Liderii statelor din G20 au promis, duminică, să depună ''toate eforturile'' pentru a asigura o distribuire echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 în lume şi pentru a susţine ţările sărace ale căror economii au fost devastate de criza sanitară, relatează AFP. În același timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică că este „îngrijorată” de ritmul lent al discuțiilor pentru a oferi vaccinul împotriva Covid-19 celor mai sărace națiuni.

Angela MerkelFoto: FRANCOIS LENOIR/AFP/ Profimedia Images

În timp ce pandemia continuă să se dezlănțuie, grupul celor mai mari economii din lume a adoptat un ton consensual asupra provocărilor viitoare într-o declarație finală care nu are detalii cu privire la multe dintre problemele care au dominat summit-ul.

''Am mobilizat resurse pentru a răspunde nevoilor de finanţare imediate în domeniul sănătăţii mondiale în scopul susţinerii cercetării, dezvoltării, fabricării şi distribuirii de diagnostice, tratamente şi vaccinuri sigure şi eficiente contra COVID-19'', au susţinut liderii ţărilor G20 în declaraţia finală a unui summit organizat sâmbătă şi duminică de Arabia Saudită prin videoconferinţă.

”Nu ne vom lipsi de niciun efort pentru agarantaaccesiul accesibil și echitabil tuturor”, au au adăugat ei.

În contextul în care ţările cele mai bogate îşi planifică programe de vaccinare, SUA intenţionând să lanseze o astfel de campanie la începutul lunii decembrie, experţii au avertizat că ţările în curs de dezvoltare întâmpină obstacole care ar putea priva numeroase persoane de prima protecţie contra SARS-CoV-2.

Astfel, s-au înmulţit apelurile ca G20 să contribuie la acoperirea unui deficit de finanţare de 4,5 miliarde dolari în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a garanta accesul tuturor la teste, tratamente şi vaccinuri.

Vorbind la închiderea summitului virtual G20, Angela Merkel a spus: „Vom vedea acum cu Alianța pentru Vaccin (Gavi) când vor începe aceste negocieri, pentru că sunt îngrijorată că nu s-a făcut încă nimic”, a spus ea reporterilor din Berlin.

Ea a subliniat că Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări bogate au încheiat deja acorduri cu companiile farmaceutice pentru a garanta furnizarea de vaccinuri.