Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește joi, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi fiind strategia de vaccinare contra noului coronavirus.

Sedinta CSATFoto: Presidency.ro

”Noi am făcut în ultimele săptămâni pași importanți în direcția consolidării Strategiei de vaccinare, ea este deja aprobată în Guvern. Va fi aprobată în această săptămâna și în CSAT. Suntem pregătiți!”, a spus luni președintele Klaus Iohannis.

”Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranșe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienților cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinația cu SARS-CoV-2 şi cred că asta este o veste foarte bună. Noi cu toţii pornim de la premisa că vaccinarea populației în masă se va putea petrece undeva în primăvară, însă este clar că trebuie să așteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă pentru fiecare vaccin, pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primește, pentru ca efectul să fie optimal”, potrivit șefului statului.

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în ședința Executivului de vineri, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare - angajații din domeniul Sănătății, asistenței sociale, cei din categoria de risc și personalul din "domenii-cheie", a afirmat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, sâmbătă, într-un briefing de presă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Iași, că România va primi 4,6% din cota lunară de vaccinuri pentru SARS-CoV-2, menționând că vom avea o imunizare atunci când 60-70% din populație va fi vaccinată.