Soția unui pompier infectat cu COVID-19 și care a murit la Secția Infecțioase Râmnicu-Vâlcea sesizează Colegiului Medicilor o serie de nereguli, ea susținând că soțul său, care a plecat în spital pe picioare, a stat două zile într-un salon neîncălzit, cerând o pătură de acasă pentru că îi era frig. Femeia mai spune că soțul său "dădea telefon după telefon la asistente pentru că avea crize sau i se termina butelia de oxigen".

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Bogdan Bănică, președintele Sindicatului DECUS, a publicat, miercuri, scrisoarea Alidei Carla Banu, adresată Colegiului Medicilor Vâlcea și publicată, inițial, de Ziarul de Vâlcea. Soțul acesteia, pompier, a decedat în 26 octombrie, iar femeia acuză că "a fost lăsat să moară cu zile".

În scrisoarea către Colegiul Medicilor, soția pompierului susține că bărbatul a murit "în urma unui șir lung de zile de spitalizare din cauza unor complicații și din cauza neglijenței personalului medical de la Secția infecțioase Râmnicu Vâlcea".

Ea spune că totul a început în 6 octombrie, când soţul său a participat la o intervenţie de scoatere a unui TIR care căzuse în râul Lotru, iar el a stat două ore în apă rece până la brâu și a căpătat o răceală pe care a dus-o pe picioare. A fost la serviciu apoi în 9 și în 12 octombrie, când s-a simţit foarte rău, iar colegii l-au izolat într-o cameră şi l-au scos de pe intervenţie.

  • "Colegii şi şeful de tură nu au sesizat şi nici nu au raportat nimic în legătură cu acest eveniment în condiţiile în care suntem în pandemie iar colegii erau reticenţi.
  • A venit acasă conducând 35 de km, iar după aceea a anunţat doctorul de familie legat de starea de sănătate în care se afla. Acesta l-a îndrumat să meargă la UPU Vâlcea pentru a îşi face analizele şi testul de covid. În aşteptarea rezultatului testului Covid, i-a prescris un tratament. A început acest tratament, iar pe 14 octombrie ora 23:00 s-a primit confirmarea pozitivităţii testului. Pe 15 octombrie s-a făcut o anchetă epidemiologică şi la ora 16:00 soţul meu s-a Internat la Spitalul Infecţioase Râmnicu Vâlcea. A plecat pe picioarele lui cu speranţa că se va face bine şi se va întoarce în sânul familiei.
  • (...) Două zile a stat în salonul rece, neîncălzit cerând pătură de acasă pentru că era frig”, susține femeia.

Ea mai spune că în 17 octombrie bărbatul a început să aibă dificultăţi de respiraţie şi a fost mutat în Secţia Infecţioase, unde depindea de masca de oxigen. I s-a schimbat din nou tratamentul şi de atunci în fiecare noapte s-a chinuit cu febră, dureri de cap şi crize de respiraţie.

  • ”Am înregistrări în care soţul meu dădea telefon după telefon la asistente pentru că avea crize sau i se termina butelia de oxigen, care nu răspundeau din primul apel. Tratamentele făcute erau Planquenil, Paracetamol, Vitamina C, B1, B12 şi alte medicamente pe care nu le ştiu.
  • În ultimele zile de viaţă 24-25-26 octombrie, starea lui de sănătate s-a deteriorat foarte repede. Mă întreb şi acum de ce acea doctoră dacă a văzut că nu poate fi stabilizat? De ce nu a luat atitudine ca să poată fi transferat la ATI- UPU Vâlcea sau în alt spital.
  • (...) Colegii lui şi cadrele în funcţie de la ISU Vâlcea nu s-au interesat de starea lui şi asta mă dezamageşte cel mai mult. Doctorul de familie fiind angajat al unităţii s-a interesat doar de trei ori şi cam atât, fără să raporteze starea lui de sănătate. De ce? Lipsă de respect faţă de oamenii care sunt carne de tun la intervenţii. Oamenii care îşi pun viaţa în pericol şi doar atât”, mai acuză femeia.

Alida Carla Banu mai arată în scrisoarea sa că va avea grijă ca soţul ei să rămână în amintirea tuturor ca un erou.