Centrul biomedical al Institutului Butantan, organismul public care coordonează testele de vaccin în Brazilia, a primit joi un milion de doze ale vaccinului chinezesc dezvoltat de Sinovac Biotech, acesta fiind în faza de studii clinice avansate în statul Sao Paolo, relatează Reuters.

Vaccinul CoronaVac al Sinovac BiotechFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Materialele pentru vaccinul CoronaVac, care urmează să fie ambalate și etichetate de Institutul Butantan, au ajuns la aeroportul Guarulhos din Sao Paolo.

Aceasta este al doilea transport al vaccinului chinezesc în Brazilia, el nefiind încă aprobat pentru utilizare de Anvisa, autoritatea de reglementare medicală din această țară, după ce 120.000 de doze au fost livrate în 14 noiembrie.

„Până la sfârșitul lunii decembrie vom primi 6 milioane de doze” și alte 40 de milioane până în 15 ianuarie, a declarat João Doria, guvernatorul statului Sao Paolo.

Mulți cred că Doria intenționează să candideze împotriva președintelui brazilian Jair Bolsonaro la alegerile din 2022.

Bolsonaro este un critic fervent al vaccinului dezvoltat de Sinovac în timp ce Doria acuză autoritatea de reglementare Anvisa că a devenit prea politicizată după ce a suspendat temporar studiile privind vaccinul chinezesc după sinuciderea unui voluntar.

Reprezentanții Anvisa au afirmat miercuri că sunt dispuși să aprobe vaccinuri anti-COVID-19 pentru utilizare de urgență însă că autorizările vor fi analizate de la caz la caz și pentru a fi luate în considerare vaccinul trebuie să se afle în studii clinice avansate în Brazilia.

Anvisa a anunțat de asemenea că nu a primit nicio solicitare în acest sens până acum.

Citește și: