Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt foarte puțin susceptibile la reinfectare în următoarele șase luni, arată un studiu al universității britanice Oxford prezentat vineri și citat de AFP.

Coronavirus GermaniaFoto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

Cercetările, care nu au fost încă evaluate, se bazează pe un studiu efectuat între aprilie și noiembrie 2020 pe un eșantion de 12.180 de angajați în spitalele universitare Oxford. Aceste persoane au fost testate în mod regulat pentru a stabili dacă au anticorpi sau dacă au Covid-19.

"Acest studiu în continuare în curs și care implică o cantitate mare de angajați a arătat că o infecție cu Covid-19 oferă o protecție la o reinfectare pentru majoritatea oamenilor de cel puțin șase luni", a declarat într-un comunicat unul dintre autori, profesorul David Eyre de la departamentul Nuffield pentru sănătatea populației al Universității Oxford.

"Nu am găsit nicio nouă infecție simptomatică la participanții care au fost testați pozitiv la anticorpi, în timp ce 89 dintre cei care au fost testați negativ (la anticorpi) au contractat virusul", cu simptome, a precizat el.

"Este o veste foarte bună, deoarece putem fi siguri că, pentru o perioadă scurtă de timp, cel puțin, majoritatea persoanelor care au făcut Covid-19 nu se vor reinfecta", a comentat el. "Nivelurile de anticorpi se reduc cu timpul, dar acest studiu arată că există o anumită imunitate la cei care au fost infectați", a continuat acesta.

În total, 1.246 subiecți au fost testați pozitiv la anticorpi dar niciunul nu a dezvoltat o nouă infecție Covid-19 însoțită de simptome. Trei persoane cu simptome au fost testate pozitive la Covid-19 dar aveau o stare bună de sănătate și nu au prezentat simptome.

Peste 56.872.830 cazuri de infectare au fost diagnosticate oficial în lume de la începutul pandemiei, dintre care cel puțin 36.274.600 sunt considerate astăzi vindecate. Cazurile de reinfectare rămân foarte rare.

Cercetătorii vor continua studiul pe acești angajați ai sistemului medical pentru a vedea "cât timp durează protecția și dacă o infectare anterioară afectează gravitatea infecției dacă oamenii sunt din nou infectați", a adăugat Eyre.