Belgia va începe la 5 ianuarie campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunţat miercuri premierul belgian Alexander De Croo, care a precizat că detaliile strategiei urmează să fie agreate la diferite niveluri, după o aprobare a vaccinurilor, relatează ziarele La Libre Belgique şi La Derniere Heure, citate de Agerpres.

Vaccin coronavirusFoto: felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia

„Există o propunere a strategiei (de vaccinare) care va fi analizată între diferitele autorităţi” din ţară, a explicat De Croo, în cursul unei vizite la unităţi speciale ale poliţiei federale belgiene.

„Când vaccinurile vor fi gata, ţara noastră va fi pregătită. Vom avea aşadar acorduri clare cu privire la cine va fi vaccinat în prima fază şi la maniera în care se va desfăşura (vaccinarea). La 5 ianuarie noi vom fi pregătiţi, la fel ca alte ţări. Pentru a vaccina cât mai rapid posibil cât mai mulţi belgieni”, a adăugat şeful executivului federal al Belgiei.

Prima fază a campaniei de vaccinare va viza doar „un grup extrem de restrâns de persoane, cu siguranţă personalul medical din spitale”, a declarat şeful executivului regiunii Valonia, Elio Di Rupo, într-o şedinţă a parlamentului regional.

În opinia sa, vaccinarea întregii populaţii va lua „enorm de mult timp pur şi simplu din motive de disponibilitate fizică”. „Va trebui să avem răbdare”, a avertizat el.

Numărul persoanelor spitalizate cu Covid-19 în Belgia a scăzut miercuri sub 4.000, ajungând la 3.707 faţă de 4.027 în ziua precedentă. În secţiile de terapie intensivă din spitalele belgiene se află 854 de pacienţi cu Covid-19.

Numărul persoanelor confirmate cu Covid-19 continuă să scadă, în perioada 22-28 noiembrie media zilnică fiind de 2.305, în scădere cu 29% faţă de perioada 15-21 noiembrie. În ultimele 24 de ore, în Belgia au murit 141 de persoane din cauza Covid-19, numărul total al deceselor cauzate de această boală ajungând la 16.786.

Polonia estimează că va începe vaccinarea în februarie

Polonia speră ca în februarie să înceapă vaccinarea populaţiei împotriva Covid-19, a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

Ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, Polonia a comandat până în prezent 45 de milioane de doze de vaccin. Acesta va fi administrat în două doze de persoană, iar vaccinarea va fi voluntară şi gratuită. Prioritate la vaccinare vor avea lucrătorii din sectorul medical, persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi personalul din sectoarele de siguranţă naţională.

Vaccinările vor fi efectuate în cabinetele medicilor generalişti, în spitalele de suport Covid-19 şi vor exista de asemenea unităţi mobile de vaccinare.

O campanie de informare va fi lansată luna aceasta pentru a încuraja populaţia să se vaccineze.

Costul total al programului de vaccinare este estimat de guvernul polonez între 5 şi 10 miliarde de zloţi (1,35 miliarde - 2,7 miliarde de dolari).

Polonia a depăşit miercuri pragul de un milion de cazuri confirmate de Covid-19, pentru ultimele 24 de ore fiind raportate 13.800 de noi cazuri şi peste 600 de decese, numărul total al deceselor asociate Covid-19 de la începutul pandemiei depăşind 18.200.