Directorul general al OMS a promis luni că agenţia pe care o conduce va face totul pentru a afla originea virusului SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus respingând acuzaţiile potrivit cărora organizaţia a fost prea complezentă faţă de China, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

'Vrem să cunoaştem originea şi vom face totul pentru a o cunoaşte', a promis Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui agenţie speră să trimită în scurt timp o echipă ştiinţifică internaţională în regiunea chineză Wuhan, considerată locul de naştere al pandemiei.

'Nu există nimic de ascuns', a dat el asigurări.

'Poziţia OMS este foarte, foarte clară: trebuie să cunoaştem originea acestui virus, pentru că aceasta ne poate ajuta să prevenim viitoare epidemii', a afirmat el, subliniind că este vorba despre o 'chestiune tehnică' şi regretând că unii au 'politizat-o'.

Echipa internaţională formată dintr-o duzină de oameni de ştiinţă în diferite domenii de competenţă are ca misiune să identifice originile virusului şi modul în care acesta s-a transmis la om. Echipa nu a putut deocamdată să se deplaseze în China, unde noul coronavirus a fost depistat pentru prima oară la sfârşitul lui 2019.

OMS a declarat săptămâna trecută că speră că echipa internaţională, care desfăşoară videoconferinţe regulate cu experţii chinezi, 'să poată fi desfăşurată cât mai curând posibil' pe teren, dar până acum nu a fost avansată o dată.

'Poziţia OMS a fost foarte clară. Vom începe să studiem plecând de la Wuhan şi ne vom baza pe rezultatele obţinute pentru a determina dacă există alte piste de explorat', a explicat Tedros.

'Nu ne vom opri să căutăm adevărul privind originea virusului, dar ne vom baza pe ştiinţă', a subliniat el