​INTERVIU Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă 80-90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:37 Actualitate | Coronavirus


Emilian Popovici
Foto: AGERPRES
Transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% - 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii, afirmă Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro. "Ori faptul că nu se întâmplă acest lucru și a trebuit să fie suplimentate măsurile cu interdicțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni arată că, de fapt, nu suficient de mulți oameni poartă mască. Eu nu spun că nu poartă nimeni, dar spun că nu o poartă suficient de mulți pentru ca indicatorii să se schimbe în urma acestei măsuri", atrage atenția specialistul.

Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat


Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie consideră că "este și o problemă de responsabilitate a fiecăruia. Nu poate să stea orice Guvern ar fi, orice administrație - locală, județeană, regională, națională - nu poate să stea tot timpul după tine să îți spună ce ai de făcut. Fiecare dintre noi trebuie să se adapteze la situația în care ne aflăm."


De ce este atât de necesară purtarea măștii în aer liber? Epidemiologul Emilian Popovici avertizează că "pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să știe aceste lucruri și să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun. Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecție, dar îl reduci semnificativ."

"Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate - 80% - 90% - ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul", este concluzia epidemiologului.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont: "cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu."

"Restricțiile sunt binevenite"


Cum se explică, în baza indicatorilor specifici care arată transmiterea virusului, situația actuală? "Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere", explică epidemiologul Emilian Popovici.


"Cu cât se stă mai mult pe același număr bazal de reproducere, cu atât creșterea este mai semnificativă și s-a ajuns la cifrele cu care ne confruntăm acum și care pun o presiune destul de semnificativă asupra sistemului de sănătate și asupra personalului care deservește acest sistem. Aceasta ar fi o motivație a situației actuale", adaugă el.

În ceea ce privește restricțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni, Emiliian Popovici spune că "măsurile sunt binevenite și nu mai puteau fi întârziate. S-a văzut că și alte țări, destul de multe în lume, au luat măsuri corespunzătoare situației".

Restricțiile au efect? Vom ști abia de acum încolo


Emilian Popovici spune că, în general, în lume au fost aplicate două tipuri de strategii, în ceea ce privește restricțiile pentru limitarea transmiterii coronavirusului.

"Este o strategie pe care o citez întotdeauna, aplicată în Israel, cu acel lockdown sever, pentru două săptămâni, urmat de relaxări progresive, până ajung să stăpânească situația. Se presupune că într-un lockdown sever se reduce numărul de cazuri într-un timp relativ scurt și după aceea se pot face relaxările conform cu strategia celor de acolo."

"A doua variantă este cu acest lockdown moderat, light, cum îi spun unii, care s-a aplicat în țările vest-europene - în Germania, în Austria, în Franța - în care se pleacă cu o strategie progresivă, se aplică un set de măsuri, cum s-au aplicat și la noi, după care se urmărește evoluția problemei și, bineînțeles, aceste măsuri se pot suplimenta dacă este cazul", explică Emilian Popovici.

"Acum, la noi s-a aplicat această strategie. Nu ne rămâne decât să urmărim rezultatele la nivel național, pentru că aici nu ne referim la un județ sau la alt județ, iar decidenții să stabilească strategia următoare, respectiv dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de suplimentări. Suplimentările sunt destule care încă se pot face până a ajunge, la un moment dat, la o eventuală formă de lockdown mai sever."Ce efect au noile măsuri vom începe să știm abia de acum încolo, după ce au trecut două săptămâni de la aplicarea lor: "Practic, evaluările se fac odată la două săptămâni. Cifrele care vor apărea la acest interval, de două săptămâni, și la intervalele următoare vor decide dacă se va trece la suplimentarea măsurilor sau dacă aceste măsuri, care au fost luate acum, sunt suficiente."

"Dacă ne uităm la modelul Germaniei, ei au introdus din capul locului și alte măsuri, care la noi nu s-au luat. Convingerea mea este că atât Franța, cât și Germania și Austria au introdus aceste lockdowun-uri moderate sau light și din perspectiva lunii decembrie, pentru că se știe că în decembrie urmează o serie de evenimente - sărbătorile creștine, anul nou - care vor antrena o creștere a numărului de cazuri. Iar pentru ca ele să se poată derula într-o cvasi-normalitate s-au luat de acum niște măsuri", mai spune epidemiologul.

"Fiecare țară își face o strategie în funcție de evenimentele viitoare și toate se gândesc la faptul că noi am intrat acum în așa-numita iarnă pandemică - urmează 5 luni de temperaturi scăzute, de umiditate crescută și de celelalte caracteristici ale sezonului rece care modifică permisivitatea căilor aeriene la pătrunderea virusurilor în general și bineînțeles și a SARS-CoV2. Și atunci, aceste măsuri trebuie să anticipeze creșterea generată de condițiile meteo asupra infecției. Și atunci, pentru a putea menține un echilibru, trebuie să gândești și din această perspectivă măsurile pe care le iei."

Scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători cât mai aproape de normalitate - dubla motivație pentru a respecta restricțiile


Oamenii trăiesc în acest moment cu speranța că se va reuși limitarea răspândirii virusului, afirmă Emilian Popovici.


În perioada următoare, există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor - scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători de iarnă cât mai aproape de normalitate, spune epidemiologul Emilian Popovici: "Avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze. Și avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo. Așadar, este normal să ne gândim și la ei, la personalul care salvează vieți în spitale, la sănătate în primul rând, la viață. Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea."

"Atunci, haideți să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu niște indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!", este mesajul vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11391 vizualizari

 • +13 (29 voturi)    
  da (Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:45)

  I [utilizator]

  plus ca o poarta dar cand se intalnesc cu cunoscuti se pupa cu masca :))) Au fost aseara la tv 4 doamne care s-au pupat asa la intrarea in metrou. Multi nu inteleg cum se transmite virusul.
  • +9 (25 voturi)    
   Unii o poarta sub nas si e ca si fara (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:17)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui I

   Asa cum se stie virusul se ia si prin mucoasele nazale.
  • +13 (25 voturi)    
   Fix (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:24)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui I

   Toata lumea masca la supermarket, dar cand se intalnesc vecini sau familii "in casa", masca sub barbie, pupaturi, imbratisari, si apoi vorbesc ore in sir intr-o camera de 12 mp tot fara masca.
 • -9 (53 voturi)    
  Mda (Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:47)

  TheFaime [utilizator]

  Bine ma, alt specialist. am inteles. Trebuie sa purtam masca si o purtam. Ati inchis orase, ne obligati sa stam in case, sa purtam masca inclusiv in casa, SI NE CONFORMAM! Dar Statul ce face? Ministerul Sanatatii ce face? Arafat ce face? Va bateti joc de noi, aia faceti! Va tot kkt pe voi sa scoateti paturi la ATI, in loc sa testati masiv populatia. Sunteti prosti de dati in gropi si incercati sa tot scoateti populatia vinovata. Boilor, trebuie sa muncim, trebuie sa ne asiguram paine, noi nu suntem pe foaie de plata a Satului, intelegi? Unde e Sistemul Medical pe care statul trebuie sa mi-l ofere si pt care platesc taxe si impozite de-mi vine rau! Unde ii? Hah? Nu mai avem conditii ca in Germania? Gropari inculti ce sunteti! Ba, greseala este la voi, nu la populatia care, mai mult sau mai putin, se conformeaza si va suporta de 7 luni!!
  • +17 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:13)

   [anonim] i-a raspuns lui TheFaime

  • -7 (31 voturi)    
   Da, alt savant (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:16)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Cum se explica atunci ca orice masura da gres? Izolare, masca - nimic. Nevada e la 16% infectare. Si acolo nu e piata din Pascani totusi.
   Si concluzia care e: "daca populatia ar...". Ia mai mars in pastele ma-sii, ca singurele efecte pe care le vad sint nervozitate extrema, ma maninca ochii, stranut de la cacatul ala textil de ma ia naiba etc. Si totdeauna "altii face" nu stiu ce. M-am saturat sa nu pot eu sa fac ceva pentru ca altul face altceva.
   • +2 (10 voturi)    
    Masura slovaca se pare ca are succes (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:53)

    Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui ac

    In Slovacia, dupa testarea in masa numarul de imbolnaviri a scazut de 2-3 ori:
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/slovakia/

    De ce nu se poate si la noi? Macar local, in orasele mari si in localitatile carantinate. Eu nu inteleg.
    • 0 (10 voturi)    
     Iti doresti sa stea armata cu pusca... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:20)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

     ... in timp ce marsaluiesti incolonat spre test? Sper ca glumesti.
     Si poate ai citit ca testarea e optionala, dar cine nu se testeaza nu poate merge la munca, la scoala, la... in general, e in stare de arest. Doar ca ii zicem alarma, alerta, ingrijorare... dar "mars in pasca matii la vaccin !"
     Pina si presedinta Slovaciei a refuzat, spunindu-i primului ministru ceva gen "ce fel de masura optionala e, daca e urmata de pierderea unor drepturi?".
     • +1 (9 voturi)    
      Poate nu iti dai seama... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 18:03)

      Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui ac

      Astea sunt chestiuni secundare. Importanta e testarea si apoi izolarea pozitivilor. Testele antigen ale englezilor dau falsi pozitivi in proportie de 1/1000. Nu conteaza atit de mult ce faci cu cei care nu se testeaza; atit doar ca poti fi obligat sa cauti persoanele de contact ale celor infectati. La slovaci nu s-a interzis mersul la munca sau scoala pur si simplu, ci s-a cerut carantina de 10 zile penru cei care nu se testeaza.

      Oricum, noi aici avem 1 problema mare: virusul, epidemia, ATI plin. Nu stiu de ce tot veniti cu dume cu interzicerea drepturilor. Adica unii nu puteti pur si simplu sa acceptati o masura simpla, ieftina si rapida cum e testarea in masa? Ce-o sa faceti cind vreti sa mergeti in vacanta in Grecia si pe avion se cere vaccin?

      Eu incep sa am probleme serioase cu unii din fratii mei umani. Adica pe bune, rezolvam si noi problema nr. 1 sau o tot lalaim? In halul asta ajungem la carantina, care numai buna nu e, mai ales ca acum exista metode mai bune.
      • -4 (6 voturi)    
       Io nu incep sa am probleme, io-s deja ingrozit (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:28)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

       Din ce in ce mai multi oameni pe care-i stiam rationali, socotiti, cu cat de cat capacitate de-a judeca logic, imi vin cu chestii ca ei n-o sa se vaccineze. Da' daca le ceri o explicatie logica, pas. Discutia merge cam asa:

       - Bine, da' daca n-ai un motiv logic, de ce? Chiar vrei sa-ti asumi riscul s-ajungi in spital cu o teava bagata pe gat?
       - Nu.
       - Pai si-atunci?
       - Io tot nu ma vaccinez.
       - Da' stii ca s-au facut studii clinice, si oamenii implicati sunt sub supraveghere, si-o sa dureze macar inca jumatate de an pana sa ajunga vaccinul la tine, timp in care o sa se vada daca apar efecte secundare.
       - Da.
       - Pai si-atunci?
       - Io tot nu ma vaccinez.
       - Pai bine, da' da-mi un motiv.
       - Nu stiu. Da' nu ma vaccinez.
       - Adica nu ti-e frica ca te imbolnavesti.
       - Ba mi-e frica.
       - Pai bine, si-atunci!?
       - Io nu ma vaccinez.

       Suprarealist de-a dreptu', dupa parerea mea. Chiar daca trece epidemia, pentru mine atata lucru e suficient sa ma izolez in continuare de lume. Virus' ca virusu', da' daca se ia asta? S-ajung in halu' ala mi se pare mai grav decat sa mor. Sincer.
      • +5 (7 voturi)    
       Chestiuni secundare ... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:33)

       ac [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

       Ca testul e asa si pe dincolo, ca ATI nu poate etc.
       Hai sa ma fac inteles exact.

       1. ATI plin. Problema lor. Eu platesc de ma ia dracu, si CAS direct, si indirect taxe si alea alea. Si acuma, pentru ca au furat banii - apropo, de ce un pachet de tigari de 2 lei costa 20? unde-s 18 lei x 2 pachete pe zi x fumez din 1986, sa faca altul calculul ca mie
       imi iese Avogadro - tot eu sa port masca si sa ma duca cu armata? No thanks.
       ATI nu au bani? Eu am platit. Si o sa continui sa platesc - nici nu stiu de ce, dealtfel.

       2. Armata. Daca scopul armatei nu e sa apere teritoriul national ci sa constringa cetatenii, atunci ori sa renuntam la armata care nu isi indeplineste scopul, ori renuntam la politie, de vreme ce armata face politie. Sau mai bine ii punem pe Corduneni, ca oricum fac ce vor.

       3. [...] dume cu interzicerea drepturilor.
       Aici n-am cuvinte. Daca drepturile sint dume pentru tine, treaba ta. Drum bun numai dus spre China. Vezi sa iti iei si codul QR de test sa nu te trezesti impuscat direct.

       4. "Adica unii nu puteti pur si simplu sa acceptati o masura simpla, ieftina si rapida cum e testarea in masa?"
       Ce ne-am face fara rastalmacirea mincinoasa. Eu nu am zis niciodata ca testarea, in masa, in pat sau altfel, e rea. Ci obligarea si intimidarea populatiei folosind armata. Contextul era ce s-a intimplat in Slovacia, da' cine mai are timp sa citeasca.

       5. Ce-o sa faceti cind vreti sa mergeti in vacanta in Grecia si pe avion se cere vaccin?
       Cu asta m-am lamurit cu cine stau de vorba. Deci din cauza vacantei in Grecia trebuie sa accept orice jamahirie pe care un hamesit de putere mi-o baga pe git. Iar daca avionul cere vaccin, ma duc cu trenul , si daca si trenul cere QR, atunci m**e Grecia si compania de transport. Oricum mai bine ma duc la jazz la Rm. Valcea sau la Opeth la Sibiu, cind or mai veni. Daca nu i-o cere careva si lui Akerfeldt dovada de la dispensar inainte sa scoata un album live, ca ce-o sa faca daca are de mers si el prin diverse locuri, nu
  • +6 (30 voturi)    
   Stai calm (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:17)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   poate tu te conformezi, dar stiu eu o GRAMADA de idioti care nu se conformeaza. Lasa STATUL, ca nu are ce sa-ti faca daca esti idiot.
   • -4 (22 voturi)    
    Mda (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:38)

    TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    Jignesti gratuit si n-ai inteles esenta a ceea ce am scris. Idiot fiind, nu ma pun cu tine, ma bati cu experienta!
    • +2 (10 voturi)    
     Mai citeste o data (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:35)

     Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

     si ai sa vezi ca NU te-am facut idiot
  • +7 (27 voturi)    
   Va rog, cum v-a oprit statul sa castigati o paine? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:20)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Sunt in continuare pline site-urile de anunturi de angajare.
   Ca sistemul medical e putred si ineficient aveti dreptate, asta a rezultat in urma a 31 de ani de psdizare a administratiei romanesti.
   • 0 (18 voturi)    
    Mda (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:49)

    TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Cu respect, nu intru in polemici. Daca Dvs vreti o abordare ad litteram, va rog. Hai sa aruncam o privire totusi asupra ratei somajului si mai discutam! Asa, din tastatura, toata lumea e cool! Daca site-urile sunt pline va rog sa le spuneti si celor din Covasna/Sf Gheorghe care lucrau la fabrica de confectii unde se vpot angaja acuma ca nu mai au loc de munca? approx 500 persoane! Sau celor peste 2000 de disponibilizati din Baia Mare, Bacau, etc.
   • -5 (11 voturi)    
    nu de pedelizare? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 19:12)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    cel mai toxic partid a fost si este peee dee leee, partidul fesenistilor securisti, nu pee see dee, partidul activistilor pee cee ree
  • +5 (29 voturi)    
   Nu ascultati de specialisti !! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:22)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Mergeti si va luati informatiile corecte de pe FB.
   Am rude carora le-a murit o vecina. De covid. Alt vecin e grav bolnav.
   Ce retin ei din poveste? Statul nu le mai da tratamentul de zi cu zi, ii lasa sa moara si pune diagnosticul covid. Pentru ca in India Bill gates face expeimente cu un vaccin si mii de oameni acum sufera de efecte adverse. Cunosc pana si efectele adverse ale celor din India.
   Ce dracu se omoara astia cu pregatirea si experienta lor cand voi cunoasteti toata matrasenia cusuta cu ata alba de pe FB? E totul facut sa va tina pe voi in casa.
   Mai tineti minte pana acum ceva vreme cine conducea lumea din ascuns? Companiile petroliere.
   Acum astea sunt la pamant. Industria aviatica la pamant. Turismul la pamant. Industria auto , pe acolo si ea,.
   Acum marea afecere este cea cu masatile. Facea unu o socoteala cate miliarde incaseaza aia cu productia de masti si gasise adevarul. Mascarii conduce lumea !!!!
   QED
   • +7 (19 voturi)    
    Da (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:56)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    si eu am auzit o tanti, la piata, spunandu-i alteia, ca, ... "acum sunt obligati sa treaca toate decesele la COVID". CINE ii obliga, pe cine si mai ales DE CE??? Cine lanseaza povestile astea?
    Securitatea cumva? Anumite persoane interesate sa creeze haos? Imi aminteste de zvonul ala lansat pe timpul lui Ceasca cum ca "duckadam a fost impuscat in mana cu care a aparat 4 penaltyuri de Nicu Ceausescu, de ciuda ca a devenit erou"
    Toata lumea era convinsa de asta pe vremea respectiva... Eh, care a fost adevarul stie toata lumea.
    • +6 (14 voturi)    
     multi (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:07)

     Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     si acum sunt convinsi ca Romania a topit cu laserul ei, tancurile sovietice la granita. Nu stiu care granita si care laser dar astea sunt amanunte.
     Eram copil cand auzeam povestile astea si ma intrebam ce dracu laser putea sa aibe romania atunci cand din cand in cand in revista Magazin mai citeam de experiemente cu laser in anii 80. Adica aveam un mic habar ce era LASER si ce putea omenirea atunci.
     • -1 (11 voturi)    
      ma scuzati (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:47)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      ca va opresc de la mistoul navalnic care v-a podidit,insa magurele prin 80 era cat se poate de real.nu stiu ce kkt topeau aia insa experimente se faceau.
     • +5 (7 voturi)    
      detaliul..... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:10)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      ca detaliu, "topirea" s-a produs in 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei. Adica atunci cand ofiterii armatei romane s-au imbolnavit subit: care cu inima, care cu stomacul, care cu vreo boala rusinoasa... adica cu patriotismul ca pe mana.
      Asa ca se pare ca niste soldati lasati de capul lor au gasit laseru'n curte si s-au distrat cu el. Sa nu uit, laserul il lasase in tara Coanda ca dar testamentar pentru comunisti, venise cu el in spinare de la Paris, dar revista Magazin nu fusese informata de organele competente.
    • -2 (16 voturi)    
     Cum cine? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:22)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Presiunile de mai sus. Altfel s-ar face autopsii pentru determinarea cauzei mortii. Asa-i ca nu se face nici una? Cine, mai exact, a ordonat asta? A, nu-i asa ca nu se stie?
  • -10 (16 voturi)    
   De acord cu ce ai scris, insa (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:35)

   vanilla [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Pandemia s-a incheiat, nu exista nici un val doi

   1. Nu e nevoie de testat toata lumea caci aparatul PCR da 3% erorare, deci 3% sunt sanatosi si primesc rezulatatul pozitv si astfel se considera un val doi

   Cel mai bine este de testat pe aceia care sunt contacte directe, si atat

   2. Ei au tot interesul sa ramai fara munca, caci astfel te obliga sa faci vaccinul ca sa primesti un ajutor social, si sa traiesti din acesta
   • +2 (8 voturi)    
    Cred că ai dreptate, dar nu în România (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:40)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui vanilla

    Din diverse motive, valul întîi în România a fost extrem de slab, astfel că virusul s-a răspîndit extem de puțin. Abia acum este valul principal în România și probabil că va continua cel puțin pînă la venirea gerului. Nu este nevoie să te uiți la teste - imprecise pe maimulte planuri - ci la presiunea de la ATI și, pentru întărire, la numărul deceselor zilnice.

    Apoi, chiar dacă valul va trece, virusul va rămîne, endemic, și vor exista în continuare persoane cu forme grave, inclusiv fatale, din rîndul celor cu garda imunitară lăsată. Așa că vaccinurile, pentru că sînt mai multe, de diferite tipuri, își au rolul și utilitatea lor, unele dintre ele și pentru o imunitate încrucișată pentru alte coronavirusuri asemnănătoare.
   • +1 (1 vot)    
    corectie (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:02)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui vanilla

    eroarea PCR e 3-5% cand exsudatul se preleveaza din secretiile bronsice; cand se ia din fundul nasului, eroarea ajunge la 30%
  • +5 (17 voturi)    
   Din pacate, nu ai inteles.. (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:41)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Specialistul asta tocmai ti-a spus ca daca 90% am purta masca, nu ar mai fi nici o pandemie. Deci cine isi bate joc de cine?...
   • -2 (10 voturi)    
    Poi da (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:06)

    TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Tocmai, sunt de acord cu asta. Insa modul lor de abordare nu mai functioneaza avant in vedere ca rata de infectare e in continuare ridica, ceea ce din punctul meu de vedere necesita o abordare diferita a pb..n-am zis ca-s satul sa port masca sau ca nu ma conformez.
    • +4 (14 voturi)    
     O abordare ca in China? De acord! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:43)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

     Sistemul de sanatate e un dezastru si guvernul este plin de incompetenti, dar trebuie sa fim realisti - cauza principala a situatiei la nivel national este ca populatia nu ia in serios masurile de protectie. Deci cei care isi bat efectiv joc de tine nu sunt Arafat & co, ci toti aia care nu poarta corect masca si nu respecta regulile de igiena.
     Poti sa acuzi administratia publica de incompetenta, pe buna dreptate, dar daca vrei sa mergi la radacina problemei, trebuie sa te uiti in jur, la oamenii "simpli" de pe strada.
     Solutia eficienta ar fi aia aplicata de China - tot poporul in carantina la domiciliu, cu patrule pe strazi.
     • +3 (9 voturi)    
      Incredibil (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:35)

      ac [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Deci solutia ta e toata populatia tarii arestata. De ce p***a ma-sii am mai facut scandal in 89? Nici macar atunci nu s-a pus problema.
      Votant USR, nu? Din ala care zbiera la babe in martie sa poarte masca, s-a dus dupa aia la festivalul de bumtzi bumtzi, si acuma iar e adeptul masurilor Cuomo.
      • -5 (7 voturi)    
       Incredibil, dar adevarat (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 2:43)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui ac

       De cei ai facut tu "scandal" in '89? Ca sa poti sa te urci in 2020 in autobuz fara masca si sa trimiti la terapie intensiva un batranel amarat care umbla cu o batista pentru ca nu-si permite sa schimbe masca zilnic? Chiar trebuie sa umplem cimitirele in numele libertatii?

       In treacat fie spus, din cei care au iesit in strada in decembrie '89 si ii cunosc, nu a mai ramas nici unul in tara dupa dezamagirea anilor '90.
       • +5 (5 voturi)    
        Ei, uite ca mai sintem ramasi aici (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:42)

        ac [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Si nu, am facut scandal ca sa nu ma mai oblige mijloacele de ordine sa traiesc cum vror altii, ci cum vreau eu.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu de 7 luni, (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:44)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   de 30 ani!
  • +2 (10 voturi)    
   Cum ce face statul? FURA! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:08)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   In loc sa lase accesul liber la teste de antigen le vinde doar prin site-uri de partid. Oare DNA ce-o pazi? Ii va judeca dupa 20 de ani?
 • +13 (21 voturi)    
  si totusi.... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:49)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  ok, spunem si repetam mantra cu romanii indisciplinati, analfabeti, revoltati, etc, dar de ce si la natii mai (presupus) civilizate a crescut f f mult rata de infectare, chiar daca li s-a impus masca peste tot si ei au trebuit sa treaca la restrictii, ba chiar la lock-down-uri totale? Vedem bine, la italieni, spanioli....nemti.....ok sudicii nu sunt asa aderenti la reguli, dar nemtnii, scandinavii?! nici astia?
  E clar ca unde e alta pb ce nu poate fi surmontat doar prin "disciplina" populatiei de a purta masca aia peste tot si de a se spala pe maini, etc....si e nevoie de alte restrictii ca sa nu explodeze nr celor contaminati...
  Si atunci, de ce blamam degeaba romanii? Sau ma rog, aproape degeaba. Nu zic ca nu sunt indisciplinati, am circulat cu ratb, metroul si de fiecare data, in fiece bus, metrou sunt cel putin 1,2 care fie nu o poarta, fie o tin sub nas, barbie, adica e degeaba....
  Dar tot dansii ne spun ca e important si timpul de expunere, ca daca treci cateva milisecunde sau secunde pe langa cineva sunt slabe sanse sa iei. Atunci, pe o strada, chiar aglomerata, in aer liber, in care aerosolii sunt rapid imprastiati si luati de curenti/vant, care sunt sansele de a te infecta?
  In spatiile inchise, daca nu sunt aerisite zdravan, e logic, ca se acumuleaza, deci mai degraba ati impune aerisirea maxima a oricarui spatiu inchis, sa se faca "curent".
  • -8 (18 voturi)    
   Nu "s-a impus masca peste tot", nu dezinformati (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:27)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Au inceput cu masuri dupa ce le-a crescut si lor rata ca si la noi = populatia s-a obisnuit cu ideea si a inceput sa nu-i mai pese. Nu mai vorbesc de cei care cred in basmele conspirationiste si negationiste alimentate subteran de "prietenii" UE. In plus au procente foarte mari de imigranti care se poarta exact ca si conationali nostrii mai bruneti si au fost factor de crestere a ratei infectarilor. LA ei insa se moare mai putin pt ca nu au sistemul sanitar psdizat = corupt si incompetent.
   Faceti o comparatie cu tarile civilizate din Asia unde purtatul CORECT al mastii si disciplina interactiunii sociale face parte deja din bunul simt comun al populatiei si o sa fiti uimit!
   • -5 (11 voturi)    
    Really (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:23)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Toate sint ordine ale autoritatilor. Faptul ca nu stiti dv. despre ele nu inseamna ca nu au fost date ordinele.
    • +5 (9 voturi)    
     Dar faptul ca inventati ordine ale autoritatilor (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:52)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui ac

     nu inseamna ca au fost date ordinele, nu?
     • -3 (7 voturi)    
      Care inventii? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 17:58)

      ac [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Iasi
      http://www.primaria-iasi.ro/portal-iasi/anunturi-pmi/salveaza-vieti-poarta-masca-pe-intreg-teritoriul-judetului-iasi-este-obligatorie-purtarea-mastii-de-/10367/anunturi

      Romania
      https://ziare.com/ludovic-orban/guvern/masca-de-protectie-devine-obligatorie-in-toate-judetele-in-care-rata-de-incidenta-a-cazurilor-de-covid-19-depaseste-1-5-la-mia-de-locuitori-1641437
      "Membrii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) au decis in seara zilei de luni, 2 noiembrie, instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie in toate judetele unde care rata de incidenta a cazurilor de COVID-19 depaseste 1,5 la mia de locuitori."

      Nevada:
      https://eu.rgj.com/story/news/2020/11/22/nevada-governor-provide-update-covid-19-response/6383258002/

      Deci? Le-am inventat eu?
      • -1 (3 voturi)    
       Utati-va la data (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:41)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ac

       Peste tot unde s-a impus obligatoriu masca peste tot s-a intamplat dupa ce a inceput sa creasca numarul de cazuri. Odata ce numarul de cazuri a ajuns foarte ridicat, exista un decalaj pana la scadere - cu conditia ca purtarea mastii sa nu se faca in doru' lelii.

       Aerisitul e util, da' nu suficient. Nu poti sa sai cu geamurile deschise non-stop la birou la vremea de-acuma.

       Pe-o strada aglomerata, in momentul de fata, sansele-s foarte mari ca pe o suprafata mica sa fie mai multe persoane purtatoare de virus care inca nu stiu ca imprastie virus. Chiar daca nu stai mult langa un singur purtator de virus, trecand pe langa multi, ai sanse sa inhalezi totusi doza necesara ca sa te infectezi. Mai ales daca unii sau chiar mai multi dintre purtatori nu poarta masca.
       • +2 (4 voturi)    
        Nu, nu peste tot (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 1:33)

        blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Sunt cateva state in US in care guvernatorii au impus portul obligatoriu al mastii in luna iulie, si, de atunci, au ‘uitat’ sa mai schimbe regula. Cazurile au crescut oricum. Dadea cineva mai sus exemplu Nevada. NV are masca obligatorie din iulie, lumea nu umbla pe jos si nici nu se aduna in piete, in orice magazin/birou/spatiu inchis 100% din oameni au masca (hai, poate 99% din ei, ca la unul ii mai aluneca sub nas din cand in cand), scolile s-au deschis la final de august (cu optiune online pt cine vrea) fara sa creasca cazurile. De 2-3 saptamani NV intrece orice record propriu din primavara-vara, inclusiv guvernatorul cel iute-inchizator de economie are coronavirus, si nimeni nu-si explica de ce. Si nu e singurul stat in conditiile astea.
        Si, cu toate astea, 6-7 spitale mari din Las Vegas au dat, acum vreo saptamana, un comunicat comun prin care afirma ca au locuri mai multe decat anul trecut pe vremea asta, si lumea sa mearga linistita la spital sa se trateze sau sa se caute, ca ei is disponibili.
        • -1 (3 voturi)    
         Nevada e al doilea cel mai impotriva purtarii mast (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:27)

         UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

         ii dintre statele SUA.
         De ce nu faceti comparatie cu statele civilizate din Asia unde purtatul CORECT al mastii si disciplina interactiunii sociale face parte deja din bunul simt comun al populatiei? O sa fiti uimit si poate desteptat?
      • -2 (4 voturi)    
       Da, inventati ca toti care nu intelegeti/stiti (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 1:24)

       UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui ac

       Probabil din motive emotionale: probleme cu autoritatea, complexe de inferioritate, frica de pierderi financiare sau pur si simplu ura pe cei mai tineri sau care aveti impresia ca sunt "mai ajunsi" etc

       Si da inventati pt ca eu m-am referit la fraza: "si la natii mai (presupus) civilizate a crescut f f mult rata de infectare, chiar daca li s-a impus masca peste tot si ei au trebuit sa treaca la restrictii, ba chiar la lock-down-uri totale"

       deci nu-mi dati cu Iasiul... oriunde s-au introdus masuri de distantare si masca a scazut infectarea.

       PS: a submina increderea populatiei in guvern e si o tactica KGB de slabire a inamicilor statali.
       • +2 (4 voturi)    
        nu (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:06)

        srpc [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

        ceea ce scrii tu e propaganda globalista; full point
        • -2 (4 voturi)    
         Serios bugetarule? (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 11:50)

         UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui srpc

         Asa hodoronc tronc? Ce are globalist purtarea mastii?
 • -10 (34 voturi)    
  Masca chirurgicala NU protejaza pe nimeni de COVID (Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:51)

  Gryphus [utilizator]

  90% poarta masca in alte tari din Europa, ca sa nu dam exemplul Romaniei si tot degeaba

  nu exista nici macar o singura demonstratie stiintifica a faptului ca masca chirurgicala blocheaza distribuirea unui VIRUS
  • +2 (10 voturi)    
   De unde aceasta afirmatie categorica? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:11)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Eu am purtat masca in spatiu inchis, langa persoane infectate (au primit rezultatul pozitiv al testului a 2-a / a 3-a zi dupa intalnire), pentru mai multe ore, nu am absolut nimic nici pana in ziua de astazi. S-a intamplat nu o data, ci de zeci de ori din martie pana azi.
   Poate doar la mine a functionat, sunt eu singurul norocos de pe planeta, dar asta instamna ca afirmatia ta care spune ca 100% nu protejeaza este FALSA.
   Oamenii se infecteaza ca nu poarta masca CORECT! Sau nu o poarta TOT TIMPUL. Asta e problema, o dau jos de pe nas, o refolosesc la nesfarsit, poarta masca neconforma (ca de, e ieftina si tot masca e), poarta masca dar nu se spala pe maini cand mananca sau se scarpina pe cine stie unde etc.
   • -2 (12 voturi)    
    Esantion 1 (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:25)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

    Si eu port masca in taxi sau magazin - si nu pentru ca sint eu convins sau nu, ci pentru ca asa sint regulile acolo si nu comentez cind sint in vizita. In rest nu. Si nu am nici eu absolut nimic.
    Deci 1:1. Ce demonstreaza asta? Nimic.
    • -1 (5 voturi)    
     Demonstreaza in cel mai bun caz 2:0 (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:42)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ac

     Adica doi oameni care poarta masca in situatii in care transmisibilitatea e ridicata nu s-au imbolnavit pana acuma.
     • +2 (2 voturi)    
      Asta ziceam si eu (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 10:45)

      ac [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Si asta era si ideea reply-ului meu: faptul ca "mie" sau "tie" nu ti s-a intimplat nimic nu are relevanta.
    • -2 (2 voturi)    
     Demonstreaza... (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 12:11)

     RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui ac

     faptul ca afirmatie initiala "masca nu protejaza pe nimeni" este falsa. sau mai precis, nu este valabila in toate cazurile, exista cel putin 2 cazuri discutate aici in care a protejat, deci nu mai are valabilitate 100%.
     daca spunea "masca nu protejaza in toate situatiile" sau "in cele mai multe din situatii", sau "in aproape toate situatiile" era altceva. dar asa a fost foarte categoric si eu am demonstrat ca nu e adevarat.
  • +5 (5 voturi)    
   Exista dovada stiintifica (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:59)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ca in alte tari din Europa 90% poarta masca?
 • -6 (30 voturi)    
  Pe ce studii se bazeaza domnul epidemiolog? (Marţi, 24 noiembrie 2020, 10:58)

  Luk [utilizator]

  Poate sa ne dea si noua niste link-uri, niste titluri de studii al caror rezutlate sa-i sprijine opiniile legate de purtarea mastilor?
  • -3 (15 voturi)    
   pai (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:37)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   nu auzisi mata ce zice aici la ziar?scrie mare,negru pe alb,specialist
   nu-i trebuie cercetari personale,el crede in carpa facatoare de minuni 90%.sfinteasca-se numele eeeeeiiiii!

   eh maica daca-i cauti la intestine,le gasesti microbul ala care afecteaza marea majoritate a oamenilor,se numeste lacomie.
  • -1 (15 voturi)    
   Nu se bazeaza pe nici un studiu, e propagandist (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:59)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   el isi da cu parerea pt ca a fost pus sa raspandeasca stiri false de catre cei care il controleaza. executa si el un ordin
 • -5 (29 voturi)    
  În primul rând că poartă mască 99% din oameni (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:03)

  hic sunt leones [utilizator]

  du-te oriunde - în spații închise - și arată-mi cum nu 10 ci 5% din persoane nu poartă măști.
  În al doilea rând, de unde scoți matale idioțenia aceea că afară riscul de expunere este același cu cel dintr-o încăpere ocupată mediu?! Dacă vă cer vouă - experții de carton din România - studii științifice, vă uitați la mine ca ăla la poartă nouă așa că te întreb doar atât: ai ieșit pe afară în ultima lună ca să simți ce vânt bate, da' vara asta, când ne frecam unii de alții pe litoral, de ce nu am fost la fel de expuși?
  Habar n-aveți ce să faceți și vă acoperiți incompetența, așa cum bine zice un coleg de discuție, construind un cartof în curtea populației.
  Să vă fie rușine!!!
  • +5 (15 voturi)    
   Nu e chiar asa! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:46)

   Diletant [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Mai ies si eu din casa. Sunt foarte multi cei care nu poarta masca sau o poarta aiurea ... sub diverse pretexte: ca nu se poate respira, ca fumeaza, ca-si beau cafeaua, ca vorbesc la telefon despre ultima reteta de ciorba (am auzit eu), etc.
   • -1 (11 voturi)    
    Este perfect legal să circuli fără mască pe afară (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:26)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Diletant

    (deși o mare parte din populație poartă și pe afară de frica amenzilor, pentru că nu știe/nu are timp/nu are chef să le conteste) deci vorbim exclusiv de purtatul în interior - acolo unde este de altfel și riscul - or acolo toată lumea poartă măști, deci mincinosul acesta penibil încearcă să ne vândă baliverne.
   • -2 (12 voturi)    
    Eu am incercat sa fumez cu masca (Marţi, 24 noiembrie 2020, 15:33)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui Diletant

    Dar mi-am dat foc la barba, masca si casca si au venit pompierii.
  • 0 (4 voturi)    
   Off off! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:52)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Vara sistemul imunitar functioneaza mai bine. Radiatia UV e de zeci de ori mai puternica decat iarna, ceea ce omoara virusul in aer de zeci de ori mai rapid. Rata de raspandire in randul populatiei la vremea aia era mica, asa ca n-aveai de unde sa ai o crestere mare de la o zi la alta.

   Io ies rar la cumparaturi. Da' mai stau la aer pe balcon. Poate jumatate, nu 10%, dintre cei ce trec pe strada nu poarta masca. Sau o poarta sub nas. Ceea ce nu-i grav, intr-o zona pietonala neaglomerata. Da' devine grav, mai ales la actualul nivel de raspandire, in zone pietonale aglomerate. Multi oameni laolalta intr-un spatiu deschis dar aglomerat, in vara, cand aveam cateva sute de cazuri noi pe zi in toata tara, insemnau sanse bune ca din toata multimea nici unul sa nu fie purtator. In momentul de fata, cu majoritatea judetelor cu cateva cazuri la fiecare mie de locuitori, cu sute de cazuri pe zi in fiecare oras mare, sansele ca intr-o multime de cateva sute de oameni sa fie macar unul infectat sunt foarte mari. Multimea agita aerul, ceea ce incestineste depunerea particulelor cu incarcatura virala pe jos, si radiatia ultravioleta fiind mult mai slaba virusul ramane viabil o durata mai mare de timp. Adica sanse incomparabil mai mari sa te infectezi pe strada acuma fata de vara. Chestie care se vede experimental. Daca n-ar fi asa, am vedea mult mai multe cazuri in focarele de infectie decat in masa populatiei, ceea ce nu-i cazul.

   Da' na, ca in Romania, toata lumea se pricepe la orice, chiar daca nu stie sa puna cap la cap chestii elementare.
   • +2 (2 voturi)    
    Dta citești ceea ce scrii? (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 14:12)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Sistemul imunitar funcționează în funcție de cum îl antrenezi, nu în funcție de anotimp - dovadă că statele nordice au avut pe tot parcursul pandemiei o rată de mortalitate a cazurilor înregistrate mai mică decât statele din sud.
    Temperatura ar trebui să joace un rol important (și o face), însă nu atât cât consideră unii; ea joacă un rol important în sensul că vara oamenii stau mai mult pe afară - adică elimină (da, „elimină”) complet riscul de a se infecta, plus că în perioada iulie-aug sunt concedii care sunt petrecute tot afară (la plajă, vizitând diverse obiective; mesele se iau pe terasă, petrecerile se fac în grădină etc).
    Nu știu unde locuiești dta, însă unde locuiesc eu toți trecătorii - cu excepția mea - poartă măști pe stradă (e drept că unii - dar puțini - sub nas); eu nu port, pentru că 1. legea nu mă obligă să o fac; 2. eu nu țin cont de obiceiuri inutile.
    Doar acolo unde există adunări de oameni apare riscul acumulării de particule, însă în perioada aceasta curenții de aer le neutralizează instantaneu, deci și acolo riscul este aproape inexistent.
    Încă un factor pe care și „expertul” acesta de carton, și dta îl ignorați este volumul necesar infectării și care este aproape imposibil să fie atins în cazul unei plimbări în aer liber printre particule încărcate cu material genetic viral.
    Și închei, spunând că, dacă particulele sunt agitate, mare parte din ele ajung pe hainele trecătorilor, diluând și mai mult periculozitatea.
    Ai dreptate: în România toți au învățat cum să inventeze explicații care mai de care mai lipsite de suport științific pentru a-și sprijini părerile idioate.
 • +1 (21 voturi)    
  Tendentios (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:08)

  blacksheep [utilizator]

  Mesajul ar fi ca populatia este vinovata pentru ce se intampla, oamenii sunt necivilizati si nu respecta regulile.
  Pot sa afirm ca majoritatea cetatenilor le este frica sa intre in spitale, din motive evidente.
  Ca spitalele sunt intr-o stare deplorabila pentru acest secol nu este nimeni vinovat, ca au fost dezinfectate cu biocid falsificat ani de zile nu este nimeni vinovat, ca iau foc si echipamentele sunt vechi, cedeaza oricand nu este nimeni vinovat.
  De asemenea ca personalul medical era subdimensionat si inainte de pandemie nu mai aminteste nimeni.
  Despre managerii incompetenti numiti de obicei politic nu se plange nimeni. Fiind numiti politic, de obicei contabili de meserie ( uneori chiar fara nici o experienta notabila ), nu fac decat carpeli de azi pe maine, nimic durabil. Cu cat fac mai multe economii la buget cu atat sunt mai apreciati ( nu are nici o relevanta partidul care este la putere)
  • +7 (11 voturi)    
   "ca majoritatea cetatenilor le este frica " (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:51)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   dar cam tarziu! Ati uitat de vezelia de asta- vara? de curajosii care "nu credeau in covid"?
   • -1 (3 voturi)    
    Veselia aia nu s-a stins (Marţi, 24 noiembrie 2020, 23:53)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

    Au devenit mai putin vocali, ca se ia lumea de ei, acuma ca a crescut numarul de infectii si de morti. Da' la fel de iresponsabili sunt.
 • -8 (24 voturi)    
  sigur ca da (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:10)

  Itsoc [utilizator]

  1. Tarile europene au introdus masca obligatorie inca din vara, atat afara cat si in interior (alaturi de celalalte masuri de "distantare sociala") - totusi, numarul de cazuri a explodat in octombrie o data cu venirea sezonului rece. Nu doar intr-o singura tara ci in toate tarile care au masca obligatorie.

  2. Un studiu danez publicat acum o saptamana a aratat ca "nu exista o diferenta semnificativa de protectie intre cei care au purtat masca si cei care nu au facut (1.8% rata de infectie cu covid in esantionul celor care au purtat masca vs. 2.1% in randul celor fara masca).
  https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

  3. Numarul de "cazuri" este strans corelat cu numarul de teste, cu cat se testeaza mai mult cu atat ai mai multe cazuri. poate pentru ca testele RT PCR se fac la peste 30 de cicluri lucru care le face absolut inacurate, rezultatele fiind 80% fals pozitive, testele antigen rapide sunt si mai putin acurate. Numarul corect al cazurilor si mortilor din covid este necunoscut. Spitalele pun la covid tot ce se moare in ATI.

  4. Nu exista dovezi stiintifice ca lockdown-ul functioneaza, nu s-a incercat niciodata in istorie asa ceva, cel mult s-au carantinat orase din care nu puteai sa iesi sau sa intri insa puteai sa iesi afara si sa interactionezi. Faptul ca in tarile cu lockdown nr de cazuri a scazut poate fi si de la nr mai scazut de teste (lumea nu mai poate sa iasa sa se testeze).

  5. cel mai important, in toate tarile, 2020 NU are exces de mortalitate la nivel global ceea ce inseamna mai multe lucruri:
  - oamenii au murit mai putin din alte boli si mai mult din covid
  - mortii de alte boli au fost pusi la covid
  - covid are o mortalitate atat de mica incat nu s-a reflectat in statisticile de mortalitate generala.

  6. cum explica dl epidemiolog fenomenul China unde nu mai sunt cazuri din aprilie, oamenii sunt buluc pe strada si fara masca? dar India unde desi densitatea e imensa, mortalitatea per milion e infima? dar Vietnam? dar Suedia?
  • +3 (15 voturi)    
   Te contrazici singur (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:50)

   miromulus [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   In 1 si 2 te contrazici singur. Ca sa nu mai zic ca 5 e gogomanie
   • -6 (16 voturi)    
    spune-mi cum, te rog. (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:08)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui miromulus

    la 2 arat dovezile rezultate din studii care arata ca nu exista o diferenta semnificativa intre cei care au purtat masca si cei care nu au purtat si la 1 spun ca lucrul asta e confirmat de evolutia numarului de cazuri in tarile unde masca e obligatorie. reciteste, te rog si daca tot consideri ca ma contrazic, spune-mi cum.

    5 e o gogomanie in ce sens? ai verificat excesul de morti in Ro ? sau in alte tari?
    cum iti explici ca nu exista exces de morti decat printr-una din cele 3 optiuni pe care le-am propus ? ai alta idee de ce in "plina pandemie" nu exista exces de morti in aproape nicio tara?
  • -4 (18 voturi)    
   Nu poate sa explice nimic din toate astea (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:56)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Poate sa recite aceleasi mantre idioate. "Va imbolnaviti pentru ca nu sunteti cuminti", "stati in casa", "masca protejeaza 90%" etc.
   Nu-i nimic fundamentat in ce spune, sunt doar opiniile lui.
   Studiile au arata ca masca nu ajuta nici macar in cazul gripei simple, nu s-a facut niciun studiu referitor la purtarea mastii in exterior, iar despre purtarea mastilor in interor sunt doar opinii, rezultatele studiilor nu au fost concludente.
   Nimeni n-ar o explicatie despre India (unde igiena persoanala si locurile in care sa nu fie aglomeratie sunt basme), nu explica nimeni Suedia.
 • -5 (21 voturi)    
  alt parelolog (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:33)

  comentacu [utilizator]

  Cum a determinat Nea Caisa asta ca s-ar reduce cu 90% transmiterea virusului daca 80-90% ar purta masca?
  Nea Caisa inca nu a citit ca oameni cu adevarat pregatiti, care au conditii de laborator si studiaza la modul serios, viseaza noaptea tehnici noi, nu au inteles pe deplin cum se transmite virusul, si el vine si spune ca 90% oameni buni!
  De ce nu 85? sau 60? sau 25?
  Dar daca purtam doua masti, toata planeta, ajungem la 100% si terminam cu virusul asta in 2-3 saptamani?
 • -7 (21 voturi)    
  din nou (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:34)

  Point [utilizator]

  ''specilistii'' dau cu barda-n populime.ba ca nu poarta masca,ba ca se plimba de-a mboulea pe strazi,ba chiar ca exista.
  apostolul mastii purtate si-n baie,dl doctor specialist,EPIDEMIOLOG,uita sa specifice(oare de ce) si celelalte metode de contactare.mi se pare cel putin iresponsabil si mai ales neprofesional.deci mai subtire cu ''specialistii''
  stimate dl popovici,daca masca-i sfanta cum dracului de nu a dat rezultate pana acum.unde sunt milioanele de morti pe care le aratau proiectiile matematice.in special ex italiei!
  cui foloseste blocarea economiei la nivel mondial,la o rata a mortalitatii de nici 1%.batista la gura,cand marimea microbului e de 0.5 microni e frectie la picior de lemn.insa din frectia asta mananca multi ''specialisti'' care sunt in stare sa te lege de calorifer,numai sa le iasa lor numarul obligatoriu de infectati!
 • -11 (19 voturi)    
  minciună în falș, pidemiolog mincinos (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:40)

  di livio [utilizator]

  cum beteșig să zici că oamenii nu poartă botnițe?...cum mă, numa Ceaușescu mai spunea așa minciuni gogonate, numa ăla mai era așa rupt de realitate...toată lumea vă poartă cîrpele inutile, că altfel nu-și pot cumpăra o pită, mor oamenii DE FOAME, nu de covrig, jo napot...fir-ați a dreq cu cîrpele voastre, voi vreți neapărat să exasperați oamenii
 • -6 (12 voturi)    
  mda (Marţi, 24 noiembrie 2020, 11:42)

  Mowgli [utilizator]

  In mod clar puratul mastii ajuta, dar masura in care ajuta nu cred ca e de 90%. De exemplu s-ar putea ca niste manusi de unica folosinta sa fie cel putin la fel de eficiente, pentru ca la cumparaturi pui mana pe acelasi cos pe care au pus alti zeci de clienti, la lift, parcare, interfon, apesi butoane pe care au pus mana alti zeci de oameni. ...Masca ajuta cand stai fata in fata cu cineva, dar in celelalte cazuri....
  • -2 (6 voturi)    
   Nu iei virusul prin piele (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 0:01)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

   In plus, desi studiile-s putin contradictorii, pana acuma pe piele aparent virusul supravietuieste relativ putin. (Majoritatea studiilor zic sub 15 minute, da' e unu' care-a fost facut cu piele prelevata de la cadavre proaspete din morgi de spital, care zice de cateva ore.)

   Masca ajuta, doar ca nu protejeaza 100%. Adica zice bine medicul, si daca purtam toti masca, boala tot nu dispare. Doar ca devine atat de atenuata raspandirea ca nu mai e asa mare presiunea pe spitale, si putem sa ne vedem de viata, chiar daca cu masca pe fata in majoritatea timpului.

   Masca protejeaza in doua feluri. Primul e ca reduce drastic viteza jetului de aer ce-l produci cand expiri, vorbesti, tusesti, stranuti, canti, chestii de-astea. Aia face ca particulele cu incarcatura virala din respiratie sa se raspandeasca la distanta mult mai mica de tine decat fara masca. Adica cei care nu se apropie sa fie lipiti de tine, chiar daca tu ai virusul, au slabe sanse sa-l ia. Da' unii norocosi, carora le bate vantu' din directia ta, sau care au ghinion sa treaca pe langa mai multi infectati (ceea ce la actualul nivel de raspandire a bolii e absolut plauzibil) tot mai prind suficient virus cat sa se imbolnaveasca.

   A doua chestie ce-o face masca e ca reduce cantitatea de virus ce-o inhalezi. Asta e efectul mai slab. Cantitate mai mica initiala de virus inseamna o forma mai usoara a bolii. Daca ai noroc, chiar scapi fara simptome de loc. Daca n-ai chiar atat noroc, cu masca poate ai totusi noroc sa nu ajungi pe oxigen. Atata lucru si deja e mare lucru, in situatia actuala.

   Aia-i ce zice si medicul. Nu dispare epidemia daca poarta toata lumea masca, si-o mai poarta si corect. Da' scade numarul de cazuri noi zilnice, si scade numarul de cazuri grave. Atata lucru si deja ar fi mare lucru.
 • +10 (22 voturi)    
  A fost (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:02)

  Rdu [utilizator]

  si este o prostie "masca nu te protejeaza". Cei care nu pot gandi mai departe au preluat doar aceasta informatie strict ad literam. Poate este adevarat ca pe tine cel care porti masca nu te protejeaza daca esti expus la virusi raspanditi in jurul tau (de alte persoane care nu poarta masca). Daca insa sursa (celelalte persoane) poarta si ea masca atunci probabilitatea de a te infecta este mai mica, sper ca sunteti de acord. Aplicati acum aceasta logica si observati ca ideea este ca daca s-ar purta masca probabilitatea de infectare s-ar reduce. Eu cred ca este corecta.
  • -1 (11 voturi)    
   Poate aveti idee (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:52)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Poate aveti idee pe ce se bazeaza domnul epidemiolog cand afirma "pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat"?
   Il vedeti cuma citand niste surse, niste studii, ceva experimente?
   Nu sunteti curios de unde vine ideea? Nu sunteti curios sa stiti daca eficacitatea purtarii mastilor reduce riscul cu 90% sau doar cu 5%?
   Uite ca eu sunt curios si sunt si interesat. 90% inseamna ca nu mai avem nimic altceva de facut, 5% inseamna ca la fel de bine am putea sa nu le purtam.
   Doar pentru ca spune un nene sau mai multi neni nu sunt dispus sa iau de buna orice afirmatie (pentru simplul motiv ca se citeaza unii pe ceilalti fara nicio baza stiintifica). Daca aveti ceva link-uri la studii care sa dovedeasca eficacitatea de 90% (cat spune domnu' epidemiolog) sau macar 50% (cat ar trebui sa fie pentru a OBLIGA toata populatia sa poarte masti), va rog sa le puneti aici si-o sa-mi cer scuze pentru deranj.
 • +2 (16 voturi)    
  armata de minusari (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:44)

  Itsoc [utilizator]

  am observat si aici si pe alte subiecte legate de covid ca in interval f scurt, mai scurt decat un om poate citi comentariile de la A la Z, apar direct cate 4-5 minusuri la toate comentariile anti narativul oficial (indiferent daca comentariile contin dovezi stiintifice si informatii reale, verificabile). apoi raportul + - se modifica organic apoi inca un val de minusuri.
  cred ca e timpul necesar pentru postacii guvernamentali sa schimbe conturile ca sa poata vota iar.

  interesant, credeam ca doar rusia are postaci dar se pare ca nu, fiecare guvern are armata lui de postaci care sa sustina narativul corupt pe internet.
  • +3 (15 voturi)    
   nu (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:33)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   e armata de minusari.sunt boti ingadutiti de hn sa nu le strice ''reportajele'' sau intreviurile cu ''specialisti''.
   apar cand majoritatea comentatoilor ies din curtea ingradita a hn si se joaca cu alte jucarii,cand se vrea impunerea unei idei ''corecte politic'' desi majoritatea o refuza in draci.e o forma de presiune si represiune.in unele tari din vest lumea a inceput sa-si piarda locul de munca daca au ceva de spus in legatura cu noua PC.
   • +1 (11 voturi)    
    politia gandirii (Marţi, 24 noiembrie 2020, 16:01)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Point

    de data asta nici nu mai putem vorbi de dezbateri bazate pe nimic, de data vorbim de negarea realitatii stiintifice si promovarea unei realitati impuse.
    e fix ca in "1984" unde 2+2 facea 5 pt ca asa zicea Partidul ca face. de-a dreptul infricosator.

    peste toate se adauga oamenii spalati pe creier care nu vor sa accepte de nicio culoare ca televizorul denatureaza realitatea.

    am amici carora le-am pus studii stiintifice legate de purtatul mastilor si la final mi-au zis ca prefera sa le poarte.
    noua gandire, noua normalitate, societatea zombificata, imi vine sa fug in codru.
 • -2 (14 voturi)    
  mie personal (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:47)

  AMDATi [utilizator]

  mi se pare o tampenie purtatul mastii. Pur si simplu virusul nu e atat de periculos incat sa justifice asemenea masuri.
 • 0 (14 voturi)    
  Asa este (Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:53)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Sa luam exemplul Belgiei. S-a introduc purtarea obligatorie a mastii deja in septembrie, devreme. Rezultatul...o crestere extraordinara a cazurilor. Bineinteles ca cineva ca suporterii mastilor vor spune ca ar fi fost MULT mai mult daca nu erau masti...doar c anu au evidente vis a vis de asta. De exemplu Elvetia nu a avut aceasta obligativitate si cresterea a fost mai mica decat in Belgia. Fara logica astfel de comunicate.
  • -2 (2 voturi)    
   Nu stiu la ce va uitati dvs., ... (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 0:47)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   ... da' dupa cresterea aia foarte mare, care e inevitabila, odata ce boala s-a raspandit in masa populatiei, Belgia a avut o scadere a numarului de cazuri la fel de abrupta.

   Belgia, in momentul de fata, a ajuns la acelasi nivel al infectiilor noi zilnice ca-n septembrie. Noi unde suntem?
 • -2 (10 voturi)    
  sincer... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 13:23)

  minus [utilizator]

  cred ca cei care nu poarta masca sunt sub 10%. Sau asta este pe unde umblu eu, ca oricum umblu doar unde este chiar necesar.
  • 0 (16 voturi)    
   Confirm (Marţi, 24 noiembrie 2020, 14:19)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Toata lumea poarta masca, cativa o poarta si cand nu-i nevoie (cand sunt singuri la volan :))) )
   Purtau mai putini in vara si nu era nicio "explozie de cazuri", poarta mai multi acum si uite ca nu-i mare rezultat.
   • +2 (8 voturi)    
    probabil... (Marţi, 24 noiembrie 2020, 20:54)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    mutatia viruslui din vara pana acum a fost (asa cum era de asteptat) in sensul viralitatii marite fara sa mai ucida atat de mult. Este de fapt evolutia naturala a oricarui virus care se raspandeste in masa: sa infecteze cat mai mult, nu sa ucida gazda. N-ar ucide-o de loc daca ar fi inteligent, dar nu este!
    • +1 (1 vot)    
     Nu exista (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 7:23)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui minus

     Nu exista nicio dovada stiintifica legata de o mutatie, dar nu despre aia e vorba.
 • -1 (11 voturi)    
  Puneţi masca doctore! (Marţi, 24 noiembrie 2020, 19:13)

  MIKI@ [utilizator]

  Dacă şi dl dr. Emilian Popovici ar purta mască, nu doar ar da din gură, transmiterea s-ar reduce cu 91%-92%. În imagine îl puteţi vedea pe dl. doctor mai presus de ceilalţi, ne purtând masca, dar criticând aspru pe ceilalţi care culmea o poartă nene!!!
  • -2 (2 voturi)    
   Poza e veche (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 0:53)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui MIKI@

   Cel mai vechi articol cu poza asta ce l-am gasit e din iulie. Aia inseamna ca poza e potential chiar mai veche de-atat.
   • +1 (1 vot)    
    Tot Covid era şi atunci! (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 17:58)

    MIKI@ [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Tot Covid era şi atunci!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by