​Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, afirmă că Bucureștiul a ajuns la un platou în ceea ce privește cazurile de COVID-19, dar că nu se poate spune în acest moment că situația este "spre bine”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, duminică seară, la Digi 24, despre posibilitatea instituirii carantinei în Capitală, Raed Arafat a evitat să se pronunțe, spunând că decizia aparține autorităților locale, în baza propunerii DSP, dacă sunt întrunite anumite criterii, nefiind luată în calcul doar rata de infectare la mia de locuitori: "Carantina nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca dacă se aprobă ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”.

Chestionat cum evaluează rezultatele pe care le-au avut restricțiile impuse deja în Capitală, Arafat a răspus: "În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou (...) cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine la acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă un efect”.

El a adăugat că sunt necesare 30 de zile ca autoritățile să stabilească dacă măsurile luate au avut efectul scontat, iar dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare.

Incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori a trecut duminică de 6 în București, ajungând la 6,13.

Întrebat duminică dacă este posibilă în săptămânile următoare carantinarea Capitalei, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns direct. El a afirmat că în toate localitățile în care a fost luată această măsură s-a redus răspândirea virusului, însă "problematic este efectul economic", fiindcă restricţionările "au un efect economic negativ măsurabil".

"Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil", a adeclarat Iohannis.