Doar 10-15% dintre voluntarii pe care s-au testat vaccinurile Pfizer și Moderna contra Covid-19 au raportat efecte secundare ”semnificativ observabile”, a declarat Dr. Moncef Slaoui, șeful Operațiunii Warp Speed pentru vaccinarea anti-coronavirus din SUA, potrivit CNBC.

Vaccin anti-covidFoto: Vito Corleone/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Efectele secundare de după inoculare pot dura până la o zi și jumătate, a spus cel care conduce programul de vaccinare demarat de Administrația Trump în martie.

Persoanele cu efecte secundare au raportat roșeață și durere la locul injecției, dar și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap, a precizat Slaoui, adăugând că cei mai mulți nu au avut efecte secundare observabile.

Acesta a declarat că în ce privește problemele ce puteau apărea pe termen mai lung, precum bolile autoimune, nu au fost diferențe între voluntarii care au primit vaccinul și cei cărora li s-a administrat un produs placebo în testele clinice de la cele două vaccinuri, ”lucru foarte liniștitor”.

Slaoui a spus că acum cunoaștem efectele pe termen scurt și pe cele pe termen mediu ale inoculării, dar nu și pe cele pe o perioadă foarte lungă.