"Nu adunărilor pentru liturghiile de Crăciun", este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, cu privire la măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere Della Sera, preluată de Rador. În mod special, UE solicită "să se ia în considerare evitarea ceremoniilor religioase cu adunări mari, înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio", după cum au informat surse de la Bruxelles.

Distantare fizica la slujbaFoto: Ziarul de Iasi

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a utilizării măștilor de protecție ca măsuri de reducere a răspândirii infecției. Prin urmare, printre alte măsuri, Comisia UE recomandă să se mențină interdicția de deplasare după ora 22:00, chiar și pentru ultima zi din an, reamintind că principiile cheie care trebuie urmate sunt - încă o dată - "prudența" și "prevenția".

Pe scurt, este necesar să se evite greșelile din perioada estivală, deoarece ar apărea riscul unui al treilea val, a reamintit luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Știu că cei care au magazine, baruri, restaurante vor ca restricțiile să se termine, dar trebuie să învățăm din experința din vară, evitând să repetăm aceleași greșeli.

O relaxare prea rapidă și excesivă a măsurilor devine un risc pentru un al treilea val după Crăciun". Marți, ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, și ministrul Afacerilor și Autonomiilor Regionale, Francesco Boccia, vor discuta, de asemenea, acest punct cu guvernatorii regiunilor, în vederea finalizării decretului care va fi în vigoare din 4 decembrie. Măsura va fi prezentată Camerelor, miercuri, de însuși ministrul Speranza.

Consiliul permanent al Conferinței Episcopale Italiene (CEI) se reunește marți dimineață într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre situația legată de pandemie și despre noile modalități de acțiune pastorală. Liturghiile de Crăciun vor avea loc "cu respectarea deplină a regulilor", a declarat Monseniorul Mario Meini, președintele CEI, în Consiliul permanent.

Pornind de la "acoperierea de către mass-media" a chestiunii, a subliniat: "Dacă liturghiile și întrunirile comunitare sunt supuse unei griji deosebite și prudenței, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni a devenit clar cum este posibil să celebrăm slujbele în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și la următoarea celebrare a Crăciunului și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea".

Meini, care l-a înlocuit pe președintele CEI, Gualtiero Bassetti, aflat încă în izolare din cauza COVID-19, a citat Evanghelia după Luca și a reamintit că, "în ciuda problemelor acestei faze istorice, se înmulțesc "semințele speranței" pe care, în calitate de comunitate creștină, suntem chemați să știm să le vedem și să le prețuim, colaborând pentru a răspândi o cultură care cere încredere în ziua de mâine".

În acest sens, în ultimele zile, și directorul Biroului de Comunicații Sociale al CEI, Vincenzo Corrado, a reamintit importanța "monitorizării situației epidemiologice și discutării modalității de celebrare a liturghiilor de Crăciun în condiții de siguranță, așa cum s-a întâmplat până acum".

Între timp, Papa Francisc a anunțat că nu va merge în Piața Spaniei din Roma, pe 8 decembrie. Riscul transmiterii COVID-19 se află la baza alegerii Suveranului Pontif de a renunța, după 67 de ani, la tradiționalul omagiu adus Fecioarei Maria.

Binecuvântarea orașului Roma, a locuitorilor săi și a multor oameni bolnavi din fiecare parte a lumii va avea loc în mod privat, la Vatican. Se vorbește și despre acces limitat la binecuvântarea Urbi et Orbi din 25 decembrie, dar modalitățile desfășurării liturghiei nu au fost încă stabilite.