Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, a înregistrat marţi un record zilnic de decese asociate maladiei Covid-19, iar autorităţile locale au prevenit că oraşul se află în prezent „la un pas de lockdown” şi au decis să închidă barurile şi restaurantele cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform statisticilor oficiale, 86 de decese au fost raportate marţi în Sank Petersburg, scrie Agerpres. Guvernatorul Aleksandr Beglov a declarat luni că acest oraş cu 4,5 milioane de locuitori se află „la un singur pas distanţă de cel de-al doilea lockdown”.

La sfârşitul săptămânii trecute, municipalitatea a anunţat noi măsuri de luptă împotriva pandemiei de Covid-19, ce vizează în special închiderea barurilor şi a restaurantelor din 30 decembrie până pe 3 ianuarie, perioadă în care fosta capitală a ţarilor, oraş cu un pronunţat caracter turistic, devine o destinaţie foarte populară în rândul cetăţenilor ruşi.

Peste 100 de baruri şi restaurante au anunţat deja prin vocile proprietarilor lor că nu vor respecta acest ordin şi au publicat pe internet „o cartă a rezistenţei”, semnată de proprietarii stabilimentelor care vor rămâne deschise în timpul sărbătorilor de sfârşit de an.

„Motivaţia lor este simplă: dacă respectă ordinul Nr. 121 (al administraţiei locale), atunci sunt deja morţi. Dacă lucrează ca de obicei, vor avea o şansă minimă de supravieţuire”, se afirmă într-o declaraţie care însoţeşte acea cartă.

Potrivit aceleiaşi declaraţii, circa 5.000 de baruri şi restaurante „vor muri” şi peste 100.000 de persoane ar intra în şomaj dacă ordinul administraţiei locale va fi respectat, semnatarii documentului precizând că oraşul Sankt Petersburg organizează în aceeaşi perioadă numeroase evenimente, precum festivaluri şi concerte.

Administraţia din Sankt Petersbug a ordonat, de asemenea, închiderea teatrelor, muzeelor şi a sălilor de concerte din 31 decembrie până pe 10 ianuarie, perioadă de concedii în Rusia.

La nivel naţional, directorul Agenţiei sanitare ruse, Anna Popova, a cerut marţi cetăţenilor ruşi să rămână în casele lor de Revelion şi să sărbătorească Anul Nou „alături de membrii familiei pe care îi văd în fiecare zi”.

De la începutul pandemiei, 5.947 de persoane au murit din cauza Covid-19 în oraşul Sankt Petersburg, iar numărul total al victimelor raportate în Rusia este de 44.159.

În pofida creşterii numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în întreaga Rusie, posibilitatea decretării unui nou lockdown la nivel naţional este deocamdată exclusă, pentru a evita o nouă oprire a economiei.