Contractul dintre UE și compania americană de biotehnologie Moderna pentru un vaccin anti-Covid este „aproape gata” și va fi încheiat „în zilele următoare”, a asigurat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, citat de AFP.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

"Acest contract va exista, este o chestiune de zile (..) Este aproape gata, ne-a asigurat Bruxellesul", a declarat Clément Beaune. Șeful Moderna i-a avertizat marți pe europeni că prelungirea negocierilor pentru cumpărarea dozelor din vaccinul său Covid-19 riscă să încetinească livrările, alte țări fiind o prioritate, deoarece au semnat de luni de zile.

"Avem discuții, dar nu avem niciun contract", a declarat Stéphane Bancel pentru AFP.

Secretarul de stat francez a menționat că un „pre-acord” era deja pe masă. „Parametrii esențiali ai contractului sunt prezenți din 24 august”, a spus el, referindu-se la „detaliile finale” care urmează a fi soluționate.

"Europa nu va întârzia", ​​a spus el, amintind că Comisia Europeană negociază în numele celor 27 cu laboratoarele și va finanța în "foarte în mare măsură" achiziționarea de vaccinuri.

„Discuții avansate” au fost anunțate pe 24 august între Moderna și Comisia Europeană pentru achiziționarea a 80 de milioane de doze de vaccin, dar niciun angajament ferm nu a fost semnat de atunci.

Între timp, compania americană a semnat cu Canada, Japonia, Israel, Regatul Unit ... Ca să nu mai vorbim de cele 100 de milioane de doze promise la începutul lunii august în Statele Unite.

Moderna a anunțat luni că vaccinul Covid-19 a fost eficient în proporție de 94,5%.

Comisia a semnat până acum cinci contracte pentru precomanda posibilelor vaccinuri: cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer / BioNTech și CureVac.