Carantinarea oamenilor doar în urma testului PCR, care singur ar fi neconcludent, este ilegală, a decis Curtea de Apel din Lisabona

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 22 noiembrie 2020, 17:41 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus Portugalia
Foto: Pedro Fiuza / Zuma Press / Profimedia
Testele PCR sunt considerate standardul pentru diagnosticarea unei infecții cu coronavirus. Acestea evidențiază un număr record de infectări și care, raportate în mod repetat, au justificat recent lockdown-ul instituit în Germania, dar și în alte țări. Ele reprezintă și „baza” invocată pentru impunerea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Îndoielile unor experți cu privire la validitatea unui astfel de diagnostic sunt ignorate. Prin urmare, hotărârea Curții de Apel din Lisabona, din 11 noiembrie, a făcut furori. Curtea consideră că testele PCR sunt neconcludente și că este ilegală carantinarea oamenilor, doar din cauza unui astfel de test.

În Hotărârea cu nr. 1783/20.7T8PDL.L1-2, instanța a explicat că validitatea testelor depinde de numărul de cicluri utilizate și de încărcătura virală a persoanei testate. Judecătorii fac referire la un articol de specialitate, apărut la 28 septembrie 2020, în Oxford Academic, la rubrica „Clinical Infectious Diseases”, sub semnătura lui Rita Jaafar, Sarah Aherfi, Nathalie Wurtz, Clio Grimaldier, Thuan Van Hoang, Philippe Colson, Didier Raoult și Bernard La Scola.

Instanța portugheză a concluzionat că „dacă o persoană este testată pozitiv prin PCR, utilizând un prag de 35 de cicluri sau mai mare (așa cum este regula în majoritatea laboratoarelor din Europa și SUA), probabilitatea că această persoană este infectată este mai mică de trei la sută, iar probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97 la sută ".

Curtea de Apel a anulat astfel o decizie a autorității regionale de sănătate din insulele Azore, care a pus în carantină ilegal patru persoane, după ce una dintre acestea a dat rezultate pozitive pentru coronavirus, folosindu-se un test PCR. Ca urmare, s-a presupus că celelalte trei persoane au avut un risc ridicat de expunere. Autoritatea regională de sănătate a decis că toate cele patru sunt infecțioase și periculoase pentru sănătate și ar trebui izolate.

Această procedură a devenit o practică obișnuită nu numai în Germania, ci și în alte țări.

Niciun diagnostic fără medic


Curtea de Apel din Lisabona a constatat, de asemenea, că pragul de cicluri utilizat pentru testele PCR care se desfășoară în prezent în Portugalia, nu era cunoscut. În plus, potrivit instanței portugheze, dovada unei infecții cu virus nu este permisă fără implicarea unui medic autorizat.

„Stabilirea unei disfuncții, a unei boli sau a unei stări maladive prin studierea simptomelor și semnelor acesteia și analiza testelor efectuate este o procedură de sănătate de bază, care trebuie efectuată de un medic și, în fiecare domeniu specific, de un specialist ", au susținut în apărare, avocații celor implicați.

Iar faptul că, „având în vedere presupusa gravitate a infecției”, niciunul dintre cei presupuși infectați în cazul de față nu a fost examinat de un medic, a fost „pur si simplu inexplicabil”, s-a mai argumentat.

În motivarea hotărârii sale împotriva autorității regionale de sănătate, instanța de apel portugheză susține, în continuare, următoarele:

„Având în vedere opinia experților, adică a celor de seamă, care și-au exprimat îndoielile științifice cu privire la fiabilitatea testelor PCR, având în vedere lipsa informațiilor privind parametrii analitici ai testelor și în absența unui diagnostic medical care să arate prezența infecției sau a riscului, această instanță nu poate stabili dacă C a fost de fapt un purtător al virusului SARS-CoV-2 sau dacă A, B și D prezintă un risc ridicat”.

Sunt pozitivii „mereu contagioși”?


Și în Germania, valoarea informativă a infecțiozitătii efective a unei persoane care a dat rezultate pozitive la testele de reacție în lanț a polimerazei (teste PCR) este controversată. Ca parte a unui test specific, urmele de material genetic conținute într-o probă sunt dublate, în mod repetat, în mai multe cicluri.

Dacă este prezentă o singură urmă a virusului, după al doilea ciclu sunt deja două, după trei cicluri patru, după zece 1.024 și după 20 cicluri 1.048.576 și așa mai departe, până când apare un semnal pozitiv. Această multiplicare permite procedurii de testare să detecteze chiar și cantități mici de viruși. Cu cât sunt necesare mai multe cicluri, cu atât este mai mică concentrația din proba originală - și, prin urmare, probabilitatea de infecție, ni se explică.

„Cu toate acestea, în testul PCR, acest lucru înseamnă că oamenii obțin un rezultat pozitiv, chiar dacă au doar cantități mici de material-virus în corpul lor și probabil că nu mai pot infecta pe nimeni ", scrie ziarul farmaciștilor germani (Deutsche Apotheker Zeitung), în 22 octombrie.

„Un test PCR pozitiv indică o infecție cu SARS-CoV-2, cu siguranță. Dar sunt acești oameni pozitivi întotdeauna contagioși? Numeroși experți au discutat acest lucru în ultimele câteva săptămâni. Așa-numita valoare Ct, care oferă o indicație a cantității de ARN viral prezent efectiv, ar putea oferi o evaluare mai bună a acestui lucru”, se mai precizează în articol.

Drepturile fundamentale să fie la locul lor


La Institutul Robert Koch din Germania, sistemele actuale de detectare PCR sunt reperul absolut pentru diagnosticare. Cu toate acestea, valoarea Ct nu este standardizată pentru SARS-CoV-2, la fel cum nu au fost standardizate nici sutele de teste PCR, de la diferiți producători. În prezent, legea prevede că toate persoanele care au fost testate pozitiv pentru coronavirus trebuie să intre în carantină.

Curtea de Apel portugheză respinge o astfel de abordare, în hotărârea sa, făcând referire la drepturile fundamentale:

„În acest moment, energiile țării (Portugalia) sunt concentrate asupra situației de urgență. Dar necesitatea de a proteja drepturile fundamentale, de asemenea și mai ales în caz de urgență, impune ca instanțele să își asume rolul. Pentru că, pe lângă medicină și știință, legea -și în primul rând drepturile omului- trebuie să fie în prim plan: nu să interzică și să sancționeze, așa cum se subliniază prea mult astăzi, ci să garanteze și să protejeze drepturile tuturor“.

„Astăzi, situația de urgență este cunoscută sub numele de coronavirus. Nu știm ce va fi mâine. Iar ceea ce facem sau nu astăzi, pentru a menține ancorarea la principiile de bază ale sistemului, ne poate determina viitorul ", a mai notat instanța.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20724 vizualizari

 • +12 (84 voturi)    
  Lol (Duminică, 22 noiembrie 2020, 17:53)

  HP [utilizator]

  Incet, incet, apar si oameni care nu sunt complet loviti de damblaua cu covid.

  Din pacate, mult prea putini.
  • -2 (40 voturi)    
   Mda, doar aia din ATI se inmultesc cu toata (Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:53)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui HP

   intelepciunea asta populara de pe FB si HN...or fi pe alaturi parerologi?!
   • +9 (27 voturi)    
    Sunt multi la ATI (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:56)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Pentru ca sunt foarte multi infectati. Pentru fiecare om la ATI sunt multi altii care nu sunt la ATI. Sunt multi care au forme suparatoare si serioase ale bolii si multi altii la care boala inseamna cateva filme, odihna, paracetamol si vitamine.

    Ideea este sa incerci sa salvezi cat mai multi oameni fara insa sa ii pui in pericol pe ceilalti. Degeaba salvezi un om condamnand la saracie si somaj alti 100. Degeaba salvezi un om daca in urma procesului creezi 1000 de analfabeti. In final vei avea cand tragi linie mai multe pierderi.

    Evident, trebuie sa ajungi la un compromis. Intrebarea este unde se afla el. Este foarte complicat. Insa fii calm, peste un an doar o mica fractie dintre oameni vor fi primit vaccinul. Deci ne vom afla in aproape aceeasi situatie ca azi. Sa vedem ce vom face: carantinam inca un an toata tara si tinem scolile inchise? Hai sa zicem ca un copil de scoala (care nu invata sa scrie) mai face ce mai face online. As vrea insa sa te intreb daca ai merge sa te opereze un chirurg care a exersat operatii doar online. Sau daca ai lua un ascensor pe care cineva l-a proiectat invatand doar online.
    • -8 (22 voturi)    
     De ce sa carantinam toata tara? In tarile civiliza (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:42)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     -te de ce se poate fara sa carantineze toata tara? Numai unde e plin de parelologi si de iute varsatori de urlete etc ca li se incalca libertatea cu care oricum nu stiu ce face daca excludem alcolismul in grup preferabil la crasma vezi ratele astea de infectare....
     :(
  • -6 (36 voturi)    
   in Romania testele covid sunt ...mincinoase (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:07)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui HP

   am detalii direct de la oameni care lucreaza in sistemul medical, se fac 45 de repetitii ale testelor pana cand iese pozitiv sau fals-pozitiv
   • +14 (24 voturi)    
    Si... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:00)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ....cand sunt mincinoase : cand sunt pozitive ori cand sunt fals pozitive ?
   • +15 (23 voturi)    
    Păi (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:50)

    _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Dă’le numele aici, roagă’i să confirme și mergi la procurori cu ei și dovezile, fă ceva să pui “dictatura” cu botul pe labe, eroule cu dovezi sigure. Hai!
   • +4 (12 voturi)    
    Si .... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:06)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    .....cand sunt mincinoase ? Cand sunt pozitive ori cand sunt fals-pozitive ?
  • +3 (23 voturi)    
   Excelent (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:35)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Acum, puteti face si un articol cu cercetatorii danezi care au demonstrat inutilitatea mastii. A aparut si in New York Times, deci cred ca se poate prezenta.
   • +6 (12 voturi)    
    Ai citit articolul? (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:25)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui copci

    "The study, published in the Annals of Internal Medicine, did not contradict growing evidence that masks can prevent transmission of the virus from wearer to others."

    "Critics were quick to note the study’s limitations, among them that the design depended heavily on participants reporting their own test results and behavior, at a time when both mask-wearing and infection were rare in Denmark."

    Cum ar veni, au dovedit numai ca oamenii sunt mult mai dispusi sa spuna ca au purtat masca decat sa o chiar poarte corect.
    • +4 (6 voturi)    
     Asa e (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:24)

     copci [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

     Dar e primul studiu facut in viata reala, nu in laborator, unde, ce sa vezi, oamenii nu poarta corect masca si nu o vor purta corect niciodata.
     In lumea reala, masca nu il ajuta deloc pe purtator. Acuma, legat de partea cealalta, ca ii protejezi pe altii, e cel mai usor sa impui lucruri complet neverificabile altora.
     Ca o curiozitate, cum ai proba eficienta mastii in protejarea altora? Ma refer la viata reala, nu la laborator.
 • +11 (69 voturi)    
  aviz (Duminică, 22 noiembrie 2020, 17:56)

  AMDATi [utilizator]

  maniacilor lockdownisti, oameni cu predispozitii dictatoriale si impresia ca ei sunt mult mai inteligenti decat masele de covidioti.
  • +1 (39 voturi)    
   Îmi crește inima când văd că mai sunt oameni (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:24)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui AMDATi

   Pentru libertate, și care sunt împotriva dictaturii.

   Mai mult, ai și + -suri la greu.

   Așa ceva în Martie era imposibil.
   • +8 (22 voturi)    
    Igiena, protectie, distantare (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:57)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    In afara de ele nici o masura nu va putea fi aplicata pe termen lung pentru ca va produce pierderi incomparabil mai mari decat pandemia. Inclusiv morti. Este vorba de oameni bolnavi de altceva si care nu pot fi tratati. Este vorba de saracie. Este vorba de foamete.
   • -2 (26 voturi)    
    Ca de obicei... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:08)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    ......prostimea nu intelege nimic din ce citeste, dar se bucura si ea !
    Ori, si mai comod, nu citeste nimic, ca si asa nu pricepe, dar are motiv de bucurie !
    Da' de ce sa se bucure ? Simplu : ca nu mai e cum a fost !
    Ce nu mai e cum a fost ? Nu conteaza, sa curga berea !
    Dar cum e acum ? Nu conteaza, mai desfa o bere !

    Accesati link-ul din articol. Veti ajunge la motivarea instantei, scrisa in portugheza. Dati pe Gugăl Transleit (nu, nu e marca de masini si nici fotbalist...).
    Traduceti textul si CITITI-L !!!!!

    Vorbim dupa aceea.
    • +2 (16 voturi)    
     Te-a afectat tare Izolarea, vad!!! (Luni, 23 noiembrie 2020, 2:39)

     Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     Sau frica de Moarte?
 • +9 (49 voturi)    
  Instanta portugheza se face ca nu vede... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:01)

  transalpinarum [utilizator]

  Ce nu vrea sa inteleaga instanta portugheza este tocmai lipsa studiilor stiintifice APROFUNDATE duce la aplicarea carantinei si la masurile draconice de izolare pe care trebuie sa le luam pana cand o sa avem un vaccin si o sa intelegem mai bine ce este cu acest virus. Altfel sigur, putem sa nu instauram nici o carantina, cei care pot duce boala pe picioare sa o duca, cei care crapa, sa crape, cam asa vad portughezii problema...
  • +8 (16 voturi)    
   Nu portughezii... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:51)

   DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Judecatorii portughezi... Stiu, stiu, stim noi mai bine...
  • +3 (41 voturi)    
   Nimic nu justifica (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:26)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Încălcarea drepturilor omului, nici măcar un virus cu 0.5 procente mortalitate.
   • +3 (35 voturi)    
    Sunt satul ..... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:10)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    .....de obraznicia imbecilului roman care isi imagineaza ca are dreptul sa imprastie boala cui, cat si unde vrea el.
    Exista o formula despre care imbecilul crede ca e magica si ca ii subliniaza inaltul nivel de inteligenta si cuprindere intelectuala : DREPTURI SI LIBERTATI FUNDAMENTALE. Abuzand de ea, incearca sa isi explice lui, in primul rand, cum de e lumea asa de-a dracului de nu-l lasa pe el la bere si gratar, cand are el chef !
    Nu sunt jurist si nici nu vreau sa fiu. Dar exista on line suficienta informatie privitoare la mantra imbecililor. Asa ca am cautat pe : www.apador-ch.org si www.drepturicivile.ro
    In primul rand, Manualul Drepturilor Omului, redactat de APADOR-CH.

    La rubrica 2.3 CONDITII GENERALE IN CARE EXERCITIUL DREPTURILOR RELATIVE POATE FI RESTRANS 

    - la Punctul 1 (paginile 25, 26) : CEDO accepta ca in domeniile tehnice , recursul la consilieri poate fi necesar
         Puteti intelege de ce exista, in vremuri de pandemie, medici care consiliaza Guvernul.

    - la Punctul 2) (pagina 26) se mentioneaza explicit : " protejarea sanatatii si a moralei, protejarea drepturilor si libertatilor altora ".
    DA ! Pentru asa ceva, se ingradesc drepturile relative.

    Si mai interesant este pe www.drepturicivile.ro 

    1) La DREPTUL LA LIBERTATE SI SIGURANTA : " intr-o cauza nepenala , se poate dispune detentia legala a unei persoane SUSCEPTIBILE sa transmita o boala contagioasa"... Asadar, nu trebuie certitudine.

    2) drepturile mai pot fi restranse si " ca masura necesara..... pentru protejarea sanatatii, sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora"

     Aceasta formulare este folosita cu privire la urmatoarele drepturi si libertati :

    a) Dreptul la respectarea vietii private si de familie

    b) Libertatea de gandire, de constiinta si de religie

    c) Libertatea de exprimare

    d) Libertatea de intrunire si asociere

    e) Libertatea de circulatie

    Altfel spus, in conditii legale si in situatii exceptionale, toate aceste drepturi pot fi restranse !
    • +5 (11 voturi)    
     Noi apărăm și dreptul dtale de a scrie prostii (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:35)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     chiar dacă ele pot fi privite ca un atentat la fibra morală și intelectuală a copiilor.
     Nu ești jurist și ți-am mai spus să te păstrezi departe de interpretări juridice, pentru că le faci prost.
     Orice îngrădire de drepturi se face doar dacă nu există o altă posibilitate (Suedia ne arată că există) și trebuie să fie proporțională cu situația determinată (multe alte țări din Europa ne arată că nu e nevoie de declarații, de măști pe afară, de închiderea teatrelor etc).
     Așa că lasă aspectele juridice celor care au habar despre drept.
     • -2 (2 voturi)    
      Asta si fac... (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:14)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      ......le las pentru profesionisti.
      Spre deosebire de tine.

      Nu se mai judeca odata procesul ala la CA ? Parca ziceai ca e "cu celeritate " :)))
      • +1 (1 vot)    
       Când insiști cu interpretările lipsite de valoare (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:48)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

       juridică, înseamnă că chibițezi.
       Până la hot. CAB, avem deja o decizie punctuală a T.IS; din păcate, gradul de celeritate în judecarea unei cauze este stabilit de instanță, nu de părți.
     • -3 (3 voturi)    
      Suedia arata doar... (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:17)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      ....cat costa neglijenta si amatorismul.
      • +4 (4 voturi)    
       Suedia are de vreo 4 luni 1/4 din decedații Ro (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:53)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

       raportați zilnic la milionul de locuitori, totul fără să fi periclitat în vreun democrația așa cum spun instanțele că s-a întâmplat și se întâmplă în România.
       După luna decembrie - când Ro va depăși acest indicator - discutăm și despre numărul total de decedați, raportat la milionul de locuitori.
      • +2 (2 voturi)    
       Suedia (Luni, 23 noiembrie 2020, 16:42)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

       Are o populatie mai imbatranita ca Romania. E normal sa aiba mai multi complicatii.
    • +6 (6 voturi)    
     Amice (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:41)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     NIMENI nu vrea sa te infecteze. Acela care vrea este un CRIMINAL. Scriam de niste amici intr-un comentariu la acest subiect. In perioada in care la ei probabil a aparut virusul ma invitasera la cafea. Invitatia era foarte tentanta stiindu-i cat de strict aplica normele de igiena, iar unei invitatii similare ii mai dadusem curs si in trecut (in perioada pandemiei). Tutusi, neavand timp, nu am putut onora invitatia. NOROC CHIOR.

     Dar acum te intreb: daca ma duceam si deveneam pozitiv la SARS-COV2 si aparea si COVID (boala), ce sa fi facut? Sa il omor pe amicul meu ca nu m-a protejat? Pai el nici NU STIA ca sotia lui este infectata! Iar el si copilul nu au iesit pozitivi la teste.

     Si hai sa iti mai spun una: la ei in casa sotia lui este cea care la magazine mergea cu respirator si MANUSI. Ei nu. Deci cel mai probabil ea a luat infectia de la sot sau copil. Acum ce sa le faca daca facea o forma grava? Sa ii "sinucida"?

     Concluzia: transmiterea infectiei este ACCIDENTALA. Nimeni nu sta sa iti incalce tie drepturile fundamentale intentionat. Iar oamenii care ACCIDENTAL te infecteaza o fac pentru ca pur si simplu isi fac meseria: merg la serviciu, muncesc in birou, iti fac mancare, invata, etc. Nu incerca sa ii transformi in niste criminali caci nu sunt. Asta nu poti tu pricepe ca pentru dreptul tau la sanatate nu ii poti condamna pe altii la saracie sau foamete caci si ele la randul lor au impact tot asupra sanatatii.

     Hai cu totii sa respectam niste reguli minime de igiena si separare fizica si cam atat. Cam atat noi ca oameni constiinciosi si respectuosi putem face.
  • -4 (22 voturi)    
   pai si nu e bine? (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:26)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   ... sa lasam natura sa-si faca treaba?
   • +1 (19 voturi)    
    Mereu natura își va face treaba (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:01)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Suntem idioți daca am crede că noi, rasa umană, putem schimba cursul natural al planetei.
    • 0 (2 voturi)    
     In general (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:33)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Noi ca oameni il acceleram. Atat spre bine cat si spre rau.
  • +1 (13 voturi)    
   Eu inteleg altceva (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:03)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Inteleg ca cei care banuiesc ca au probleme medicale nu numai sa se protejeze ci sa fie ajutati sa se protejeze: lucru de acasa, izolare, masti cu filtre performante.

   Cei cu riscuri mici (copiii de scoala) sa fie lasati sa se infecteze in mod izolat (reducand probabilitatea de a-i infecta pe altii). Parintii insa sa aiba de ales intre a-si tine copilul acasa (intreaga responsabilitate e a lor) sau a fi lasat pana cand capata anticorpi intr-un colectiv doar de copii.

   Cei care pot duce boala pe picioare sa o duca atat timp cat nu ii infecteaza pe altii. Cand o fac insa pedeapsa sa fie exemplara.

   In felul acesta oamenii isi pot vedea de viata CU MULTA GRIJA SI RASPUNDERE. Exact asa cum conduci o masina. Cand te urci la volan nu esti vazut ca un posibil criminal. Daca ajungi sau nu asta depinde de tine.
   • +1 (3 voturi)    
    Da, fix acesta este modelul suedez (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:38)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    doar că suedezii sunt unul dintre cele mai sănătoase popoare din lume și modelul lor are nevoie de ajustări ca să poată fi aplicat la alte populații.
    • +3 (3 voturi)    
     In Suedia (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:24)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     Modelul a fost chiar mai lax. Insa ideea de baza e ca oamenii sa inteleaga sa lasa un pic din confort (bauturica, sueta, intalniri) pentru a nu se impune alte masuri. Iar cei care nu vor ghinion: nu mai e loc la ATI (impartit proportional cu alte boli), stai acasa si vezi ce va iesi. Cu alte cuvinte: asa cum pe priza scrie sa nu bagi degetele, nimeni nu te opreste sa o faci.
     • +1 (1 vot)    
      Nu pot fi de acord cu ce zici aici (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:54)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      drepturile subiective sunt numite așa, pentru că se referă la relația subiectului cu el însuși.
      Atât timp cât fapta subiectului (exercitarea unui drept) nu prezintă pericol social (în cazul nostru subiectul este sănătos/vindecat), nimeni nu are dreptul să-i impună o anumită conduită (adică să lase un pic din confortul personal); e corect să primească RECOMANDĂRI cu măsurile de care are nevoie să țină cont pentru a crește nivelul de protecție personală și a celor din jur (pe modelul suedez), însă aceste recomandări au utilitatea lor de la caz la caz (de exemplu - așa cum ai zis cred că tot tu - cum să fii obligat să porți de mască în public, atunci când te plimbi singur pe câmp?)
 • -2 (38 voturi)    
  daca se duce arafat peste ei , praf ii face (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:02)

  Francisc 1 [utilizator]

  !
 • -5 (33 voturi)    
  Hopa, a inceput sa crape? (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:09)

  marc.andre [utilizator]

  :)
 • +17 (33 voturi)    
  Caz concret (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:09)

  Futurist Irefutabil [utilizator]

  "Un test PCR pozitiv indică o infecție cu SARS-CoV-2, cu siguranță. Dar sunt acești oameni pozitivi întotdeauna contagioși?"

  Am niste prieteni. Acum 10 zile sotia lui a smiorcait din nas. Raceala au zis insa au decis sa doarma separat. A facut febra cateva zile cca 38 de grade. Cand i-au disparut mirosul si gustul s-au dus sa faca test de COVID. Ea pozitiv, el si copilul negativ. Tratamentul: Paralen Grip si dupa scaderea frbrei vitamine. Ieri sotul si copilul au mai facut un test: negativ din nou.

  In 90% din cazuri boala este usoara sau foarte usoara. Da, poti fi unul din cei 10% cu probleme, probleme majore sau deces. Dar ce anume (exceptand moartea care are probabilitate 100% pentru un om) in viata nu e o probabilitate? Marea problema este ca 10% din populatie inseamna un numar ENORM de oameni si toate masurile trebuie orientate spre micsorarea aglomerarii din spitale. De ce? Simplu, din doua motive: primul, ca bolanvii de COVID nu sunt singurii si nu au dreptul de a-i condamna si pe altii la moarte; al doilea pentru ca de asemenea bolnavii de COVID sa fie tratati. In rest insa, oamenii care trec usor peste boala este mai mare decat al celor care fac probleme grave. Cu un ordin de marime mai mare.

  Este normal ca TOTI oamenii in mod responsabil sa respecte igiena (masca - care il protejaza pe celalalt, dezinfectie si distantare fizica). Dar atat. Sa tii oamenii inchisi in case si economia blocata considerandu-i astfel nu numai infectiosi (fara dovada) ci si criminali (ca nu ii protejaza pe ceilalti si ca vor sa ii infecteze pe ceilalti intentionat) este absurd.

  Oamenii trebuiau convinsi sa accepte doar cele trei reguli de baza (aplicate fara exceptii, draga Orban, caci exemplul face tonul in muzica). Prevenind raspandirea celelalte masuri dure nu mai erau necesare. Dar sa luam un exemplu: ce a facut Cehia cand numerele au scazut? A deschis scolile si magazinele FARA MASCA. Pai normal ca boala a explodat in al doilea val. Igiena trebuia aplicata CONSTANT.
  • +5 (25 voturi)    
   Logic si de bun simt ce spui (Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:57)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Dar nu le poti explica asta la Martorii lui Covid!
   • +1 (19 voturi)    
    Penalizarea (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:08)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

    Trebuia aplicata pentru nerespectarea normelor de protectie. Nu pusi sa stea oamenii in casa dupa ora 21. Cu alte cuvinte daca un party era in aer liber si erau invitati 40 de oameni dar distanta intre ei era de 2 metri si ei aveau masca (ok, nu puteau sa bea sau sa manance) sa nu ai ce amenda sa le dai pentru ca nu era nici un risc. Amendandu-l pe cel care alearga la ora 23 singur in parc fara masca nu faci decat sa cazi in ridicol intrucat acel om, chiar bolnav de ar fi, NU ARE CUM SA INFECTEZE PE NIMENI. Iar oamenii isi pierd astfel incerederea in masuri.

    Masurile trebuiau luate simplu, rapid si constant. Dar heeei, cand unii impuneau masuri tot ei erau in birouri la bauta, tigarica facand exact ceea ce le spuneau oamenilor sa nu faca. Pai si ce respect sa mai ai pentru ei?!?!?

    Cat despre igiena, masca si distanta nu cred ca trebuie explicate prea mult. Orice om le intelege. Iar daca nu le aplica, atunci sa fie pedepsit.
  • +1 (17 voturi)    
   corect dar (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:18)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Ce spuneti e corect si de bun simt pana la un punct. PROBLEMA O REPREZINTA IMBECILII CARE SE INGHESUIE (si te inghesuie) iti tusesc in nas, si ei se vor liberi si FARA BOTNITA. Politia de toate culorile, nu este in stare nici cu carantina si scenariu rosu sa-si faca datoria. Cum sa impiedici raspandirea? Si la noi sunt aparatori ai "libertatii" de a raspandi boala ex Avocata Poporului si CCR ...plus muzicanti si poeti in slujba Sputnikului..etc.
   • +1 (1 vot)    
    Acestia (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:32)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Ar trebui aspru pedepsiti si exemplar. Dar cand Orban tine parti fara masca si la fel ca el multi altii, ce sa faci, cui sa ii aplici?!?
  • +3 (3 voturi)    
   Cu câteva excepții, ce spui are logică (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:55)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Boala este ușoară în peste 95% din cazuri, doar 1% din cazuri sunt grave și; statistic, nr. total de decedați este sub 0.5% din total infectați clinic (din păcate, din cauza stării spitalelor și a sănătății precare, numărul este mai mare în cazul românilor).
   Masca - chiar și purtată corect (ceea ce nu se întâmplă în cazul populației) - are un impact teoretic de 66% (impactul practic a fost calculat la sub 10% - am și explicațiile experților, dacă le vrei).
   Regulile de bază sunt păstrarea distanței fizice față de persoanele necunoscute (sau limitarea perioadei de timp petrecută cu acestea la mai puțin de 10 minute) și igiena (fizică și mentală).
   Eu le respect pe acestea de ani de zile și tot de ani de zile nu s-a atins nicio gripă de mine.
   • +1 (1 vot)    
    Ideea este (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:31)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    Ca 0% sau 100% nu ai niciodata. Tot ce poti face e sa micsorezi probabilitatile. Iar cu banii dati pe ventilatoare puteau fi distribuite masti mai performante (N95) nu simplele masti chirurgicale. Daca cu cost minim reduci probabilitatea de infectie cu 25% este foarte bine. In plus dezinfectantul si masca si distantarea sunt usor de aplicat pentru om mentinand economia vie. Asta e tot. Garantii nu se pot da ca de altfel pentru nimic altceva in viata. Cu exceptia mortii, fireste.
    • +2 (2 voturi)    
     Măsurile de acum încalcă prevederile legale (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:46)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     în materie de drepturi subiective, iar legile de îngrădire ale acestora sunt ele la rândul lor abuzive, pentru că au fost adoptate cu încălcarea cadrului legal care le permite autorităților să funcționeze.
     OK, înțelegem că societatea - în ansamblul ei - trebuie protejată și am acceptat perioada de carantină din primăvară (pentru a oferi timpul necesar ca statul să ia măsurile care se impun - specialiștii să facă planuri: la un nivel de infectare de X%, alocăm atâtea paturi, facem atâtea rezerve de ... medicamente/tuburi, angajăm atâția rezidenți etc; la 2X% atâtea paturi, rezerve și medici; iar la YX% atâtea paturi, rezerve și medici), însă eu (și sper să fie cazul cât mai multor alte persoane) nu accept să fiu considerat la nesfârșit bolnav, infecțios, pericol social (deși eu sunt sănătos/vindecat și nu răspândesc - în cazul în care am făcut-o - patogeni periculoși) și gândesc la fel ca instanțele portugheze: nu se poate ca un tilicar - cinste tilicarilor, meseria lor este esențială pentru funcționarea societății - sau un test incomplet să stabilească nivelul de pericol al unei persoane care circulă liniștită pe stradă și să o lipsească de libertate.
  • -1 (5 voturi)    
   lockdown-ul n-are legatura cu pandemia (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:16)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   are legatura cu "the great reset" si totalitarismul tehnologic ce se va abate peste intreaga lume vestica.

   in plus, lockdown-ul are ca scop distrugerea economiei si fortarea populatiei sa se vaccineze integral cu un vaccin experimental care iti modifica secventele de ARN.

   cu alte cuvinte iti modifica sistemul imunitar pentru un virus unde sistemul tau imunitar iti ofera protectie in 99,97% din cazuri.

   inca sunt stupefiat ca oamenii nu realizeaza ca masurile de protectie nu au legatura cu criza sanitara in sine.
 • -1 (29 voturi)    
  incep sa se trezeasca (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:17)

  bobo2 [utilizator]

  ...
 • 0 (40 voturi)    
  Cei mai buni epidemiologi din lume... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:40)

  Nyk1 [utilizator]

  ...sunt judecătorii, bineînțeles! În România, în Portugalia - peste tot în lume!

  Cred că Portugalia are nevoie de un nou Salazar, să mai ia din puterea acestor paraziți în robe!
  • -3 (23 voturi)    
   Cei mai buni epidemiologi sunt (Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:53)

   DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Arafat
  • +6 (34 voturi)    
   Ai inteles gresit. Judecatorii au judecat drepturi (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:33)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Judecatorii nu au judecat efictcienta unui vaccin, nici cate paturi sunt disponibile in spitale ci doar un singur lucru:

   poti baga cu forta in spital; un om daca nu exista o dovada stiintifica de netagaduit ca el e infectat cu covid.!?!!?


   si nu poti in Portugalia si in alte tari, poti doar in Romania securista
  • 0 (16 voturi)    
   Și la noi un Antonescu (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:57)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Dacă ai fi citit, ai fi aflat că hotărîrea judecătorilor se bazează pe literatura medicală de specialitate, nu doar pe studii statistice (corelația nu înseamnă cauzalitate!), ci și pe explicații ale mecanismelor și proceselor.

   Cu siguranță că onorata instanță nu a stat să conspecteze publicații ISI, ci a apelat rapoartele unor experți pentru o opinie calificată cu privire la studiile științifice invocate.

   Dar este mai simplu cum zicea Brucan: „știm noi!”, nu este loc de întrebări
 • -5 (31 voturi)    
  mă gîndesc numa la școli (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:45)

  di livio [utilizator]

  o generație de copii distrusă în numele unei probabilități, tot timpu a fost cu dacă...dacă, dacă, dacă...dacă ai covrig, dacă nu porți botniță, dacă nu respecți, dacă infectezi pe alții...amenzi și carantinări fără dovezi concrete, cum i se scoală lu brancardieru acțiunii... n-ai botniță înseamnă că ai covrig, fără măcar să fii testat, amendă de la milițieni...fără dovezi științifice, cum ziseră procurorii în cazu Gerota
  • +4 (18 voturi)    
   Nuanțare (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:10)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Măsurile excepționale de protecție sînt necesare pentru ca sistemul medical să nu se blocheze sub presiunea pacienților grav bolnavi veniți năvală deodată. Testele sînt neconcludente, după cum bine se spune, modul de contabilizare al deceselor are de asemenea un anumit grad de subiectivitate, de la țară la țară și de la specialist la specialist.

   Dar ceea ce este cert este că boala pune o presiune reală pe capacitatea spitalelor (chiar și fără carantinări și fără internări de asimptomatici). Cît timp această presiune amenință să fie prea mare, este nevoie de răspundere individuală și de măsuri obligatorii de încetinire a răspîndirii bolii. Ne place sau nu, în final tot atîția ne vom îmbolnăvi, nu scăpăm, dar important este să nu o facem toți deodată.

   Problema este că teste care identifică rezultate fals pozitive riscă să ducă la racții excesive, cu consecințe mai grave decît boala însăși.

   Pentru că România a evitat o infectare masivă în primăvară, probabil o combinație de factori între care carantinarea a fost posibil cel mai important, boala ajunge să se răspîndească la noi doar în aceste zile. Urmează niște săptămîni, multe, de foc, în care muli vom suferi și unii muri, dar apoi, vm rămîne doar cu un tip mult mai grav de gripă pentru controlul căreia este necesară vaccinarea celor vulnerabili și a cît mai mult din restul populației.

   În concluzie, faptul că utilizarea incorectă a unei metode de testare a dus la reacții incorecte ale autorităților (în Portugalia) și a supraevaluat grav severitatea epidemiei, nu înseamnă că măsurile de protecție, de distanțare și de izolare nu sînt necesarepe perioada crizei.
   • -1 (19 voturi)    
    deja îs luni de zile (Duminică, 22 noiembrie 2020, 23:48)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    cu protecție cu botnițe, amu și în aer liber, aberația mileniului...rezultatele se văd din avion, fără nici un studiu...la sărăcia cumplită care-i în România oare știe cineva ce fel de botnițe poartă românii?...intere pe cineva, s-au făcut celebrele studii?...cîți oameni au bani să cumpere o botniță pe zi pt ei și familii?...cre că puțini, majoritatea poartă botnițe mizerabile cu care numa bine se infectează, cu covrig sau cu altceva...intere pe cineva?...nu, contează numa studiile cu eficiența botnițelor schimbate de două ori pe zi...la sărăcia din Ro sînt studii dăcît comice...nu mai vorbesc de milioanele de măști neconforme găsite de ANPC...de asta nime nimic, mucles...tot nuanțare
   • +3 (11 voturi)    
    Tu chiar crezi ce spui??? (Luni, 23 noiembrie 2020, 2:44)

    Savitar [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    Ca debitezi gugumanii!!!
 • -2 (24 voturi)    
  Desființează Orban și Werner curtea de apel (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:21)

  galeo [utilizator]

  Desființează Orban și Werner curtea de apel din Lisabona, după ce un cu botul pe labe curtea constituțională din România.
 • +2 (26 voturi)    
  dreptul la sanatate si dreptul la viata primeaza (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:49)

  George1000 [utilizator]

  Astia care tot spun e drepturi fundamentale uita ca primele 2 drepturi garantate de constitutie sunt dreptul la sanatate si dreptul la viata care primeaza in fata tuturor celorlalte drepturi care pot fi limitate in caz ca dreptul la aceste 2 DREPTURI PRIMORDIALE ESTE AMENINTAT.
  • +2 (20 voturi)    
   Lol (Luni, 23 noiembrie 2020, 0:21)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui George1000

   Păi stai în casă zece ani, treaba ta, problema ta.

   Nu a noastră.
   • +1 (7 voturi)    
    Exact, nu te opreste nimeni sa stai in casa (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:53)

    marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Stai cat vrei, chiar si zece ani. Succesuri!
  • +5 (11 voturi)    
   Gresit! (Luni, 23 noiembrie 2020, 8:36)

   n4c [utilizator] i-a raspuns lui George1000

   Drepturile umane sint universale si indivizibile.

   Nu exista o ierahie al lor, nu exista unele fundamentale si altele ne-fundamentale, etc.

   Asta tocmai pentru a impiedica niste talibani sa vina si sa spuna ca suspenda un drept ca sa apere altul.
 • -6 (18 voturi)    
  copii... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:58)

  muscha mbanana [utilizator]

  s-au tampit copii , au devenit nervosi ,se cearta cu bunicii si parintii ,cu fratii si surorile , n-au invatat nimic online , vor fi o generatie de analfabeti in "romania educata " a lui verner , care se lauda ca are un program nemaipomenit si cand colo , a inchis toate scolile desi in franta , germania ,copii se duc la scoala normal si nimeni n-a patit nimic din cauza lor ! Tufui ....de viata ! de ce nu l-o trage de urechi ,Merkel , ca-i de-a lui ! ori nu ...?
 • -7 (9 voturi)    
  Plan de masuri (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:29)

  Gigi Kent [utilizator]

  Plan de masuri in cateva puncte. Complicat logistic dar destul de eficient, cred eu.
  1. Intr-un interval de 1 saptamana se testeaza cu teste rapide (aproape) toata populatia unei tari. Se poate merge pana la obligarea celor care refuza sa stea in casa 2 saptamani.
  2. Toti cei gasiti potential infectati se autoizoleaza la domiciliu si in decurs de maxim inca o saptamana li se efectueaza teste mai riguroase.
  3. Procesul se repeta in 2 saptamani.
  4. De la momentul zero nimeni nu mai intra in tara respectiva fara un test negativ efectuat in ultimele 2-3 zile
  Case closed!

  Au avut 9 luni sa pregateasca un asemenea plan. Si nu au facut nimic ... au asteptat ... hai poate ca nu se ma infecteaza asa multi, hai poate dispare de la sine, hai poate apare un vaccin, hai ca daca o ia razna situatia iar inchidem tot si distrugem tot ce apucam, hai va rugam purtati masca, hai va rugam pastrati distanta, hai va rugam spalati-va pe maini, hai cu reclame pentru cretini despre cum punem virusul in izolare samd.
  • +1 (3 voturi)    
   nu prea merge acest plan (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:04)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   deoare, un test negativ facut cu 2 zile in urma nu este concludent, poate ai luat virusul in aceeasi zi, poti sa te intalnesti ci virusul dupa ce ai facu testul si sa-l capeti fara sa stii. Problema este alta. La atatea luni de la semnalarea virusului nimeni nu poate sa spuna de ce anumite persoane au manifestari violente si alte persoane nici macar nu stiu ca au sau au avut acest virus. Cine si ce determina aceste efecte? Testele PCR nu sunt concludente datorita numarului de iteratii, cu cat se fac mai multe pana la obtinerea unui rezultat cu atat eroarea este mai mare! Acest lucru este posibil pentru ca nu au reusit sa stabileasca care este catitatea minima necesara de virus pentru ca o persoana sa se imbolnaveasca si/sau sa poata raspandi virusul in mod periculos! Dupa atatea luni nu au gasit raspunsurile la aceste intrebari si tocmai din aceasta cauza un vaccin nu stiu cum a fost realizat fara sa ai aceste date. Gasirea raspunsurilor la acest intrebari pot da o imagine asupra acestei boli, daca este periculoasa sau daca poate sa fie combatuta prin mijloace simple si cu cheltuieli minime. Nu inteleg de ce s-au aruncat la realizarea unui vaccin pana nu au descifrat acest virus. Din discutiile purate, cu prietenii si colegii de munca care au avut ghinion si au luat virusul, am inteles ca are manifestari care aminteste de inteligenta artificiala. Practic mi-au spus ca simteau ca "ceva" ii pipaie prin interior, parca o mana nevazuta le palpa organele interne pentru ca in final sa-i loveasca in punctele lor nevralgice, analizele lor au fost date peste cap exact acolo unde parametrii nu se aflau in limitele normale. Toti spun ca acest virus coaguleaza sangele, o colega care are probleme din cauza ca sangele ei este prea fluid a luat virusul si aceste in loc sa-i coaguleze/ingroasa sangele a procedat invers! A lichefiat si mai mult sangele, practic a anulat ani de tratament scump pentru ingrosare. Aceasta manifestare "a aprins" beculetul de alarma, NU ESTE NATURAL...
  • -1 (5 voturi)    
   Tare (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:21)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Tare imi place cand vine cate un prostolog din asta de da cu minus la comentarii sa explice cum e mai bine cu lockdown, cu distrugerea economiei si societatii in general in loc sa facem ceva concret care chiar are legatura cu eliminarea virusului. Aici insa au preferat sa dea minus.
 • -3 (15 voturi)    
  nu se poate. asta e teoria conspiratiei (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:35)

  Itsoc [utilizator]

  nu e dom'le, stie guvernul mai bine cum e cu testele pcr, incredeti-va in ele, nu comentati.

  doar de curiozitate, evident, faceti-va 4 teste consecutive la cabinete diferite, veti fi absolut surprinsi.

  nu doar in Ro, in toate tarile, e globala minciuna!

  mi-am facut 4 teste PCR in Franta in 2 zile, 2 pozitive, 2 negative, sunt 100% asimptomatic si n-am mai avut nici macar o raceala de 3 ani.

  acum sa vedeti show cu vaccinul covid al lui peste pentru o boala imaginara. sa-l faca obligatoriu si mor cu ei de gat.
  • +2 (14 voturi)    
   La inteligenta... (Luni, 23 noiembrie 2020, 1:10)

   Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   ...ti-ai facut teste? Au iesit toate negative?
 • +5 (7 voturi)    
  Carantinare (Luni, 23 noiembrie 2020, 7:11)

  Padova [utilizator]

  Desi interesanta solutia, pentru a comenta e necesar sa o citesti in intregime. In aceasta situatie comentariile sunt inutile. CARANTINAREA ESTE ILEGALA FARA LEGE! Noi am trecut prin etapa asta si in urma sesizarii facute de Avocatul Poporului carantinarea este posibila pentru ca avem lege!
 • -4 (8 voturi)    
  Ce sa mai spunem (Luni, 23 noiembrie 2020, 7:43)

  Costi888 [utilizator]

  De carantinarea obligatorie a celor care vin din zone de risc si nici macar nu au test facut? Aia e incalcare grosolana.
  • +2 (10 voturi)    
   NZ (Luni, 23 noiembrie 2020, 8:36)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Noua Zeelanda te carantineaza ORICUM doua saptamani si-ti fac 2 teste (unul dupa 3 zile al doilea in a 10/11a zi). Singurele cazuri (1-2 ) de covid noi sunt cele venite din afara. Au 2030 de cazuri in total la 5mil de locuitori si e o tara cu turism dezvoltat, dar au luat masuri din timp si s-au tinut de ele. Viata cetatenilor a contat mai mult decat umorile unora.
   • -2 (4 voturi)    
    exact! (Luni, 23 noiembrie 2020, 11:07)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    la noi, in martie-aprilie, au fost primiti sute de mii de capsunari fara carantinare, ca sa nu se supere pe penedele
   • +1 (3 voturi)    
    Noua Zeelanda este o insula (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:23)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Din cate stiu masurile anticovid din NZ sunt mai stricte decat in Australia, iar cetatenii australieni nu se pot intoarce in propria tara inca din luna martie. Prefer Romania.
   • 0 (0 voturi)    
    Despre turism (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:25)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Cred ca turismul, anul acesta, se apropie de zero.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by