Câteva mii de persoane înarmate cu cratițe și fluiere s-au strâns miercuri în centrul Berlinului pentru a protesta împotriva planurilor guvernului Angelei Merkel de a-și acorda mai multe puteri pentru a impune restricțiile menite să prevină răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Protest anti-restrictii BerlinFoto: Captura YouTube

UPDATE Poliția a folosit tunurile de apă pentru a dispersa manifestarea. Cu puțin timp înainte, poliția a ordonat dizolvarea acestei manifestări la care participau între 5.000 și 10.000 de persoane, în apropiere de poarta Brandeburg, în centrul capitalei, după ce le-au cerut anterior să respecte măsurile de distanțare socială.

"Rușina! Rușine!", scandau manifestanții, refuzând să părăsească bulevardul 17 Iunie.

Parlamentul german este așteptat să adopte miercuri legi care vor permite guvernului federal să impună restricții privind contactele sociale, noi reguli privind purtarea măștilor, consumul de alcool în public, închiderea magazinelor și a evenimentelor sportive.

Deși majoritatea germanilor sunt de acord cu noul lockdown în variantă mai puțin strictă decât cea din primăvară, criticii afirmă că legislația în discuție acordă prea multă putere guvernului și pune în pericol drepturile civile.

Partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a comparat legea cu Actul de împuternicire din 1933 care a deschis calea instaurării dictaturii naziste de către Adolf Hitler.

Un protestatar a fost văzut purtând o mască pe care scrie „Botnița Merkel” în timp ce alții au afișat banere cu cuvintele „Pentru iluminare, pace și libertate”.

Majoritatea protestatarilor însă nu poartă măști de protecție și nu respectă distanțarea fizică.

Forțele de intervenție ale poliției au ocupat zona din fața parlamentului german pentru a împiedica protestatarii să se apropie prea mult de clădirea parlamentului.

Germania, cea mai mare economie a Europei și motorul economic al UE, a fost lăudată pentru gestionarea inițială a pandemiei din primăvară însă acum se află în mijlocul unui al doilea val, la fel ca majoritatea țărilor europene.

Institutul Robert Koch a raportat miercuri 17.561 de noi infecții cu coronavirusul, numărul total al contagierilor ajungând la 833.307. COVID-19 a cauzat decesul a 13.119 de persoane în Germania de la izbucnirea pandemiei.

REFERINȚĂ: