Unul din patru italieni crede în teoriile conspiraționiste în ceea ce privește epidemia de Covid-19, în special că virusul a fost creat în laborator pentru a modifica echilibrele mondiale sau că nu există și este folosit ca pretext pentru a controla oamenii, potrivit unui sondaj publicat marți și citat de AFP.

Coronavirus ItaliaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Un italian din cinci, 20%, crede că virusul a fost creat în laborator și eliberat intenționat pentru a modifica echilibrele mondiale, în timp ce 5% cred că nu există și este folosit ca instrument pentru a controla oamenii și economia, potrivit acestui sondaj realizat de societatea SWG pe un eșantion de 800 de persoane pentru televiziunea La7. Marja de eroare este de 3,4%.

În rândul adepților teoriilor conspiraționiste, 33% cred că virusul a fost creat de China pentru a slăbi celelalte țări, 21% că multinaționalele web-ului se află la origine, cu scopul de a se îmbogăți, în timp ce 20% consideră că a fost creat de elitele mondiale pentru a instaura o dictatură sanitară. 16% atribuie apariția virusului temutei mafii, pentru a se îmbogăți și a-și spori puterea.

În ceea ce privește vaccinul, 44% spun că se vor vaccina fără îndoială, 26% doar dacă este obligatoriu. În schimb, 11% nu ar face-o nici dacă ar fi obligatoriu, în timp ce 19% nu știu încă sau nu s-au decis.

Persoanele intervievate se arată foarte critice față de tineri, apreciind că aceștia sunt principalul vector de transmisie a Covid-19.

Astfel, 71% se declară de acord cu fraza următoare: "Tinerii de azi au crescut în bunăstare, totul li datorează și nu sunt dispuși niciunui sacrificiu pentru binele comun".

Italia, prima țară afectată de noul coronavirus, în februarie, a depășit luni pragul de 50.000 de morți, la peste 1,4 milioane de cazuri pozitive.