Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, afirmă că şcolile primare, cel puţin, ar fi trebuit să rămână deschise în această perioadă, pentru că, în lipsa interacţiunii faţă în faţă, este grav afectată dezvoltarea psiho-socială a copiilor. El susține că ar trebui deschise și piețele, cu măsuri sanitare și cu verificarea respectării lor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alexandru Rafila a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că menţinerea activităţilor sociale şi economice "este posibilă dacă ne organizăm din timp” şi ţinând cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest context, Rafila a susţinut că nu este normală organizarea cursurilor online şi nici închiderea pieţelor, reclamând că autorităţile au luat măsuri fără a fi "predictive”.

"Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii. Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu foarte serioase tare, nu în procesul educţional şi în procesul dezvoltării ca viitori adulţi, din punct de vedere psiho-social. Asta este principala problemă. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a afirmat Rafila, potrivit News.ro.

El a acuzat ceea ce a numit un "grad de iresponsabilitate în ceea ce priveşte copiii din această ţară” de care unii dau dovadă şi a susţinut că "cel puţin copiii din ciclul primar pot urma cursurile şcolilor”. El a declarat că şi ţări din UE care au avut un număr dublu sau chiar triplu de cazuri de COVID-19 faţă de România, raportat la populaţie, au menţinut şcolile deschise.

În ceea ce priveşte funcţionarea pieţelor, el a susținut că este necesară "deschiderea urgentă”, cu organizarea acestora și cu implicarea Poliţiei locale în verificarea lor.