Vaccinurile nu vor ajunge la timp pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei Covid-19, iar multe țări „vor continua să facă față fără vaccinuri”, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit AFP.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

"Cred că vor trece cel puțin patru până la șase luni până când vor exista niveluri suficiente de imunizare oriunde", a spus Michael Ryan (OMS) într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe rețelele de socializare, menționând că vaccinurile nu trebuie privite ca o „poțiune magică”.

"Nu suntem încă acolo când vine vorba de vaccinuri", în ciuda anunțurilor recente cu vaccinuri promițătoare care sunt eficiente 90% sau mai mult, a spus el. "Multe țări se confruntă cu acest val și îl vor traversa și vor continua să îl înfrunte fără vaccinuri", a adăugat el. „Trebuie să înțelegem și să interiorizăm acest lucru și să ne dăm seama că de data aceasta trebuie să urcăm acest munte fără vaccinuri”.

Anunțul făcut luni de către compania americană de biotehnologie Moderna a unui vaccin eficient la 94,5%, care vine după cel de săptămâna trecută al Pfizer / BioNTech cu o eficiență de 90%, a declanșat un nou val de optimism în lume.