Europa este din nou epicentrul pandemiei Covid-19, iar o persoană mpare de Covid la fiecare 17 secunde, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Telegraph.

Coronavirus in lumeFoto: Valeria Ferraro/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a transmis joi mesajul descurajant.

„Europa reprezintă 28% din cazurile globale și 26% din decese cumulative în regiune”, a spus el.

„Săptămâna trecută, Europa a înregistrat peste 29.000 de noi decese Covid-19. Aceasta înseamnă că o persoană care moare la fiecare 17 secunde.”

În ultima săptămână, decesele au crescut cu 18%, a spus el.

Cu toate acestea, există câteva semne promițătoare că acțiunile pe care guvernele le-au întreprins pentru a încerca stoparea răspândirii virusului funcționează.

Numărul cazurilor săptămânale de coronavirus în Europa a scăzut săptămâna trecută pentru prima dată în trei luni.

Noile infecții săptămânale au scăzut cu 10%, până la 1,8 milioane. Dr. Kluge a sugerat că blocările stricte reimpuse în mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Franța și Spania, au un efect.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că aproape jumătate din numărul total de infecții cu coronavirusul depistate la nivel mondial săptămâna trecută au fost în Europa, transmite Euronews.

Europa a fost continentul cu cele mai multe cazuri, 46% din toate contagierile depistate în întreaga lume fiind înregistrate aici.

Însă numărul de noi infecții din Europa a scăzut cu 10% comparativ cu săptămâna trecută, datorită „întăririi măsurilor sociale și de sănătate publică”, potrivit OMS.

În pofida scăderii numărului de noi contagieri, cel al deceselor a crescut la peste 29.000 - 49% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 la nivel mondial.

Cea mai bruscă creștere a numărului de noi cazuri a fost înregistrată în Austria care a asistat la o creștere de 30% comparativ cu săptămâna anterioară.