Parlamentul japonez a aprobat miercuri proiectul de lege ce prevede vaccinarea gratuită anti-COVID-19 a celor 126 milioane de locuitori ai ţării, în contextul unei recrudescenţe a epidemiei în arhipelagul nipon, transmit AFP şi Kyodo, citate de Agerpres.

Coronavirus JaponiaFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Proiectul de lege, ce prevede că guvernul va acoperi toate costurile vaccinurilor, a fost adoptat de camera inferioară a parlamentului, după ce primise aprobarea camerei superioare. Japonia a precomandat vaccinuri pentru 60 milioane de persoane de la compania farmaceutică Pfizer şi pentru 25 milioane de persoane de la laboratorul de biotehnologie Moderna. Guvernul a mai confirmat că va primi 120 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

Adoptarea proiectului de lege survine la două săptămâni după ce prim-ministrul Yoshihide Suga a declarat că Japonia se află în 'alertă maximă' după ce a înregistrat un număr record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

Guvernul va trebui să strângă informaţii despre eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor ce sunt dezvoltate în prezent, având în vedere că unele folosesc gene artificiale şi alte tehnologii care nu au mai fost utilizate până acum în afara condiţiilor de laborator.

Deşi legea recomandă ca oamenii să fie vaccinaţi, guvernul le va permite cetăţenilor să refuze inocularea dacă eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor nu au fost demonstrate suficient la momentul aprobării.

În cazul în care vaccinarea va provoca efecte secundare serioase, guvernul va acoperi cheltuielile medicale şi pensiile de invaliditate rezultate.

Japonia a fost relativ mai puţin afectată de epidemie, raportând până acum circa 150.000 de cazuri de infectare şi 2.170 de decese, şi nu a impus măsurile de izolare decise în alte părţi ale lumii, însă în prezent se confruntă cu un nou val de contagieri record pe zi, context în care guvernatoarea din Tokyo i-a îndemnat pe locuitori să evite ieşirile neesenţiale şi le-a cerut magazinelor care servesc alcool să închidă mai devreme, chiar dacă aceste apeluri nu presupun niciun mecanism coercitiv.