Spania a autorizat miercuri lansarea ultimei faze a studiului clinic al unui vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat de grupul american Johnson & Johnson, care va fi testat și în alte opt țări, potrivit AFP.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Acest studiu de faza a treia va fi efectuat în nouă spitale spaniole, mai întâi pe voluntari care nu prezintă niciun risc special de a dezvolta forme grave de Covid-19, apoi pe pacienți cu risc, a declarat Agenția Spaniolă pentru Medicamente (AEMPS).

Aproximativ 30.000 de persoane răspândite în Spania, Franța, Regatul Unit, Germania, Belgia, Columbia, Africa de Sud, Statele Unite și Filipine vor participa la studiul clinic al acestui vaccin, care va consta din două doze injectate la diferență de timp.

AEMPS nu a specificat câți voluntari vor fi mobilizați în Spania, precizând că recrutarea va începe „cât mai curând posibil”.

Douăzeci la sută dintre acești voluntari vor avea sub 40 de ani și 30% peste 60 de ani. Ei vor primi fie o doză din acest vaccin experimental, numită Ad26.COV2.S, fie un placebo.

„Aceste studii sunt esențiale pentru a asigura calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor”, a subliniat AEMPS, adăugând că rezultatele nu vor fi făcute publice până când nu vor fi finalizate și analizate toate studiile.

Johnson & Johnson efectuaseră studii de fază 2 (interimare) în septembrie în Spania și în alte țări.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un vaccin de investigație trebuie să treacă trei faze ale studiilor clinice pentru a putea fi produs la nivel industrial.

Faza 3 este cea mai importantă din punct de vedere al numărului de voluntari. Un vaccin este considerat potrivit pentru intrarea în producția industrială atunci când această ultimă fază oferă dovezi clare ale siguranței și eficacității sale.

Unsprezece vaccinuri experimentale împotriva Covid-19 sunt în prezent în faza a treia, potrivit OMS.

Alte două grupuri farmaceutice, alianța Pfizer/BioNTech și compania Moderna, au anunțat în ultimele zile că respectivele vaccinuri au demonstrat o eficacitate de peste 90% în timpul celei de-a treia faze.