"Rușina! Rușine!", scandau manifestanții, refuzând să părăsească bulevardul 17 Iunie.
Deși majoritatea germanilor sunt de acord cu noul lockdown în variantă mai puțin strictă decât cea din primăvară, criticii afirmă că legislația în discuție acordă prea multă putere guvernului și pune în pericol drepturile civile.
Partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a comparat legea cu Actul de împuternicire din 1933 care a deschis calea instaurării dictaturii naziste de către Adolf Hitler.
Un protestatar a fost văzut purtând o mască pe care scrie „Botnița Merkel” în timp ce alții au afișat banere cu cuvintele „Pentru iluminare, pace și libertate”.
Majoritatea protestatarilor însă nu poartă măști de protecție și nu respectă distanțarea fizică.
Forțele de intervenție ale poliției au ocupat zona din fața parlamentului german pentru a împiedica protestatarii să se apropie prea mult de clădirea parlamentului.
Germania, cea mai mare economie a Europei și motorul economic al UE, a fost lăudată pentru gestionarea inițială a pandemiei din primăvară însă acum se află în mijlocul unui al doilea val, la fel ca majoritatea țărilor europene.
Institutul Robert Koch a raportat miercuri 17.561 de noi infecții cu coronavirusul, numărul total al contagierilor ajungând la 833.307. COVID-19 a cauzat decesul a 13.119 de persoane în Germania de la izbucnirea pandemiei.
REFERINȚĂ:
Dna cancelar si-a exprimat ulterior regretul ca presedintii au refuzat masurile dure propuse initial de guvernul federal.
La fel ca in USA, desi intr-o mai mica masura, seful executivului federal german nu poate impune decat masuri limitate contra pandemiei, indiferent ce ii cer expertii sau presa.
E nevoie de modificari legislative, care vor fi facute in Bundestag, pt ca guvernul federal sa poata impune masuri chiar si fara acordul unor Landere.
Protestele sunt nu doar contra "mastilor" cum vrea presa sa caricaturizeze manifestatia de la Berlin, ci mai ales pt libertati civile.
Exista o reala si polemica dezbatere despre balanta de putere executiva si legislativa intre membrii federatiei germane si guvernul federal.
Dna cancelar vede in actuala criza pandemica o ocazie rara de a intari prin lege influenta guvernul de la Berlin in sensul unei mai mari centralizari, obiectivul strategic fiind o Germanie care poate fi condusa mai usor "de la centru".
De aceea unii, exagerand, si-au permis comparatii cu drumul legislativ care in anii '30 a deschis calea dictaturii national-socialiste.
Deocamdata o majoritate de germani accepta impunerea unor restrictii ale libertatilor constitutionale.
Vom vedea peste cateva luni daca asta nu va duce la consolidarea opozitiei nationaliste, AfD.
Nu suna nici a germana nici a romana
Păi dacă AfD, care cică e de extremă dreaptă, denunță pericolul alunecării către o dictatură de tip hitlerist, atunci Hitler ce mai e ?! Că parcă știam de la televizor că nazismul e de extremă dreaptă...
Există două explicații posibile, separat sau în același timp:
1. AfD nu e de extremă dreaptă, e doar de dreapta
2. Nazismul e de fapt de stânga. Ceea ce pare destul de consistent cu multe manifestări cu adevărat extremiste pe care le vedem în zilele noastre.
si nu cred ca sunt chiar toti postaci psd (desi o parte sigur sunt )
Traiesc de 15 ani in Berlin si nu cunosc pe nimeni care sa participe la demonstratiile astea sau care sa le aprobe.
Majoritatea berlinezilor urăsc faptul ca demonstrațiile astea au loc in Berlin, un oraș deja suficient de afectat de covid și care chiar nu are nevoie de haosul provocat de idioții ăștia.
Cei care îmi dați minusuri, presupun ca ați fost in București la protestele distinsei doamne cu sparanghelul? :)
după cum se menţiona şi în articol nu se reduce totul la covid ci la gradul de independenţă al landurilor federale faţă de guvernul central; o schimbare legislativă în acest sens va persista şi după depăşirea pandemiei deci e exclusiv treaba nemţilor să îşi dea cu părerea dacă vor federaţie de landuri sau stat centralizat.