În marea cursă pentru vaccinul anti-Covid există o grupă de vârstă care nu a fost luată în considerare până acum, cea pediatrică. Pentru copii și adolescenți încă nu au fost făcute teste pe scară largă pentru un vaccin, acestea vor începe probabil în primăvară.

VaccinFoto: Donal Husni / Zuma Press / Profimedia

„Nu este nimic sigur, dar cei care lucrează în domeniu consideră că primăvara este un moment probabil”, a spus Antonella Viola, director științific la Institutul de Cercetări Pediatrice Città della Speranza din Padova, la TG24 Sky, potrivit Mediafax.

„Dacă vaccinurile pentru adulți vor fi aprobate la sfârșitul lunii decembrie, momentul pentru a începe testarea pe copii, de toate vârstele, va fi probabil primăvara”, a adăugat Antonella Viola.

Pentru a începe totuși testarea, trebuie mai intâi verificat dacă vaccinurile sunt sigure și eficiente la adulți: „Atunci vom începe să recrutăm câțiva adolescenți. Ei vor fi vaccinați și vom aștepta să vedem efectele și abia apoi vom trece la copiii mai mici”.

În acest moment, dintre cele trei vaccinuri testate pe oameni și cel mai aproape de a primi aprobare, „Pfizer a inclus deja copii cu vârsta de până la 16 ani și a început recent un mic studiu până la 12 ani în SUA, pe câteva sute de copii".

Pentru celelalte vaccinuri de la Moderna și AstraZeneca, adaugă Viola, „nu se știe, dar este probabil ca aprobarea la adulți să fie așteptată înainte de a începe procedurile pentru studiile pediatrice”.