Purtarea obligatorie a măştii a redus cu pâna la 75% noile infectări în Germania

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2020, 1:05 Actualitate | Coronavirus


Masca coronavirus
Foto: Pixabay.com
Purtarea obligatorie a măştii a permis să se reducă cu pâna la 75% noile infectări în Germania şi chiar cu până la 90% la cei de peste 60 de ani. Mai mult ca oricând, aceasta este măsura sanitară cu cel mai bun raport cost/eficienţă, consideră autorii unui studiu, potrivit Le Temps, citat de Rador.

Purtarea măştii de protecţie... protejează? Întrebare retorică, deşi foarte concretă, în momentul în care mulţi oficiali îşi pun întrebări în legătură cu adevărata eficienţă a unei asemenea măsuri. Răspunsul este fără îndoială da, daca ţinem cont de rezultatele unui studiu apărut vineri, 4 decembrie, în revista PNAS. O echipă germano-daneză de economişti afirmă că măştile de protecţie au permis să se reducă cu circa 47% numărul de noi infectări la 20 de zile după ce prezenţa lor a devenit obligatorie în Germania.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii au analizat datele epidemiologice publicate din 401 zone din Germania identificate după graniţele municipale şi le-au comparat între ele pentru a aprecia dacă există o diferenţă între regiunile care au impus masca şi cele care nu au făcut-o obligatorie, analizând în special monitorizarea temporală a cazurilor cumulate de COVID-19 global şi la 100.000 de locuitori.

Scăderea numărului de cazuri

În Thuringia, Iena, cu 100.000 de locuitori, a fost primul oraş care a luat o asemenea măsură în magazine şi în transportul în comun din 6 aprilie, înainte ca măsura să fie adoptată de alţii în cursul lunii. Cazurile de Covid apărute la Iena au fost comparate cu cele din grupul de control, anume şase oraşe comparabile cu Iena, dar care nu au reglementat purtarea măştii.

Rezultat: autorii spun că au observat o diferenţă semnificativă în noile cazuri de Covid. "Calculele noastre arată ca introducerea timpurie a măştii de protecţie la Iena a dus la o scădere a numărului de noi cazuri de COVID-19 cu circa 75% după 20 de zile", scrie Timo Mitze, economist la Universitatea din Danemarca de Sud, de la Odense. Rezumat altfel, dacă un oraş "nemascat" înregistrează 100 de cazuri în 20 de zile, Iena nu înregistrează decât 25. Potrivit regiunilor examinate care au luat măsuri la date diferite, reducerea numărului de cazuri de Covid este evaluată la de la 15% la 75% în 20 de zile, la o medie ponderată de 47%.

Pentru a se asigura de soliditatea analizei lor, cercetătorii au luat în calcul diferite alte măsuri de potenţială intervenţie puse în practică şi s-au asigurat graţie diferitor teste statistice că oraşele din Thuringia care nu au impus masca pe 6 aprilie au avut o creştere a numărului de infectări (o scădere ar fi însemnat că scăderea remarcată la Iena ar proveni de la alţi factori decât masca).

Reiese în plus că la persoanele de peste 60 de ani scăderea numărului de cazuri este cea mai spectaculoasă, cu 90% mai puţine infectări. De asemenea, efectele cele mai considerabile au fost observate în oraşele mari, unde densitatea populaţiei este mai mare.

Măştile, cea mai bună măsură?

Având în vedere costul derizoriu al măştilor de protecţie comparat cu cel al măsurilor mai drastice (închiderea şcolilor, a restaurantelor, izolarea generalizată, reprogramarea intervenţiilor chirurgicale etc), autorii estimează că măştile constituie un mijloc economic adecvat pentru a încetini propagarea coronavirusului SARS-CoV-2. "Bineînţeles, nu sunt suficiente ca să reducă infectările atât cât s-ar dori", recunoaşte Klaus Wälde, unul dintre autorii de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz. "Alte măsuri - dacă ne limităm la aspectele sanitare ale pandemiei - sunt necesare".

Studiul nu a examinat în detaliu ce măşti s-au purtat. În primăvară, în plină penurie de asemenea echipamente, erau folosite multe măşti artizanale, confecţionarea lor fiind recomandată de autorităţile germane. Au facilitat ele efectul protector observat sau dimpotrivă, l-au frânat? Cercetătorii nu ştiu.

Este totuşi rezonabil să credem că măştile, concepute să limiteze dispersarea picăturilor respiratorii, sunt un atu în lupta contra pandemiei. Deşi încă lipsesc date în legătudă cu COVID-19, lucrări similare anterioare au dus la concluzii compatibile cu acestea: s-a apreciat că purtarea măştii a permis să se evite 78.000 de infectări în Italia şi 66.000 la New York între aprilie şi mai 2020. (Le Temps-preluare Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2786 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  E ok (Miercuri, 9 decembrie 2020, 1:12)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Conspirationistii vor ignora astfel de stiri. Filtreaza doar informatii care ii avantajeaza in dezinformare. Orice bucata de dubiu, fie el si 1% este propagat ca fiind 100% dovada de anti-ceva.

  Acum cu AUR in Parlament si Senat, cine stie ce alte povesti vor mai circula care sa fie la moda in cercul paranoicilor.
  • 0 (0 voturi)    
   e aceeasi poveste cu cei din flat earth (Miercuri, 9 decembrie 2020, 11:40)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   indiferent cate argumente le aduci e degeaba. lupta lor este cu STIINTA. Scopul lor este de a distruge increderea oamenilor in stiinta, pe care o vad ca dusmanul lor numarul 1. Si o vad asa pentru ca stiinta demonteaza religia, iar baietii astia sunt, in marea lor majoritate, niste fanatici religiosi.

   pacat ca am ajuns sa avem astfel de parlamentari, dar nu e prima oara. Danut o sa li se alature in curand sa refaca pp pe care tocmai l-a scos base din parlament.
 • +3 (7 voturi)    
  Nu sunteti rigurosi (Miercuri, 9 decembrie 2020, 1:27)

  bobo2 [utilizator]

  Purtatea mastii a redus cu 78385 infectari in Italia, si 65999 in New York.
 • 0 (8 voturi)    
  Mdea (Miercuri, 9 decembrie 2020, 6:37)

  sysrq [utilizator]

  Ete scârț. Eu mi-am văzut de viață și mă simt excelent. Oare cum se simt cei de sub pat care stau acolo din martie?!
  • +2 (6 voturi)    
   Pt Sisrq (Miercuri, 9 decembrie 2020, 8:04)

   VR007 [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

   Ce te privește cum se simt!? Oricum, cum ție nu ți-a păsat de ei, pt că e clar că nu știi că portul măștii nu se referă doar la protecția personală, ci și a celorlalți, de ce ar trebui să știm noi cum te simți tu un egoist arogant?!
   • 0 (0 voturi)    
    Pardon (Joi, 10 decembrie 2020, 7:24)

    sysrq [utilizator] i-a raspuns lui VR007

    Eu am purtat mască (sub nas, ca să respir bine și doar ca să nu iau amendă) dar, ce e foarte trist, este că asta e reacția frustrată pe care am început s-o vad și la unii prieteni deranjați la maxim că noi, partea de prieteni conspiraționiști, ne-am trăit viețile normal ... nu ne pasă de ceilalți! Grotesc! Asta va fi, probabil, partea a doua a războiului civil...
 • 0 (2 voturi)    
  :))) (Miercuri, 9 decembrie 2020, 6:48)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Atentie! Nu e obligatorie peste tot pe strada ca la noi, ci doar unde nu se pot respecta 2 m. Ca la noi(sau noi ca la ei) nu e decat in Spania si Italia(tari serioase, cu foarte putine cazuri :))) ), deci, cred io, ca daca era obligatorie ''singur in parc'', nici nu mai exista covid in Germania :))))! Studiu lu' peste...oricine arunca orice studiu pe piata ca sa si sustina orice interes! De ce trebuie sa fii conspirationist sa vezi ca masca nu e eficienta? Avem cu toti exemple, langa noi uneori, de ipohondri care au purtat masca ''singuri in parc'', non stop si s au imbolnavit. De asemenea, putem recurge la logica sa realizam ca un virus care are in jur de 50 de nanometri(un nanometru-1 miliard dintr-un metru)nu poate fi oprit de o carpa la gura. Eventual, poate opri din cantitatea de virus expectorata, adica nu mai elimini la o tuse 50 de mld de virusi, elimini doar 10. In fine!
 • 0 (2 voturi)    
  el mai bun "vaccin" (Miercuri, 9 decembrie 2020, 9:37)

  nick1587873340950 [utilizator]

  este cel al sistemului imunitar, rata de succes 99.97% fata de alte vaccinuri Pfizer, 95%, Moderna 94%, mai era unu cu 60%-70%,
  • -1 (1 vot)    
   uite-l ma (Miercuri, 9 decembrie 2020, 11:36)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   De aia avem 3% rata de mortalitate? Ca sa intelegi tu ca de fapt este 0.03%

   De aia avem 3%? Ca antiviralele nu ajuta deloc, doar sistemul imunitar e suficient

   Ce nu inteleg pacalici ca tine este ca vaccinul ajuta ca 95% din oameni sa nu mai faca boala, sa nu necesite medicamente, internare, sa nu sufere de sechele de pe urma bolii, sa nu faca forme grave ale bolii si sa nu moara. Pana in momentul de fata cel putin, niciunul din cei vaccinati nu au facut o forma grava a bolii.

   Dar e greu sa intelegi, tu mai faci un cont pe hotnews sa iti imprastii dezinformarea, sa mai creasca aurul in valoare.
   • -1 (1 vot)    
    Do the math, (Miercuri, 9 decembrie 2020, 12:12)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui justin

    a scazut la 2,3! Dar si asa e cata e, ca dau toti infectatii de covid morti, indiferent de ce mor. Si mai do the math o data si gandeste te ca autoritatile(si inclusiv Chereches de la CJ) au spus ca in realitate sunt su au fost de 1„0-15 ori mai multi infectati. Deci hai sa zicem ca sunt 6 mil...hai, 5...cat mai e mortalitatea? Pa!
    • 0 (0 voturi)    
     actually (Miercuri, 9 decembrie 2020, 15:49)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Mortalitatea e 1.5 milioane de morti in lumea intreaga. Pa?
     • 0 (0 voturi)    
      Fugi mă (Joi, 10 decembrie 2020, 7:25)

      sysrq [utilizator] i-a raspuns lui justin

      Nu mai comenta
 • +1 (1 vot)    
  Care ai citit studiul? (Miercuri, 9 decembrie 2020, 11:31)

  n4c [utilizator]

  Eu l-am citit.

  In lipsa grupului de control, aia care se expun la covid fara masca, nu e etic sa faci asa ceva, autorii studiului au folosit "synthetic control method".

  Altfel spus, pornind de la ce s-a intimplat inainte sa se introduca masca ne imaginam ce s-ar fi intimplat dupa ce s-ar fi introdus masca daca nu s-ar fi introdus masca, dar nu s-a intimplat pentru ca s-a introdus masca.

  Si cum verifica ei ca imaginatia lor nu e o fictiune totala? Pai simplu, dupa ce obtin un model pe baza datelor pre-masca si-l extrapoleaza post-masca, il aplica si altor regiuni, nu doar Jenei. Daca modelul e bun si intr-adevar masca are un efect statistic, efectul ar trebui sa fie vizibil si cind se folosesc datele din Berlin, de exemplu.

  Ei s-aici e adevarata concluzie a studiului, nu ce apare citat de Le Temps si Hotnews (citat din PDF):

  "Taken together, over a period of 20 d, we observe an average
  reduction of 28.4 cases between treated and control regions in the
  context of urban areas. [...] The difference in
  the daily growth rate of the number of infections correspondingly
  amounts to 0.46 percentage points. For the full sample, this difference is estimated to be 0.13 percentage points"

  Cu alte cuvinte, modelul lor prevede o reducere de 47%(medie) a cazurilor de covid IN JENA!

  Ceea ce nu e neasteptat, avind in vedere ca a fost dezvoltat si bibilit pe baza informatiilor din Jena.

  Dar cind il aplica altor regiuni si orase germane, acelasi model, care pentru Jena indica o reducere de 47%, da cifre sub 1%.

  Asa ca baieti, there's lies, damn lies and statistics.
 • 0 (0 voturi)    
  „Studiu” înseamnă că îndeplinește anumite condiții (Miercuri, 9 decembrie 2020, 16:52)

  hsl [utilizator]

  or articolul din Rador (sau de unde o fi) vorbește despre o constatare.
  Sunt orașe foarte apropiate (vezi Galați - Brăila, Alba - Sibiu, Craiova - Slatina, Bistrița - Cluj) cu stiluri de viață total diferite: în unele viața de noapte începe la ora 1, în celelalte se oprește la ora 23; în unele sunt x mașini la 1k locuitori, în altele sunt 10x; în unele sunt y medici/paturi de spital pe cap de locuitor, în altele sunt 10y etc.
  N-ai cum să faci comparații decât dacă te raportezi la același sistem de referință.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by