Persoanele care se întorc dintr-o țară aflată pe lista galbenă nu mai trebuie să se supună carantinării, dacă în ultimele 90 de zile au avut COVID-19 și pot dovedi acest lucru cu acte medicale, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern de vineri, în care a fost aprobată Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind aplicarea unor noi măsuri în starea de alertă.

Raed ArafatFoto: Captura

Condiția este ca acele persoane să nu fi fost depistate cu coronavirus în ultimele două săptămâni. "Persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiția ca infecția să nu fie depistată în ultimele 14 zile", a spus Raed Arafat.

Hotărârea mai reglementează redeschiderea piețelor și libertatea de circulație în ziua votului.

În aceea ce privește votul, în intervalul 6.00 decembrie, ora 5 dimineața și 7 decembrie, orele 1.00, la nivel național, cu excepția persoanelor carantinate, persoanele pot circula nerestricționate, fără declarație pe propria răspundere pentru a-și exercita dreptul de vot.

Membrilor birourilor electorale, candidaților, persoanelor implicate în desfășurarea alegerilor, persoanelor care le asigură transportul, li se permite circulația și după ora 1.00.

Pentru localitățile carantinate, va fi emis un ordin prin care se face excepție în ziua votului, în sensul că va fi liberă circulația.

Raed Arafat a mai spus că vineri urmează să fie publicat în monitorul oficial un ordin care va stabili cum se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și cum o să fie modul în care se vor aplica regulile sanitare în interiorul piețelor.

Statele din zona galbenă sunt: Georgia, Serbia, Luxemburg, Muntenegru, Croația, Andorra, Lituania, Slovenia, San Marino, Liechtenstein, Austria, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Curasao, Polinezia Franceza, Suedia, Macedonia de Nord, Portugalia, Elveția, Polonia, Iordania, Italia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Kosovo și Danemarca.