Carantina în municipiul Sibiu și în localitățile Cisnădie, Tălmaciu și Șelimbăr a fost prelungită cu alte șapte zile, începând de luni de la ora 5.00. În schimb, luni ar putea fi ultima zi de carantină pentru municipiul Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit autorităților județene, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 11,22 la mia de locuitori în municipiul Sibiu şi de 11,23 cazuri la mia de locuitori la Şelimbăr. În orașul Cisnădie se înregistrează o rată de 7,75 cazuri la mia de locuitori, iar în Tălmaciu rata este de 10,33 cazuri la mia de locuitori.

În aceste condiții, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis duminică prelungirea perioadei de carantină cu încă o săptămână pentru municipiul Sibiu, oraşele Cisnădie şi Tălmaciu şi comuna Şelimbăr şi instituirea carantinării în localitatea Mârşa.

Astfel, circulaţia şi staţionarea în spaţiile publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, iar pentru deplasarea în interes profesional este necesară adeverinţa eliberată de angajator care trebuie să cuprindă următoarele date: nume, prenume, adresa locuinţei, date referitoare la identificarea locului de muncă, date referitoare la identificarea angajatorului (adresa punctului de lucru), domeniul activităţii profesionale, mijlocul de deplasare, precum şi itinerariul de deplasare pe raza zonei carantinate şi intervalul orar în care îşi desfăşoară activitatea, precizează Prefectura Sibiu.

Potrivit sursei citate, în zilele de sâmbătă şi duminică se închid doar magazinele nealimentare din centrele comerciale, însă magazinele de bricolaj nu îşi vor suspenda activitatea.

În data de 5 şi, respectiv, 6 decembrie sunt permise deplasările în vederea organizării alegerilor, precum şi a exercitării votului.

Alba Iulia, Blaj, Sebeș sau Cugir ar putea scăpa de carantină

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba suspendarea stării de carantină în localitățile Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, spune însă că este necesară păstrarea și impunerea cu strictețe a măsurilor de precauție.

Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au intrat în carantină în 17 noiembrie, până în 30 noiembrie.

  • "La 14 zile după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis intrarea în carantină a localităților Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit analizele de risc ale acestor localități, în baza datelor obținute pe durata stării de carantină. Aceste date ne indică o îmbunătățire a contextului epidemiologic și un trend descendent constant al îmbolnăvirilor.
  • Măsurile luate de autorități, la pachet cu cooperarea populației în ce privește implementarea lor, ne arată că putem lupta eficient cu virusul, că putem limita efectele pe care acesta le are asupra populației și asupra sistemului sanitar.
  • Concluziile acestor analize ne permit să propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localități.
  • Nu e însă cazul să ne îmbătăm cu apă rece și să ne mințim singuri cum că am trecut de pandemie, că am scăpat de virus. Situația este în continuare una gravă, una care ne obligă să păstrăm în vigoare anumite măsuri și să facem front comun, cetățeni și autorități deopotrivă, pentru limitarea efectelor pe care Sars-Cov-2 le provoacă. Propunerea specialiștilor din cadrul DSP Alba, care va fi înaintată către CJSU, este păstrarea și impunerea cu strictețe a măsurilor de precauție avute înainte de perioada de carantină.
  • Ne dorim ca și de acum înainte să putem gestiona situația în mod corespunzător, să evităm un colaps al sistemului medical iar măsura de carantină să fie o ultimă opțiune. Tocmai de aceea, fac un apel către toți cetățenii județului Alba, să respecte cu strictețe măsurile de distanțare socială, să evite aglomerațiile, să respecte măsurile de igienă și să poarte masca de protecție. Putem, împreună, să limităm efectele pandemiei și, totodată, putem evita situații care impun măsuri drastice, precum carantina.
  • Vom continua să efectuăm cât de multe teste putem, pentru că doar pe baza acestor teste putem afla cât mai exact nivelul de răspândire al virusului și putem astfel efectua anchete epidemiologice, putem interveni direct în limitarea unor focare, putem izola persoanele pozitive și contacții direcți ai acestora, așa cum prevede metodologia de specialitate”, a scris pe Facebook directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.