Circa 40% dintre bulgari sunt de părere că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică creată pentru a reduce populaţia lumii, conform unui sondaj care şi-a propus să investigheze atitudinile faţă de teoriile conspiraţiei care înconjoară pandemia de Covid-19, relatează marţi agenția bulgară BTA, citată de Agerpres.

Coronavirus BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Studiul a fost realizat de compania Trend la comanda cotidianului 24 Ceasa, în intervalul 2-10 noiembrie, pe un eşantion de 1.001 persoane de vârstă adultă, prin metoda interviului faţă în faţă.

Dacă în aprilie 53% dintre cei intervievaţi credeau că noul coronavirus este o armă biologică destinată să reducă populaţia globului, în noiembrie procentul lor a fost de 40%, acelaşi din luna iunie.

De remarcat că sondajul din noiembrie a arătat o creştere a proporţiei celor care nu sunt de acord cu această afirmaţie, comparativ cu anchetele anterioare, au comentat analiştii Trend.

Conform aceluiaşi sondaj, 33% dintre respondenţi cred că infecţia cu coronavirus nu este mai gravă decât gripa sezonieră. Pe măsură ce vârsta respondenţilor creşte, scade procentul celor care sunt de acord cu această afirmaţie.

Faţă de 22% în iunie, în noiembrie 16% sunt de părere că vaccinul împotriva coronavirusului va fi folosit pentru microciparea oamenilor pentru a-i controla.

De asemenea, 52% dintre bulgari cred că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator (în iunie erau 43%), iar un sfert dintre ei nu sunt de acord cu această teorie.

44% consideră că virusul a fost fabricat de companii farmaceutice pentru a obţine profit.

În noiembrie, 25% dintre bulgari (39% în aprilie) credeau că există deja un vaccin, dar acesta este ţinut secret pentru ca virusul să se răspândească şi mai mult, iar companiile farmaceutice să încaseze profituri şi mai mari.

17% dintre bulgari au fost de acord cu aserţiunea că noul coronavirus nu există şi că totul este o înşelătorie la nivel mondial. În luna iunie, procentul lor era de 23%.

În mod firesc, procentul celor care nu au fost de acord cu această afirmaţie a crescut în noiembrie - la 65% faţă de 56% în iunie -, o evoluţie explicată de analişti prin creşterea numărului de infectări şi de decese, precum şi prin faptul că tot mai multe persoane cunosc pe cineva care este sau a fost bolnav.

O altă teorie a conspiraţiei în legătură cu care au fost testate opiniile în noiembrie susţine că în spatele pandemiei se află Bill Gates pentru a-i controla pe oameni prin intermediul unor microcipuri ce le vor fi administrate odată cu vaccinul. În jur de 14% dintre respondenţi au fost de acord cu această teorie, în scădere faţă de 21% în iunie.

Sondajul mai arată că 53% dintre bulgari nu cred că noul coronavirus este răspândit prin intermediul tehnologiei 5G, însă 10% sunt de acord cu această afirmaţie (în iunie procentul era de 12%).