea publică'', a afirmat ministrul justiţiei, care a precizat că se va întâlni miercuri după-amiază cu reprezentanţii ''comunităţilor religioase'' pentru a discuta despre acest subiect. Belgia, cu peste 17.500 decese cauzate de COVID-19 în ultimele nouă luni, este una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus.