Vaccinul Moderna împotriva Covid-19 a produs anticorpi care au persistat la 90 de zile după vaccinare, o veste bună, deoarece autorizarea sa este analizată în mai multe țări, potrivit studiului a 34 de participanți de la începutul studiilor clinice, publicat joi în New England Journal of Medicine și citat de AFP.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Durata protecției este, fără îndoială, mai lungă, dar acestea sunt primele date pe o perioadă de câteva luni, validate independent de o revistă științifică. Participanții vor fi urmăriți timp de 13 luni pentru a verifica protecția pe termen lung, spun autorii.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva coronavirusului la 90 de zile de la a doua doză de vaccin, care în sine este administrată la 28 de zile după prima.

Aceștia au observat o scădere „ușoară” și așteptată a nivelului de anticorpi la participanții vaccinați, dar la un nivel care a rămas ridicat și peste imunitatea naturală observată la foștii pacienți recuperați de la Covid-19.

În plus, nu s-au observat efecte secundare grave în așa-numitul proces de fază 1, care a început în martie.

Anticorpii sunt doar o componentă a răspunsului imun, alături de limfocitele B (memorie imună, producerea de anticorpi) și T (care distrug celulele infectate).

Cercetătorii observă că datele privind celulele cu memorie imună nu sunt încă cunoscute, dar studiile anterioare au arătat că vaccinul poate afecta celulele ucigașe.

Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase, a declarat pentru AFP într-un interviu recent că este „sigur” că memoria imună creată de vaccin va dura ceva timp. Dar „nu știm dacă va fi unul, doi, trei sau cinci ani, nu știm”, a spus el.

"Este o veste destul de bună în ansamblu", a declarat joi Benjamin Neuman, profesor la Universitatea Texas A&M, pentru noul studiu, menționând că chiar și la vârstnici răspunsul imun a rămas rezonabil de puternic ".