Persoane infectate cu coronavirusul din orașul italian Napoli au primit oxigen în parcarea unui spital în timp ce așteptau în mașini să primească îngrijiri medicale, relatează Business Insider.

Spitalul Cotugno din NapoliFoto: Napolipress / PA Images / Profimedia

Angajații sanitari au montat tuburi de oxigen în afara spitalului și au acordat tratament în regim ambulatoriu pacienților care aveau probleme de respirație.

Spitalul Cotugno este un spital de boli infecțioase care în primul val al pandemiei a adoptat măsuri excepționale, fiind pe larg aclamat ca un „spital model”.

Italia se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de COVID-19, autoritățile raportând miercuri aproape 33.000 de noi infecții și 623 de decese cauzate de coronavirus, apropiindu-se de vârful din luna martie.

Ministrul de externe italian Luigi Di Maio a afirmat într-o postare pe Twitter că este nevoie de o „intervenție imediată” în regiunea Campania în care se află și orașul Napoli.

Postarea sa făcea referire la o înregistrare video care arată un pacient cu COVID-19 găsit mort într-o baie a unei alte unități medicale din Napoli, spitalul Antonio Cardarelli.

„Realitatea vorbește de la sine”, a afirmat Di Maio, relatând de asemenea despre cazuri de „oameni tratați în parcări”, oameni care mor în ambulanță fiindcă nu sunt locuri libere în spitale unde să fie duși și „alții care nu sunt nici măcar luați de acasă în pofida apelurilor constante”.

Campania se află în zona „galbenă” din cele trei categorii de risc elaborate de autoritățile italiene, însemnând că doar măsuri minime de carantinare sunt în vigoare.

Însă guvernul ia în considerare să trimită militari pentru a ajuta autoritățile sanitare și analizează trecerea regiunii în zona „portocalie” sau „roșie” până vineri, potrivit ziarului italian Il Mattino.

„Dacă există raportări ample despre probleme critice cu care se confruntă unitățile medicale din orașul Napoli, vom da semnalul”, a declarat premierul Giuseppe Conte.

Citește și: