În cursa vaccinurilor anti-Covid, o mică firmă dintr-un sat din Ungaria joacă un rol vital
Noemi Lukacs, o bioloagă de 71 de ani, s-a retras în Szirak, satul său natal, pentru a pune bazele English & Scientific Consulting (SciCons) şi a produce un detector genetic atât de sensibil, încât doar câteva grame din acesta pot alimenta întreaga industrie mondială timp de un an.
”Producem anticorpi monoclonali“, a declarat Lukacs pentru Reuters din casa cu un singur etaj, acum parţial transformată într-un laborator de primă clasă. Pudra albă este livrată la nivel mondial din acest loc. „Aceşti anticorpi recunosc acidul ribonucleic“, a explicat aceasta.
Prezenţa acestuia semnalează prezenţa unui virus viu. Mai important, acesta este un produs derivat al procesului folosit de gigantul Pfizer şi compania germană BioNTech în crearea vaccinului lor experimental împotriva coronavirusului.
Şi pentru că poate fi dăunător celulelor umane, acesta trebuie să fie filtrat afară din orice vaccin utilizat la oameni. Există mai multe metode de filtrare, însă cea mai utilizată pentru controlul calităţii este expunerea vaccinului la anticorpii produşi de Lukacs. Rezultatul: o coadă de reprezentanţi ai marilor companii farmaceutice la uşa sa.
Mica firmă se dezvoltă rapid, însă veniturile sale au atins doar 124 milioane de forinţi (uşor peste 400.000 $) anul trecut, cu profituri de 52 milioane de forinţi. Suficient pentru cinci angajaţi şi fonduri extra pentru proiecte locale de caritate în Szirak.
Lukacs este mulţumită. Succesul înregistrat în domeniul său este suficient. Metodologia mRNA reprezintă un întreg grup nou de medicamente, vaccinul COVID-19 fiind primul produs care va primi probabil undă verde şi va ajunge la producţie în masă. Însă noi aplicări sunt aşteptate, lucru care o bucură foarte tare pe Lukacs.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Dar UE?!
Ori e vechea marota "birocratie prea mare"?!
Cam aceeasi concluzie se poate trage si din modul in care-au fost dezvoltate cele doua vaccinuri cele mai avansate pentru COVID-19. Nici Biontech nici laboratorul de la Oxford, astea fiind organizatiile care de fapt au dezvoltat vaccinurile, nu-s ditamai corporatiile. Un singur laborator de la Oxford University a dezvoltat vaccinul. Biontech a fost infiintata in 2008 de trei cercetatori in domeniu - dar cu o investitie initiala de 180 de milioane de EUR (ceea ce-i bani marunti fata de zecile de miliarde de care dispun marile corporatii farmaceutice pentru cercetare). In schimb, AstraZeneca si Pfizer sunt multinationale enorme din domeniul farmaceutic. Nici AstraZeneca nici Pfizer n-ar fi putut dezvolta ele de capul lor un vaccin atat de repede, nici Universitatea Oxford sau Biontech n-ar fi putut asigura producerea pe scara larga si distributia vaccinului.
Asa ca faptul ca laboratorul infiintat de cucoana asta din Ungaria produce o marfa cautata si extrem de valoroasa local mi se pare cat se poate de plauzibil. Dar la fel de plauzibil mi se pare ca-n maxim un an sau doi laboratorul ei va fi cumparat, si daca politica lu' Orban continua, mutat in afara Ungariei, din motive de securitate a proprietatii intelectuale.