​Dosarele Wuhan Documente secrete arată cum China a manipulat datele în prima fază a epidemiei Covid-19

de DG     HotNews.ro
Marţi, 1 decembrie 2020, 7:07 Actualitate | Coronavirus


Laborator Wuhan, China
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Profimedia
​Un grup de medici și asistenți din prima linie, cel mai probabil epuizați, stau înghesuiți la o videconferință în timp ce omul cel mai puternic din China ridică mâna în semn de salut. Este 10 februarie în Beijing și președintele Xi Jinping, care a fost complet absent din spațiul public în ultimele săptămâni, se adresează acum personalului medical din orașul Wuhan care se luptă cu un virus încă necunoscut. Covid-19 nu era încă un cuvânt la ordinea zilei.

Dintr-o încăpere securizată, la o distanță de 1.200 de km distanță de epicentrul a ceea ce avea să fie o pandemie care a dat peste cap întreaga omenire și a dus la pierderea a peste 1,46 milioane de vieți la nivel global, Xi exprimă condoleanțe pentru victimele epidemiei. Președintele chinez face apel la o comunicare publică mai intensă, în vreme ce peste tot în lume îngrijorările privind amenințarea noii boli cresc.

În aceeași zi, autoritățile chineze raportează 2.478 de noi cazuri, ajungându-se la un bilanț global total de 40.000, din care mai puțin de 400 de cazuri sunt în afara Chinei. Dincolo de ceea ce raportau autoritățile, CNN a intrat în posesia informațiilor privind documente interne oficiale care circulau la acea dată în China și care arată un cu totul alt tablou.

Într-un raport marcat ”Document intern, rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile din domeniul sanitar din provincia Hubei (epicentrul a ceea ce avea să fie pandemia de Covid-19) listează un bilanț total de 5.918 de noi cazuri la data de 10 februarie, mai mult decât dublu față de cifrele anunțate oficial în aceeași zi.

Aceste cazuri sunt și ele împărțite pe subcategorii: "cazuri confirmate”- 2.345, "cazuri confirmate clinic" 1.772 și "cazuri suspecte” 1.796. Aceste cifre nu au fost făcute publice, întregul sistem chinez părând să încerce a minimaliza săptămâni întregi gravitatea situației.

Cifrele figurează printre dezvăluirile conținute în documente de 117 pagini întocmite de Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție din provincia Hubei, documente care au fost verificate de CNN.

Adunate, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din China de la începutul pandemiei și oferă o primă perspectivă clară asupra autoritățior locale, ce știau și când.

Guvernul chinez a negat constant acuzațiile formulate de SUA și de statele occidentale că ar fi ascuns în mod deliberat informațiile legate de virus.

Documentele obținute de CNN arată contradicții între ceea ce se știa de către autorități și ceea ce era făcut public. În câteva momente critice ale debutului pandemiei, documentele relevă o serie de greșeli clare și un model de eșec care este perpetuat de instituții.

Unele dintre cel mai bătătoare la ochi informații sunt legate de ritmul extrem de lent cu care sunt diagnosticați pacienții cu Covid-19. În Hubei, vorbim despre teste care dau greș și mecanisme de raportări eronate.

Potrivit unui raport de la începutul lunii martie, în medie, timpul între instalarea simptomelor și confirmarea diagnosticului era de 23,3 zile, ceea ce reprezintă un interval extrem de mare ce afectează semnificativ monitorizarea și combaterea bolii.

Marți, 1 decembrie, se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a manifestat simptome ale bolii în capitala provinciei Hubei, Wuhan, potrivit unui studiu cheie din publicația medicală Lancet.

Documentele vin în contextul în care SUA și Uniunea Europeană au făcut presiuni tot mai mari pentru ca autoritățile chineze să coopereze cu OMS la ancheta privind originile virusului care a dus la îmbolnăvirea a peste 60 de milioane de oameni peste tot în lume și a făcut 1,46 milioane de victime.

Însă, până acum, experții internaționali au avut un acces limitat la registrele din spitale și datele din Hubei, deși OMS susține că a primit în această săptămână noi asigurări din partea Chinei că va permite chiar și deplasarea unei echipe de anchetă.

Documentele au fost furnizate CNN de către un avertizor de integritate care dorește să își mențină anonimatul. Sursa ar fi lucrat în sistemul sanitar chinez și se prezintă ca fiind un patriot motivat de dezvăluirea adevărului, solidar cu alți colegi medici care au vorbit.

Documentele au fost verificate de către CNN din șase surse independente, experții confirmând autenticitatea lor pentru CNN.

La 10 februarie, sunt consemnate în documente: "cazuri confirmate”- 2.345, "cazuri confirmate clinic" 1.772 și "cazuri suspecte” 1.796. ”Multe dintre cazuri suspecte ar fi trebuit incluse în cazurile confirmate”, spune un expert care a consultat documentele CNN.

"Numerele furnizate arată cât de confuză, complexă și haotică era situația”, a mai spus Huang, de la consiliul pentru relații externe.

Un alt expert în boli infecțioase citat de CNN, profesorul universitar William Schaffner, spune și el că modul în care este raportată situația în documente arată încercarea de a minimaliza impactul epidemiei.

Andrew Mertha, director la Johns Hopkins University specializat în programe legate de China, susține că documentele care par autentice sunt făcute în așa fel încât oficialii să poată prezenta public orice variantă doresc. "Le dai toate variantele astfel încât să nu pui pe cineva într-o situație inconfortabilă”.

Oficialii chinezi au schimbat ulterior modul de raportare și înalți oficiali din sistemul medical au fost demiși.

Discrepanțe apar și când vine vorba de bilanțul deceselor. Pe 7 martie, bilanțul total al victimelor din Hubei declarat oficial era de 2.986. Documentele obținute de CNN arată cu totul altceva: 3.456 de decese, din care 2.675 decese confirmate ca fiind Covid, 647 ”diagnosticate clinic” și 126 ”suspecte”.

În același timp, CNN mai notează că autoritățile din China nu au făcut niciodată public numărul de cazuri identificate în 2019. Potrivit unui grafic care apare într-un document, numărul acestora ar putea fi mai mare decât se crede. Până acum, cele mai certe informații indică faptul că ar fi vorba de 44 de cazuri de ”penumonie cu etiologie necunoscută.

Documentele mai arată că, de la bun început, testarea a fost lipsită de acuratețe și a dus la întârzieri de săptămâni până la diagnostic. Pe 10 ianuarie, chiar oficialii consemnează în documente că testele sunt ineficiente și dau rezultate negative în mod frecvent.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28866 vizualizari

 • -27 (63 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 7:48)

  [anonim]

  • +13 (33 voturi)    
   macar au fost sincere.. (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:59)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   .. "suntem incompetenti".
   nu ca orezarii tai comunisti care pe langa faptul ca au fost incompetenti, au mintit si nu i-au anuntat si pe ceilalti de mizeria care au facut-o. au ascuns-o sub pres.
   • -4 (12 voturi)    
    rade ciob de oala sparta.. (Marţi, 1 decembrie 2020, 17:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Autoritatile chineze au invatat rapid din greseli. In China, pandemia este deja istorie. Au avut zilele trecute 2 cazuri la aeroportul din Shanghai - au inchis aeroportul si au testat intr-o singura noapte 17.000 de angajati.

    In Romania, cazurile din caminele de batrani si centrele de asistenta sociala nu intra in calculul ratei de incidenta. In UK, nici macar decesele din caminele de batrani nu se mai raporteaza.
    • +1 (1 vot)    
     Hahahaahhaha! (Miercuri, 2 decembrie 2020, 17:39)

     soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     .
 • +36 (88 voturi)    
  China comunista e responsabila de pandemie (Marţi, 1 decembrie 2020, 8:19)

  animatron [utilizator]

  Oricine a avut de-a face cat de cat cu un regim comunist stie ca in mod cert China a mintit si minte in continuare asupra a ceea ce s-a intamplat la debutul epidemiei din Wuhan.

  E in "adn"-ul comunist ca minciuna si manipularea sa fie politici de stat, alaturi de represiune dura si propaganda.
  Nu se pune problema de "libertate de exprimare" sau de critici aduse sistemului, cei care o fac ajung in lagar sau la cimitir.

  Formele de "comunism/socialism", oricum le-am denumi sau ambala ideologic, trebuie combatute fara ezitare, sunt distrugatoare pentru libertate.

  Regimul comunist chinez e direct responsabil de asasinarea a zeci de milioane de chinezi prin foamete, incarcerare si executii, asa cum a procedat si URSS-ul.

  China e acum indirect responsabila de moartea a peste 1,5 milioane de oameni ucisi de virusul chinez Sars-Cov2.

  Virusul isi are originea probabil in laboratorul P3 al Institutului de Virologie din Wuhan, acolo unde exista cea mai mare banca de coronavirusi din lume.

  Potrivit unei echipe de bio-informaticieni francezi (studiu publicat recent), virusul a fost augmentat in laborator in scop de cercetare si apoi scapat de acolo din cauza unei erori tehnice sau umane.

  China a refuzat pana acum orice ancheta independenta, iar OMS-ul condus de un comunist etiopaan, sustinut la sefie chiar de China, a avut un comportament cel putin incompetent daca nu iresponsabil.

  Tarile occidentale, lovite de drama pierderilor umane si de catastrofa economica, au reactionat in ordine dispersata, cu intensitati si grade de protectie diferite, rezultatul fiind cel pe care-l stim.

  Guvernul de dreapta din USA a identificat rapid China drept responsabila si a stopat legaturile aeriene, a cerut reforma la OMS, a lansat o vasta operatiune de sustinere a laboratoarelor in cursa vaccinurilor (primele sunt americane).

  UE a ezitat initial sa se confrunte cu China si OMS, acum face acelasi lucru ca USA si in curand va incepe si in Europa vaccinarea.

  China trebuie sa plateasca!
  • -16 (34 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:43)

   [anonim] i-a raspuns lui animatron

  • -16 (34 voturi)    
   cate minciuni poti scrie in cateva fraze? (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:21)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Nu s-a demonstrat absolut nimic despre faptul ca virusul ar fi fost o creatie de laborator!
   Fauci si Bush au avertizat despre pericolul pandemiei inca din 2002m dar acele doua miliarde de dolari, nu au fost niciodata investite! Asta este informatie reala, nu supozitie.
   De ce un buget de mai bine de 800 de miliarde de dolari pe an, nu a fost in stare sa protejeze populatia USA. Bugetul pentru aparare, nu pare sa ofere vreo protectie reala. Iarasi, fapt dovedit, nu minciuni si manipulari.
   Biden va adera inapoi la WHO si va incheia sirul minciunilor raspnadite in mod clar de catre administratia Trump. Trebuie sa traiesti cu ochii inchisi cat sa crezi ca "chinesse virus" este problema aici.
   • +4 (16 voturi)    
    Va sa zica revenirea US in OMS (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:46)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Va rezolva toate problemele?Subit?
    Caci dupa spusele tale nu virusul chinez e problema ci minciunile lui Trump.
   • +5 (7 voturi)    
    Raspunsul la prima fraza "desteapta" (Marţi, 1 decembrie 2020, 16:10)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Dr. Li-Meng Yan si cei 2 colegi: primul decedat la inceputul pandemiei, al doilea disparut.
    Este evident inclestarea gigantilor SUA / China...inclusiv aliatii lor
   • -1 (1 vot)    
    Nu există nicio dovadă că virusul NU ar fi fost... (Miercuri, 2 decembrie 2020, 17:41)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    ...scăpat din laborator.

    Iar despre cât de competent ar fi fost Biden dacă ar fi gestionat el criza în locul lui Trump, nu trebuie să te uiți decât la cum au gestionat criza guvernele progresiste sau neoliberale vest-europene: Italia, Spania, Belgia, Olanda, Franța, chiar și Elveția, etc.

    Singurul care ar fi putut gestiona bine pandemia în US: asiaticul Andrew Yang.
  • -6 (20 voturi)    
   Vezi raportarile Prefectului Soare din Arges! (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:42)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   De fapt, lipsa lor.
   De cand s-au inmultit (inzecit, chiar) cazurile, prefera sa nu raporteze nimic.
   Pur si simplu preia raportarile pe tara in anuntul zilnic al prefecturii!!!
   Politruc perfect!
   Traiasca PNL!
  • -6 (22 voturi)    
   dar vai (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:45)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   dar vai, Trump a avea dreptate pana la urma... ce ne facem?!
  • +3 (19 voturi)    
   OMS (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:19)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   ar trebui sa va documentati ce este OMS ce responsabilitati si ce puteri are.

   Nu va contrazic insa, OMS ca si majoritatea guvernelor, au fost depasiti de o criza absolut deloc surprinzatoare.

   Pandemii au fost si vor mai fi, dar noi ramanem nepregatiti si confuzi - de fiecare data.

   Cat despre reactia USA, ma uit la datele statistice si incerc sa inteleg unde au reactionat OK.

   Cand citest "virusul chinezesc" insa, ma lamuresc rapid ca citesc fragmente ale masinei de propaganda Breitbart.

   Nu este un singur virus in actiune acum, ci mai multe, sub forma de teorii ale conspiratiei, toate afectand populatia.

   Am colegi care numai asta sunt in stare sa debiteze de cateva luni bune.

   Acest stres sub care traiti insa, nu va ajuta.

   Daca aveti o convingere, ati putea sa faceti ceva in directia in care credeti (construti un adapost, stocati alimente, deveniti activist, etc) dar nu va otraviti clipa de clipa traind sub teroarea unor lucruri greu de dovedit si de multe ori false.
   • +2 (10 voturi)    
    Victore ! (Marţi, 1 decembrie 2020, 18:36)

    danmarian [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Chiar daca esti bine platit ca sa posteziminciuni - iti atrag atentia ca INDIFERENT ce rah . at mananca OMS sau China comunista - virusul a aparut in orasul Wuhan unde exista si lucreaza doua institute MILITARE de virusologie !!! Iar a-mi zice ca e rasist sa-i spunem "virus chinezesc" - .... sik . tir baiatule ! OMS trebue rapid curatat de banditii pusi in slujba comunistilor chinezi ! Are dreptate Trump sa scoata USA din OMS - Pentru informatie : USA contribuia cu 420 mil. USDolars iar "marea putoare - pardon = putere - China cu 20 mil dolari !!! (iar dupa taierea USA a mai "dat" 20 mil dolari - si bandirti si scartzari -= deh - comunisti !)
    • +1 (7 voturi)    
     Nu intelegeti ce cititi? (Marţi, 1 decembrie 2020, 19:30)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

     + cei sase anisori de acasa par lipsa la apel.

     Unde am zis eu rasist?
     Am zis doar ca se vede propaganda Breitbart.in mesajul lui "animatron".

     Apoi, unde postez eu minciuni?

     Daca tot va credeti informat, unde s-au redirectionat banii pe care USA ii dona la OMS?
     De curiozitate, desi cred ca va va fi greu sa treceti peste isterii si injurii si sa rationati un pic.

     Ca sa inchei... oameni cu probleme psihologice evidete sunt ametiti de propaganda de la vest sau est intr-un mod absolut ingrijorator.

     Nu ne ajunge problema cu fundamentalistii musulmani, acum avem si fundamentalistii de genul danmarian, incapabil sa inteleaga ce citeste, sa rationeze pentru sine, dispus sa improaste injurii si acuzari inventate.
   • -2 (4 voturi)    
    eşti în profundă eroare dacă pledezi ca (Marţi, 1 decembrie 2020, 19:43)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    oamenii să ia de bune toate găluştele oficiale, de cele mai multe ori interesate în a ascunde adevărul sau măcar parte din el...
    de asta au apărut şi teoriile conspiraţioniste: din neîncredere în declaraţiile şi secretomania oficială.
    e normal să nu crezi tot ce auzi dar şi profund anormal să crezi toate poveştile oficiale. omul doritor de adevăr este dator să îşi pună întrebări...
    • +1 (1 vot)    
     Merge in ambele sensuri (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:41)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Personal incerc sa citesc (cand ma intereseaza) cat mai multe puncte de vedere.

     Asta inseamna ca am urmarit din martie (doar un exemplu) ce zicea David Icke dar citesc si ziarele, iar pentru date specifice industriei medicale incerc sa gasesc studii pe siteuri specializate.

     Aceste teorii de regula au peste 50% din informatie adevarata sau pe aproape, atlfel nu ar prinde - dar in mare parte sunt toxice si sunt promovate de personaje indoielnice.

     Ceea ce te pune, macar un pic, pe ganduri.
  • +5 (25 voturi)    
   prietene (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:34)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Campania electorala americana s-a terminat prin infrangerea lui Trump care a introdus notiunea de chinavirus in loc de coronavirus.
   Pe tine vad ca te-a marcat puternic acest lucru din moment ce continui sa sustii propaganda aluia probabil in ideea ca poate,poate...

   Cred ca e cazul sa reamintim ca in laboratorul din Wuhan ( cel incriminat pentru raspandirea coronavirului ) se faceau cercetari de modificari genetice pe virusi, sprijinite si finantate generos ( vreo 80 milioane de dolari ) de un laborator al unei Universitati americane care, datorita faptului ca in America fusesera interzise printrun moratoriu acest soi de cercetari, au dorit sa-si continue cercetarile in afara SUA.

   Sistemul de securitate ale laboratorului chinez,de protectie impotriva raspandirii virusilor asupra carora se efectuau cercetarile a fost conceput si instalat de o firma franceza.

   Asa ca trage singur concluziile daca esti in stare si las-o mai moale cu propaganda desantata,evident daca poti ....adica daca te lasa viscerele !

   In ceea ce priveste haosul sau debandada si lentoarea initiala in declansarea luptei impotriva coronavirusului acestea pot fi explicate prin noutatea absoluta a fenomenului cu care s-a confruntat sistemul de sanatate chinez.
   Cifrele aratate in articolul de mai sus tocmai asta indica. Habar nu aveau in ce categorii sa inregistreze pacientii.

   Oricum se pare ca dupa ce si-au revenit “din pumni” autoritatile chineze au luat masuri corespunzatoare dovada fiind si faptul ca ,se pare,au mai mult success in combaterea epidemiei decat alte tari.
   • -2 (8 voturi)    
    alt avocat al chinei... (Marţi, 1 decembrie 2020, 19:53)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    spicuiesc câteva erori:
    campania electorală americană s-a încheiat, nu şi procedura alegerilor ce va fi finalizată abia la începutul lui ianuarie - mai citeşte despre sistemul electoral american, nu vorbi pe ghicite...
    de ce ar face studii de modificări genetice ale unor viruşi dacă nu în scopuri militare? iar versatilitatea acestui virus care a suferit în doar câteva luni mai multe mutaţii te duce cu gândul tot la asta: prototip de armă bio scăpat de sub control...
    noutatea nu scuză minciuna şi falsele raportări...
    • 0 (0 voturi)    
     speculezi convenabil (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:04)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     N-ai tu treabă cu cercetările medicale cu aplicație militară, nici nu știi ce-i aia un virus și dacă se pretează ca armă biologică.
     Ce-i aia avocat al Chinei ?! Aia e o țară cu 1,5 miliarde de oameni, fiecare cu interesele lui, exact ca noi. Nici măcar PCC nu este un monolit , n-are cum, are 30 de milioane cadre împărțite prin zeci de provincii.
     Care mutații ? Nici un fel de mutații semnificative care să fie explicate altfel decât prin influența mediului înconjurător și care să urmărească altceva decât creșterea contagiozității dar nu și a mortalității. Adică un virus normal.
     Noutatea nu justifică testele proaste, raportările haotice, supraaglomerarea spitalelor depășite de situație ?! Mă tu te auzi ?! Tu știi ce se întâmplă în lume în acest moment, când NU mai putem vorbi de noutate ?!
  • +6 (18 voturi)    
   Americanii au stiut din ianuarie (Marţi, 1 decembrie 2020, 13:05)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Administratia Trump a stiut inca din ianuarie 2020 de existenta virusului dar a preferat sa mearga pe burta pentru ca doh..oprirea zborurilor afecta economia... Acest "ne facem ca ploua" a fost pana la urma o decizie "istorica" a lui Trump , intrucat administrarea catastofala a pandemiei in State l-au costat al 2lea mandat.
   • +1 (11 voturi)    
    al doilea mandat (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:28)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

    Trump a pierdut al doilea mandat din cauza (datorita) virusului si a mobilizarii fara precedent, ca si cauza a carantinei si a fricii de acest virus.
    Cele mai multe state, si democratii, au sustinut votul prin corespondenta si au facut posibil votul prin corespondenta acolo unde, inainte nu se punea problema. Astfel, s-a atins o cota record de prezenta la vot.

    Pe de alta parte, Trump a impartit banii pentru sustinerea economiei, bani luati din FED si dati in WallStreet direct.
  • +6 (10 voturi)    
   Pentru gripa AH1N1 cine este responsabil? (Marţi, 1 decembrie 2020, 17:35)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Si cine plateste milioanele de morti?..
  • +2 (6 voturi)    
   Ha ha (Marţi, 1 decembrie 2020, 22:40)

   treos [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   alegerile s-au terminat baiete, nu te mai agita cu virusul chinezesc creat in laborator. Nu te mai plateste nimeni sa minti
   P.S. CNN e credibil acum?
 • -11 (45 voturi)    
  Raportari normale (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:17)

  independentu [utilizator]

  Majoritatea tarilor nu raporteaza nici acum cazurile neconfirmate de teste. Cazurile suspecte sau confirmate doar clinic nu sunt raportate, daca nu sunt insotite de un test. La fel si cu decesele, doar un numar de tari raporteaza ca decese Covid cazurile in care nu a existat un test pozitiv. Unii romani ar vrea si autopsie, ca sa fie declarat deces asociat COVID. Au chinezii bubele lor, dar aici e multa propaganda.
  • -7 (25 voturi)    
   E simplu (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:31)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Cauta vinovati pentru propria impotenta.Aceiasi bizoni care nu poarta masca zbiara de ce nu nu s-a transformat China intr-o gaura neagra de frica a ceva ce nu impresioneaza marea majoritate . Aproape ai zice ca sunt suparati ca s-a facut atat tamtam cu Covid-ul si de fapt vina Chinei e ca a tras alarma prea tare ...
   • +1 (15 voturi)    
    Mai mult (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:22)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Lauda USA ca au produs (si ei) vaccin antiCovid dar sunt primii care se isterizeaza ca va trebui sa isi faca vaccinul "fast forward"
 • -10 (56 voturi)    
  documentele pun China într-o lumină favorabilă (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:37)

  zavalitaa [utilizator]

  adică arată ce rapid a depășit China faza buimăcelii inițiale, stare în care se află încă multe țări din lume.
  Se arată problemele legate de diagnosticare, calitate teste, gestionare decese, reacțiile birocraților față cu realitatea etc.
  Una peste alta, din aprilie China a depășit faza buimăcelii sus menționate și foarte rapid a luat exact măsurile pe care vesticii refuză și acum să le ia până la capăt, și iată, de jumătate de an economia le merge impecabil, ajutând direct și indirect economic restul lumii.
  Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat economic cu lumea dacă modelul american de a reacționa la ce ți se întâmplă era aplicat de chinezi la ei acasă. Cine știe, poate învățăm ceva pentru următoarea pandemie.
  • +11 (29 voturi)    
   China este modelul (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:58)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   Spre China ne indreptam cu totii, fericiti! Uraaaaa, uraaaa! Aplauzeee!!!
   • +1 (25 voturi)    
    Cu Mos Bideu la conducere... (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:45)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui traianw

    ... da, spre China ne indreptam.
    • +3 (15 voturi)    
     Ceva argumente? (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:23)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     se misca placile tectonice?
    • 0 (16 voturi)    
     "saracul" Bideu... (Marţi, 1 decembrie 2020, 13:41)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     ...doar ce si-a fracturat piciorul in timp ce se juca cu cainele sau...
     Isi incepe noua cariera cu un pas gresit, de parca nu am fi sti cu totii ca, in final, intreaga America va fi fracturata dupa timpul in care Biden se va fi "jucat" cu Ea.
    • +2 (14 voturi)    
     Alegerile din SUA s-au terminat. (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:33)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     Nu mai plange atata !
     • -3 (9 voturi)    
      "Alegerile" da.. (Marţi, 1 decembrie 2020, 16:13)

      baimarean [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      Rezultatul final inca NU "ie".
   • 0 (0 voturi)    
    n-ai tu noroc cu modelul chinezesc (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:09)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui traianw

    de dezvoltare, altfel puteai ajunge în Viena din București în 2 ore cu trenul acum. Totuși, ca să fim corecți, după Revoluție am reușit să facem 8 km de metrou în Drumul Taberei în 20 de ani și se dă cu suspendare pentru corupție.
  • +2 (24 voturi)    
   nu mai bine.. (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:00)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   .. invata orezarii tai comunisti sa nu mai manance toate lighioanele ca uite asa pot porni pandemii? sapa prin istorie sa vezi ca asta nu e singura.. au mai fost gramada pana acum si tot n-au invatat nimic.
   • +6 (16 voturi)    
    Gripa porcina in 2008 (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:04)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    300 k morti , a pornit de la o firma americana din Mexic iar US sunt suspectate pt gripa spaniola . Nimeni nu e sfant . Daca stau bine sa ma gandesc US ar ignora de dragul business-ului chiar si o epidemie de ebola .
   • +2 (14 voturi)    
    Lipsa de igiena educatie sau lacomie nelimitata (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:26)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    se pare ca un mix de lacomie si lipsa de educatia a dus la mai multe pandemii chinezesti.

    Culmea e ca, nu vorbim ca in Africa de piete de carne de care lumea are nevoie ca sa supravietuiasca, ci de piete cu produse culinare de lux.

    Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.
    • 0 (4 voturi)    
     pandemii la plural ? (Marţi, 1 decembrie 2020, 22:08)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     Care ar fi acelea, că MERS a apărut prin Arabia Saudită, Ebola prin Africa etc etc etc
     Apropo de pandemii, realizezi că sunt vreo 1 miliard și jumătate de chinezi pe Terra, ce zici, îi impresionezi mult ? Ia vezi că poate-ți remarcă existența și te taie de la aspiratoare sau TVuri și plătești triplu pentru fleacuri d-alea de le dai naibii de drepturi ale omului
     • +1 (1 vot)    
      Nu inteleg (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:57)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

      Chestia cu impresionatul chinezilor mi-a cam scapat.

      Nu stiu daca ai auzit de
      2003: SARS (epidemie)
      1997: bird flu A(H5N1)
      1968: Hong Kong flu (pandemie)

      ele au ca loc de pornire China.

      Ai fi putut sa cauti inainte sa versi povestea cu impresionatul si pretul triplu la aspiratoare.

      Oricum - mesajul tau nu era pentru mine, cel putin nu inteleg de ce imi zici chestiile astea cu impresionatul si preturile la aparatura electro casnica.

      Ca idee, personal incerc sa cumpar produse si servicii produse in Europa (chiar daca mai scumpe) dar inteleg ca multe compenente sunt facute in Asia.

      Nu are insa legatura cu pandemiile, sincer.
      • 0 (0 voturi)    
       aia din Hong Kong (Miercuri, 2 decembrie 2020, 12:47)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

       nu se pune, ăia sunt... democrați (trăiesc din spălare de bani, mă rog, neimportant)
       Desemenea, nu se pune nimic dinainte de ultimul război mondial, lumea a început atunci.
   • +3 (5 voturi)    
    pandemiile (Marţi, 1 decembrie 2020, 22:05)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    din ultimii 2000 de ani doar (asta ca să fiu blând cu tine)... cam de unde au venit ?
  • -1 (17 voturi)    
   economia le merge impecabil?? (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   Says who?Propaganda chineza?
   Cand vad laude aduse unei tari care raporteaza absolut ce vrea partidul, fie ca e vorba de imbolnaviri sau raportari economice ma ia durerea de cap.
   • +3 (5 voturi)    
    cam așa ceva (Marţi, 1 decembrie 2020, 22:03)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Singura țară cu creștere economică din 2020.
    Și de ce nu ar fi ? E aproape singura care a luat în serios pandemia.
    • -2 (2 voturi)    
     au luat asa in serios pandemia (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:16)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     Ca au si exportat-o cu succes.
     Cat despre statisticile chinezilor cu cresterea economic mai slabeste-ma. Chinezii sunt supectati ca isi umflau cifrele de crestere din condei inca inaite de 2019 mai exact mint ca Ponta. Inspiratie, minciuna, expiratie!
     • 0 (0 voturi)    
      treaba ta (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:47)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      ce crezi sau nu, nu mai putem noi sau ei
  • +4 (14 voturi)    
   Chiar daca nu as vedea probele prezentate. (Marţi, 1 decembrie 2020, 13:34)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   ...de CNN si as fi sigur, a priori, in proportie de 90% ca tot ce spune China este o minciuna. Adevarul nu este frate bun cu comunistii, niciodata nu a fost si nu va fi in veci, pana la disparitia comunismului de pe Pamant.
   Toate conflictele intre democratie si comunism, in final au dovedit minciuna comunistilor. Sa ne aducem aminte doar de Cernobal si este suficient.
   • 0 (0 voturi)    
    hmm... (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:49)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    adică comuniștii chinezi, care au schimbat fața unui continent în 2-3 generații mint mai mult decât se mint românii de zeci de generații, de pildă ? LOOOOOL
    • 0 (0 voturi)    
     Da (Miercuri, 2 decembrie 2020, 17:47)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     Să nu uităm că și Adolf era cât pe ce să schimbe fața unui continent, construind Autobahn-uri în lung și-n lat.
     • 0 (0 voturi)    
      deloc (Miercuri, 2 decembrie 2020, 19:30)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

      N-ai tu treabă cu nemții, naziști au ba, chinezii, americanii sau alte nații care nu-și dau cu stângu-n dreptul istoric
 • -8 (44 voturi)    
  O tot tineti danga-langa (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:57)

  adi_69 [utilizator]

  cu China ca Werner cu PeeSeeDee.
  Super-civilizatele Europa si Sua nu au nicio scuza in felul cum au gestionat valul 2 al pandemiei. Aveau toate informatiile, era o perioada de acalmie si toti s-au complacut intr-o dulce abureala.
  • +12 (20 voturi)    
   asa (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:00)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Si ce ar fi trebuit sa faca diferit cele mentionate mai sus? Ai 2 vaccinuri si tratamente care au dus la scaderea substatiala a ratei mortalitatii.
  • +9 (23 voturi)    
   pai stai asa bos.. (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:02)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   .. nu despre a spune adevarul e vorba? lumea ii acuza pe mancatorii de shobolani comunisti ca sunt mincinosi.
   macar westul si-a recunoscut incompetenta. comunistii tai pe langa ca-s prosti, mint si manipuleaza de sting.
   • 0 (0 voturi)    
    dap, și tot cresc economic (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:50)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    lucru greu de înțeles pentru un român, recunosc :)
 • +21 (41 voturi)    
  WHO (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:36)

  Hexadanus [utilizator]

  Multumiri WHO pentru increderea oarba in China si bagatelizarea avertismentelor venite dinspre Taiwan.
  • -10 (24 voturi)    
   De ce nu ii spui OMS? (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:48)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Crezi ca esti mai destept sau mai frumos daca pana si acronimele le spui in engleza? Spune-le in bulgara sau pe tiganeste daca esti smecher. Tefelist/progresist/globalist de doi bani, ce sa-i faci.
   • -1 (13 voturi)    
    Destept si frumos esti numai tu pe lume (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:36)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    Esti unic, ce sa zic.
    Se vede si din postarea ta, ce sa-i faci.
 • -2 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:39)

  [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
   Si doar nu crezi ca CNN (Marţi, 1 decembrie 2020, 16:14)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui

   Ar recunoaste niste merite pe ici pe colo lui Trump...care spunea excat aceleasi lucruri in primul trimestru ?
 • +7 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:39)

  [anonim]

  • +2 (16 voturi)    
   Au ascuns datele (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:16)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum a ascuns vestul asimpromaticii aia pe care ii tot socotiti incat sa va dea rata deceselor cu zero virgula ? . Uite US , Canada , vedeti si Ro , Spania etc :
   https://hgis.uw.edu/virus/

   Vezi ruperile in grafic . Sunt ajustari , dar voi le denumiti minciuni comuniste daca vin din China .
 • +5 (21 voturi)    
  CNN (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:54)

  RoyPeters [utilizator]

  are un istoric de "credibilitate" foarte controversat, privind acuratetea si tendentiozitatea stirilor si analizelor.

  Dedicat total comenzii politice, imi amintesc cum, relatand live (dupa tv24.ua) despre violentele din Euromaidan din 28-30 noiembrie 2013, vedeam cum demonstrantii aruncau cu sticle incendiare si pietre in politisti, iar reporterul CNN spunea cum demonstrantii pasnici sunt atacati de politisti. Este doar un exemplu din miile citabile.

  Pe scurt, CNN este echivalentul american al Antenei 3, cu care are, de-altfel, o colaborare. Canal destinat celor cu discernamant diminuat...
  • 0 (12 voturi)    
   Asa o fi. Care e legatura cu credibilitatea Chinei (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:38)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

   .
   • -3 (7 voturi)    
    Care credibilitate la comunisti? (Marţi, 1 decembrie 2020, 16:15)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    ..
   • -3 (7 voturi)    
    şi mă rog pe cine interesează credibilitatea (Marţi, 1 decembrie 2020, 20:12)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    chinei? o ţară care afişază portrete imense pe faţada clădirilor reprezentând pe cel mai mare criminal din istorie: mao-tze-dun care a exterminat 78 miloane chinezi... aproape dublul locurilor 2 & 3 din acelaşi top sinistru: stalin (23 milioane) şi hitler (17 milioane)
 • -4 (16 voturi)    
  OMS ce zice? (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:58)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... se bucura de purcoiu' de banet de la orezari?
  • 0 (0 voturi)    
   se bucură că are ce cheltui (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:52)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   cu malaria, cu asistența medicală pentru țările alea din lumea a treia, unde nici nu mai știi cine moare la naștere primul, mama sau copilul. Fleacuri de genul ăsta
 • -5 (21 voturi)    
  perfect! (Marţi, 1 decembrie 2020, 11:13)

  levierul [utilizator]

  Deci, toata planeta s-a imbolnavit de COVID-19 din cauza ca raportul initial al chinezilor nu a trecut si cazurile suspecte la cazuri depistate clinic?
  Huo comunistii! Am gasit de ce nu avem echipament de protectie si sectii pentru enventualele pandemii. Chinezii si minciunile lor comuniste. Partea trista e ca explicatia asta, pare a tine pentru mult prea multi oameni liberi, care urasc minciuna.
  • -2 (14 voturi)    
   esti mai mult coada de topor decat levier (Marţi, 1 decembrie 2020, 13:07)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Da, daca chinezii raportau corect de la inceput si nu ascundeau numarul real de cazuri poate virusul nu parasea niciodata Wuhanul.
   Iar in timp ce politicienii euopeni sau americani raspund in fata cetatenilor la vot in China nimeni nu va raspunde pentru nimic.
   Sa repetam, partid unic, Li Peng, dictator pe viata.
   • +2 (10 voturi)    
    cum ? (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:19)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Daca raportaul toate cazurile suspecte, dar care nu erau demonstrate clinic, de vreun test, ca fiind COVID-19, atunci nu mai parasea virusul Wuhan-ul pentru ca virusul se ia dupa cate cazuri sunt raportate?
    E sofisticata gandirea ta. Sofisticata in sensul sofismelor pe care le folosesti
    • -2 (2 voturi)    
     daca raportau primele cazurie din noiembrie 2019 (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:25)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui levierul

     Si daca dadeau alerta internationala din decembrie 2020, da, poate virusul nu parasea Wuhanul sau era intampinat altfel la destinatie. Chinezocii aveau virusul de peste o luna jumate in actiune dar pe 15 ianuarie inca sustineau ca nu stiu daca se transmite de la om la om.
     Iar OMS-ul se uita in gura lor si repeta ca papagalul.
  • -2 (6 voturi)    
   măi nea levier, ce vârstă ai? (Marţi, 1 decembrie 2020, 20:16)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   că dacă ai fi trăit la o vârstă cât de căt conştientă înainte de '90 nu ai fi vorbit nici pe departe aşa...
   visaţi cai verzi pe pereţi roşii comunişti... vai de capul vostru...
   • 0 (0 voturi)    
    dar tu? (Miercuri, 2 decembrie 2020, 11:31)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    faptul ca esti ignorant, ma gandesc ca ai imbatranit degeaba.
    Ia sa imi spui tu acum: cati miliardari erau in Romania comunista, si cati studenti mergeau la studii la universitatile de top din toata lumea, pe banii parintilor din aceeasi Romanie comunista.
    Cam cati chinezi fac foamea pentru ca partidul lor comunist a decis ca trebuie sa exporte cat mai multa mancare catre alte state comuniste, pentru a-si plati "datoriile"? Era cumva Romania comunista, principala piata de desfacere pentru Mercedes si BMW? Daca mai traia Ceausescu, venea Elon Musk sa faca Gigafactory langa Bucuresti?
 • +1 (13 voturi)    
  pana acum (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:09)

  Torreador [utilizator]

  nu am citit decat faptul ca un virus necunoscut i-a luat pe unii prin surprindere. Nimic senzational. Nimic extraordinar. Mare parte din ce este relatat aici s-ar fi intamplat peste tot in lume. Fie China, fie Japonia, fie SUA (bine dreaq ca nu a aparut acolo ca tembelul de la casa alba ar fi dat cu mucii in haturi mai rau decat a facut-o JAOPING GALBEJITUL)... nu vad spectacularul anuntat pompos prin titlul articolului. Da, sunt de acord cu faptul ca China, tara comunista pana in maduva oaselor, s-a apucat sa minimalizeze impactul asupra ei si ca probabil nu au fost 80000 de cazuri ci mai degraba vreo 300000 de cazuri... si ca probabil au fost vreo 100000 de victime (poate mai mult) ... insa despre ce vorbim aici??? China este comunista. Patria nu are cum sa fie invinsa de un virus. Patria va triumfa in fata WEST-ului ... nimic anormal... din pct-ul meu de vedere sa te apuci acum sa cauti vina pt modul dezastruos in care ai gestionat pandemia in tara ta. Deci DA, China sunt comunisti. Bravo!!! Ce constatare!!!!
 • +2 (12 voturi)    
  Intre timp (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:38)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Afacerile cu China merg inainte, relatiile se cimenteaza, nu tu incalcari de drepturi umane, nu tu probleme...China este prietena "tutulor". Inainte spre victoria mareata!!
 • +4 (18 voturi)    
  he he, CNN, "avertizor anonim", presa profesionist (Marţi, 1 decembrie 2020, 12:42)

  AES [utilizator]

  Infierarea proletaro-americano-UE a chinezilor imi aduce aminte de magariile americane din 2003 cand au atacat Irakul mintind pe toata lumea ca Saddam are arme de distrugere in masa pe care le va folosi impotriva populatiei. Voi astia care va dati cu parerea din fotoliul de acasa, citand CNN-ul mai abitir decat citau comunistii Pravda, aveti curajul sa bagati mana in foc ca CNN-ul nu pute? :))))
  • -1 (5 voturi)    
   ba pute chiar pestilenţial... (Marţi, 1 decembrie 2020, 20:22)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui AES

   dar de saddam nu-mi pare rău, un dictator jegos cu sau fără arme chimice, la fel ca de ceauşescu, milosevici, gaddafi, etc.
   şi mai aşteaptă în rând kim jong, assad, lukasenko, putin, etc. - nici pe ăştia nu-i voi regreta când le va veni rândul...
   • 0 (0 voturi)    
    tehnic vbind, nu-i vei regreta doar dacă (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:53)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    dai ortul popii DUPĂ ei.
 • -4 (14 voturi)    
  Astea-s documente "scurse" (Marţi, 1 decembrie 2020, 13:39)

  Luk [utilizator]

  Nu-i nimic adevarat din ele.
  • 0 (0 voturi)    
   mono silabic (Miercuri, 2 decembrie 2020, 10:54)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   egal mono neuronal ?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by