Guvernul bulgar, reticent până în prezent în impunerea de măsuri de restricții, a decis miercuri închiderea școlilor, a restaurantelor și a centrelor comerciale, în condițiile în care spitalele sunt depășite de explozia numărului de infectări, scrie AFP.

Coronavirus BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Măsurile, destinate stopării celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, vor intra în vigoare vineri și vor dura până în 21 decembrie, a anunțat ministrul Sănătății, Kostadin Anghelov.

Pe lângă închiderea creșelor, a școlilor, universităților, restaurantelor, cafenelelor și centrelor comerciale, călătoriile turistice organizate vor fi de asemenea interzise iar competițiile sportive se vor derula fără public. Sălile de sport se închid de asemenea, dar teatrele pot funcționa cu maxim 30% din capacitatea sălilor.

Magazinele neesențiale rămân însă deschise.

Bulgaria a fost una dintre primele țări care au impus carantină în primul val al epidemiei, în martie, dar în urma unei puternice mișcări de contestare din vară premierul Boiko Borisov a redus măsurile la simplul port al măștii.

Într-un context de penurie de personal și un corp medical deja îmbătrânit, spitalele se regăsesc adeseori în situația de incapacitate de a găzdui noi pacienți. Presa relatează exemple de pacienți plimbați de la un spital la altul, decedați acasă sau chiar pe scările spitalelor.

Îu total, de la începutul pandemiei Bulgaria a înregistrat 3.226 decese, dintre care peste 150 în cursul ultimelor 24 de ore, în această țară cu 7 milioane de locuitori.