UPDATE Municipiul Constanța intră în carantină pentru două săptămâni / Care vor fi restricțiile

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 16:46 Actualitate | Coronavirus


Constanta
Foto: Facebook
Municipiul Constanța intră în carantină de vineri seară, pentru două săptămâni, după ce incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 9 la mia de locuitori. Mallurile vor fi închise în weekend, cu excepţia farmaciilor, magazinelor alimentare, a magazinelor care vând hrană pentru animale de companie şi a curăţătoriilor. La acest moment, sunt în carantină 7 reședințe de județ din România: Sibiu, Bistrița, Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Slobozia și Alba Iulia.

Constanța ar urma să intre în carantină de vineri de la ora 20.00, pentru 14 zile.
 • "Carantinarea municipiului Constanța a fost propusă și votată în CJSU, în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanța, analiză avizată pozitiv și de Institutul Național de Sănătate Publică în data de 18 noiembrie a.c. Măsura va fi luată ca urmare a depășirii ratei de incidență cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori.
 • În acest moment, indicele în reședința de județ a ajuns la 9.11/1.000 locuitori. Mai precis, din populația totală de 313.088 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 2.852 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2”, a anunțat Prefectura Constanța.
Care sunt restricțiile:
 • Este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale.

 • De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator”, mai precizează comunicatul.
Astfel, între orele 05.00-23.00, în interiorul zonei carantinate, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:
 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
 • c) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
 • d) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
 • e) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • f) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
 • g) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • h) îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
 • i) participare la programe sau proceduri în unităţi sanitare şi de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică şi balneologie;
 • j) pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
 • k) alte motive justificative precum: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor, îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
 • l) deplasarea pentru participarea la slujbele religioase;
 • m) deplasarea către instituţiile publice şi financiare.
Totodată, între orele 23.00 – 05.00, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei cu următoarele excepţii:
 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Mall-urile vor fi închise în week-end

Alte măsuri:
 • În interiorul localităţii se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
 • Ocupanţii unui autovehicul, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, au obligaţia de a purta mască de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.
 • Este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Este permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maximum 20 de persoane.
 • Tot cu cel mult 20 de persoane este permisă şi oficierea stărilor civile, în exteriorul clădirilor, si respectiv opt persoane în interiorul clădirii, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
 • În ceea ce priveşte centrele şi parcurile comerciale, se va limita accesul persoanelor, astfel încât să se asigure 8 mp/persoana cu respectarea normelor de distanţare. Suplimentar, îşi vor reconfigura circuitele, acolo unde este posibil, astfel încât să se organizeze circuite unice, separate pentru intrare şi pentru ieşire, poziţionate constructiv neadiacent.
 • În zilele de sâmbătă şi duminică, agenţii economici din centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea până la expirarea prevederilor incluse în propunerea de carantinare, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu excepţia magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.
 • Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanţare fizică, precum şi pentru purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani. (Sursa: News)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10902 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  constanta are prefect ca fostul bucurestiului (Joi, 19 noiembrie 2020, 23:16)

  beeeeeenar [utilizator]

  a spus ca nu vrea sa afecteze economia.
  inchide tot, dar economia sa nu fie afectata :)))

  deosebiti. si toti garantati de Johann
  • +1 (5 voturi)    
   din cate am citit (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:55)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui beeeeeenar

   ... ai dreptul si posibilitatea de a ajunge la locul de munca. Se inchid mall-urile sambata si duminca, asa trebuia sa fie si pana acum, in toate tarile civilizate in weekend ramane deschis doar un mall, prin rotatie. Angajatii de acolo au si ei tot dreptul sa aiba week-endul liber!
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:21)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Duminica trecuta m-am dus la mall Baneasa. Nu sariti cu comentariile, m-am dus sa fac o stampila ca sa inregistrez o firma noua in revisal urmatoarea zi (itm-urile inca cer stampila) si aveam nevoie de ea pe loc. Stateam la stand-ul de stampile sa ma uitam in jur. Nu mi-a venit sa cred cata lume era la mall, aproape ca intr-o zi obisnuita din apropierea sarbatorilor de iarna...
  • +2 (2 voturi)    
   Pai nu se inchide economia (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:13)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui beeeeeenar

   degeaba ataci aiurea. Mall-urile (si alea partial) nu inseamna economia.
 • +1 (3 voturi)    
  neseriozitate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:09)

  sareta [utilizator]

  De ce la o rata a imbolnavirilor mult mai mare decat la Constanta ,Clujul nu intra in carantina ?Sa fie Marea Neagra vina acestei diferente ? Cine-i neserios....?
  • +1 (1 vot)    
   Nu e nici o neseriozitate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:12)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   uita-te la cluj si vezi ce decese putine sunt, cele mai putine din tara. Sunt mai multi indicatori luati in calcul, nu doar rata de infectare, ci si capacitatea spitalelor, numarul tinerilor vs. batrani etc.
 • 0 (2 voturi)    
  seriozitate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:21)

  sareta [utilizator]

  Inteleg ca acolo-i seriozitate(la Cluj)si sunt decese foarte putine ptr.ca sistemul de sanatate este SERIOS .Atunci la Constanta sa zboare din scaune toti Directorii de spitale in care-s multe decese ,dela DSP etc ,in loc sa carantineze orasul ....Asta daca ar fi seriozitate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by