Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat luni că guvernul de la Berlin a semnat un contract pentru achiziţia a cel puţin cinci milioane de doze de vaccin de la compania farmaceutică IDT Biologika, care a încheiat cu succes prima fază a unui studiu clinic pentru un potenţial vaccin vectorial împotriva Covid-19, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

VaccinFoto: Profimedia Images

Vorbind la o conferinţă de presă după ce a vizitat instalaţiile acestei companii, ministrul german a amintit că vaccinurile sunt ''cheia pentru a ieşi din această pandemie'' şi s-a declarat ''mândru'' ca există trei companii germane - BioNTech, Curevac şi IDT - care dezvoltă ''vaccinuri promiţătoare''.

Compania IDT, în care guvernul german a investit 113 milioane de euro pentru activităţi de cercetare, a semnalat că ''a găsit o soluţie pentru această criză'' şi ''joacă în liga mondială a dezvoltării şi producţiei unui vaccin''.

Potrivit vicepreşedintelui pentru dezvoltare al IDT, Andreas Neubert, această societate farmaceutică estimează că spre sfârşitul anului 2021 va putea solicita autorizarea vaccinului său vectorial împotriva Covid-19, cu condiţia trecerii cu succes a celor trei faze de teste clinice.

Pentru a garanta o capacitate de producţie suficientă, guvernul de la Berlin va suplimenta cu 30 de milioane de euro finanţarea oferită acestei companii pentru a-şi extinde instalaţiile, această sumă fiind, conform declaraţiei ministrului german al sănătăţii, ''bani bine investiţi'' şi ''o investiţie de viitor''.

Pe de altă parte, el şi-a reafirmat convingerea că Germania va putea începe vaccinarea împotriva Covid-19 cel mai târziu la începutul anului viitor şi că disponibilitatea populaţiei de a se vaccina va creşte odată ce va fi depăşită această ''iarnă dificilă''.

Vaccinul dezvoltat de IDT în cooperare cu Centrul german pentru cercetarea bolilor infecţioase (DZIF) este primul vaccin de tip vectorial împotriva Covid-19 care a primit în Germania autorizaţia de începere a fazei întâi a studiilor clinice.

În acest tip de vaccin informaţia genetică pentru proteina ''spike'' a virusului SARS-CoV-2 a fost încorporată în informaţia genetică a virusului modificat al variolei (MVA), care este inofensiv. Odată injectat, vectorul viral MVA prevăzut cu informaţia genetică a virusului SARS-CoV-2 nu se poate multiplica în corpul uman, întrucât recunoaşte sistemul imunologic al proteinei spike şi declanşează astfel un răspuns imunitar.

Obiectivul acestui vaccin este formarea unor anticorpi prin citokine şi celule imunitare (celule T) pentru o protecţie permanentă împotriva virusului SARS-CoV-2.