Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat marţi că intenţionează ca, până la Crăciun, toţi cetăţenii care vor dori să poată efectua gratuit teste antigen pentru depistarea noului coronavirus, relatează Agerpres.

Coronavirus CehiaFoto: CTK / Alamy / Profimedia

Cehia a fost una din ţările europene cele mai afectate de valul al doilea al pandemiei, însă numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus se află în scădere după săptămâni de măsuri de lockdown, iar guvernul a decis luni să reducă nivelul de risc.

Cehia a început deja să folosească testele antigen - mai rapide şi mai facile logistic decât testele standard PCR, dar mai puţin precise - în căminele de bătrâni.

'Aş dori foarte mult să facem faţă acestei provocări pentru a le permite tuturor cetăţenilor, cel puţin cu o săptămână sau 10 zile înainte de Crăciun, să poată fi testaţi voluntar şi gratuit cu teste antigen', a afirmat Babis.

El a menţionat că testarea voluntară în masă ar putea face parte dintr-un plan strategic pe care Ministerul Sănătăţii îl pregăteşte.

Ţara vecină Slovacia a efectuat deja milioane de teste antigen într-o campanie derulată la începutul lunii noiembrie şi care a acoperit aproape întreaga populaţie. Celor care nu au participat la testare li s-a cerut să intre în carantină.

Potrivit premierului Babis, în Cehia testarea nu va fi însoţită de condiţii.

Luni, nivelul de risc a fost redus de la cinci - cel mai ridicat de pe scara stabilită de guvern - la patru. Aceasta înseamnă că restaurantele, unele şcoli şi majoritatea magazinelor rămân închise, dar s-ar putea redeschide încă de săptămâna viitoare dacă tendinţa actuală se va menţine şi va permite o nouă scădere a nivelului de risc.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a efectuat 2,9 milioane de teste standard de laborator de la începutul pandemiei, cu care au fost depistate 496.638 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Luni au fost raportate 4.377 de cazuri noi de infectare, un număr de trei ori mai mic decât vârfurile consemnate între sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie. Bilanţul deceselor s-a dublat în noiembrie, ajungând la 7.360.