Membrele unui corp lipsit de viață atârnă de pe o targă într-o secție de spital, în timp ce pacienții cu coronavirus se luptă pentru viața lor la doar câțiva metri distanță. O femeie în vârstă răsuflă greu, gâfâind disperată o melodie sumbră la unul dintre numeroasele videoclipuri cutremurătoare filmate cu telefonul mobil în spitalele din Rusia și intrate în posesia CNN sau apărute în mediul online.

Coronavirus in RusiaFoto: Captura CNN

„Așa arată nopțile noastre: îngrozitoare”, spune o voce masculină pentru CNN, un medic care ține de un sindicat apropiat de Opoziție, „Alianța medicilor”, care spune că un astfel de videoclip cu situația gravă din spitalele rusești a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie de către un membru al personalului spitalului în Ulyanovsk, un oraș situat la peste 800 de km est de Moscova.

„Încă două din secția noastră”, spune el, în timp ce filma un cadavru. "Acesta este modul în care Covid-19 ucide pe toată lumea."

Videoclipul său înfricoșător este doar unul dintre mai multe obținute de CNN care dezvăluie condiții îngrozitoare în interiorul secțiilor supraaglomerate. Unele imagini prezintă camere de morgă cu trupuri dezbrăcate, îngrămădite unele peste altele pe podele murdare, în scene care arată mai degrabă ca o zonă de război decât ca un spital.

În timp ce Rusia se luptă să controleze pandemia, videoclipurile sunt unul dintre mai multe semne care indică un număr real de morți mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale.

Rusia spune că, din 16 noiembrie, peste 33.000 de persoane au murit din cauza Covid-19. Dar acest număr este contestat de critici care spun că Kremlinul nu raportează corect cifrele.

"Cred că cifra reală este de aproximativ 130.000 de oameni", a declarat Alexey Raksha, fost statistician guvernamental care și-a făcut estimările pe baza datelor oficiale privind excesul de decese - numărul de decese peste ceea ce ar fi de așteptat în mod normal în aceeași perioadă.

Folosind datele din registrele locale, Raksha estimează că Rusia a atins aproximativ 160.000-170.000 de decese în exces din aprilie până în noiembrie și atribuie aproximativ 80% din aceste decese Covid-19 - un număr mediu agregat din statistici similare publicate de țările occidentale.

Între aprilie și septembrie 2020, cifra oficială a excesului de mortalitate al Rusiei a fost cu aproximativ 117.000 de decese în plus, comparativ cu anul trecut, potrivit Rosstat, agenția rusă de statistici. Numărul oficial de morți Covid-19 pentru acea perioadă este de aproximativ 21.000 de persoane.

Nu există date Rosstat disponibile încă pentru octombrie și noiembrie, însă, judecând după conturile oficiale eliberate de centrul de răspuns la coronavirus din țară, răspândirea pandemiei s-a accelerat rapid.

Raksha spune că a renunțat la Rosstat în iulie, după ce a criticat public modul în care agenția numără decesele legate de coronavirus. El spune că discrepanța dintre cifrele oficiale și calculele sale se datorează modului în care Rusia își clasifică victimele Covid.

Rosstat folosește un sistem de clasificare pe patru niveluri, explică el. Potrivit site-ului agenției, acestea sunt:

1. pacientul care a fost testat pozitiv pentru Covid-19 înainte de deces;

2. când se presupune că Covid-19 este principala cauză de deces, dar ar trebui confirmat prin autopsie sau cercetări suplimentare;

3. când virusul a contribuit la moartea celor cu afecțiuni subiacente;

4. când Covid-19 este confirmat, dar nu este considerat un factor major în deces.

"Doar primul nivel, atunci când pacientul a testat pozitiv pentru coronavirus înainte de a muri, este înregistrat ca moarte Covid-19", a declarat Raksha pentru CNN. Potrivit lui Raksha, decesele din toate celelalte trei niveluri sunt lăsate în afara cifrelor oficiale. (CNN)