Coreea de Sud a anunţat marţi că a semnat acorduri privind achiziţia de vaccinuri anticoronavirus pentru 44 de milioane de oameni, dar că nu se grăbeşte cu administrarea acestora, pentru a avea timp să observe potenţialele lor efecte adverse, relatează Reuters şi Yonhap, potrivit Agerpres.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul de la Seul va cumpăra astfel câte 20 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca şi Pfizer, respectiv Moderna, şi alte 4 milioane de doze de la Janssen, ceea ce va fi suficient pentru 34 de milioane de persoane, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul sud-coreean al sănătăţii Park Neung-hoo.

Dozele pentru alte 10 milioane de persoane vor fi procurate prin proiectul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a menţionat Park.

În pofida unei recente creşteri a numărului de cazuri înregistrate şi în Coreea de sud, ministrul a subliniat că relativul succes al ţării sale în controlarea "valurilor" anterioare arată că guvernul nu trebuie să grăbească vaccinarea.

"Nu considerăm necesar să începem în grabă vaccinarea fără a ne asigura că riscurile pe care le presupun vaccinurile au fost verificate", a spus ministrul sud-coreean al sănătăţii.

"Întrucât epidemia din Coreea de Sud s-a menţinut la un nivel controlabil, consider că guvernul nu trebuie să înceapă folosirea vaccinurilor în mod precipitat, asemenea statelor europene şi SUA, în condiţiile în care se menţin preocupări privind eficacitatea şi siguranţa acestora", a declarat la rândul său Lee Hoan-jong, profesor emerit la Universitatea naţională din Seul, în aceeaşi conferinţă.

"Ne putem asigura un stoc suficient pentru vaccinarea a diferite grupuri, după monitorizarea riguroasă a potenţialelor efecte adverse care ar putea fi descoperite la două-trei luni după vaccinare în alte ţări", a explicat profesorul.