Coreea de Sud a raportat joi 583 de noi infecții cu coronavirusul, cel mai mare număr după luna martie, pe măsură ce se confruntă cu un al treilea val al infecțiilor care pare să se agraveze în pofida noilor măsuri dure privind distanțarea socială, relatează CNBC.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul a reimpus săptămâna aceasta reguli stricte de distanțare socială în capitala Seul și regiunile învecinate la doar o lună după relaxarea acestora când a considerat că al doilea val al pandemiei a fost adus sub control.

Însă acum experții afirmă că executivul a relaxat prea repede regulile după ce numărul de infecții înregistrate în 24 de ore a depășit pragul de 500 de cazuri pentru prima dată după 6 martie.

„Relaxarea a fost făcută datorită îngrijorărilor economice și oboselii crescute dar a fost prematură și a semănat semințele indolenței oamenilor”, afirmă Kim Woo-joo, profesor de boli infecțioase la Universitatea Guro din Seul.

Coreea de Sud s-a confruntat cu un prim val al coronavirusului la sfârșitul lunii februarie, pandemia fiind atunci alimentată de adunările unei secte religioase. Însă cele mai recente cazuri sunt mai dispersate în jurul capitalei Seul ceea ce le face mai greu de urmărit.

Forțele armate au interzis timp de 10 zile permisiile după mai multe focare depistate la unități militare. Alte focare recente au fost legate de o saună, un liceu, o sală de aerobic, biserici, și o „cafenea” pentru copii.

„COVID-19 a ajuns lângă tine și familia ta”, a declarat ministrul sănătății sud-coreean Park Neung-hoo în timpul unei întâlniri televizate cu alți oficiali responsabili de sănătatea publică.

„În mod special, răspândirea infecțiilor în rândul tinerei generații este extraordinară”, a mai precizat acesta.

Infecțiile în rândul tinerilor, dintre care mulți nu prezintă simptome, au determinat guvernul să îndemne elevii să nu mai meargă la școli aglomerate sau să ia meditații în particular înaintea examenelor de admitere la facultate programate pe 3 decembrie.

„Infecțiile apar simultan în viețile noastre cotidiene, inclusiv în întâlniri de familie, și în adunări informale ceea ce creează dificultăți guvernului în luarea de acțiuni preventive”, a declarat ministrul educației Yoo Eun-hae.

Oficialii responsabili de sănătatea publică nu au răspuns direct criticilor legate de relaxarea prea rapidă a restricțiilor după anteriorul val de infectări din luna august, exprimându-și în schimb regretul privind impactul economic al noilor măsuri.

Din cele 583 de cazuri depistate în ultimele 24 de ore 553 au fost transmise local și aproape 73% din acestea au fost înregistrate în zona metropolitană a capitalei Seul, potrivit Centrului Coreean pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Numărul total al infecțiilor cu coronavirusul de la izbucnirea pandemiei a crescut la 32.318 în Coreea de Sud, 515 persoane pierzându-și viața din cauza COVID-19 în această țară.