Premierul Ludovic Orban le-a cerut joi Direcţiilor de Sănătate Publică să crească viteza de emitere a deciziilor de izolare sau carantinare a pacienților cu COVID-19, spunând că degeaba se fac anchete epidemiologice dacă deciziile nu ajung la oameni. "Direcţiile de Sănătate Publică au această misiune fundamentală, de a opri pandemia", a afirmat Orban la videoconferința cu prefecții la care participă și Klaus Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Cer din nou Direcţiilor de Sănătate Publică să îşi crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, să crească viteza de emitere a deciziilor, atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât şi pentru persoanele de contact, care trebuie să intre în izolare, în carantinare la domiciliu sau în altă locaţie la care se carantinează. Aceste măsuri sunt foarte importante.
  • E adevărat că e un număr crescut de cazuri şi că Direcţiile de Sănătate Publică sunt supuse unei presiuni uriaşe. Pe de altă parte Direcţiile de Sănătate Publică au această misiune fundamentală de a opri pandemia. Pandemia o opreşti foarte simplu - asigurând o diagnosticare cât mai rapidă în cazul definiţiei de caz şi asigurând măsurile de izolare a posibilelor persoane care sunt infectate prin derularea anchetelor epidemiologice şi emiterea deciziilor", a afirmat Orban la videoconferinţa cu prefecţii.

El a spus că degeaba se fac anchete epidemiologice dacă deciziile conducerii DSP prin care se impun măsuri de carantinare sau de izolare nu ajung la persoanele respective.

  • "Ultima verigă pe lanţ - mai ales Poliţia locală - trebuie să verifice respectarea izolării la domiciliu, aşa cum am făcut-o mai ales pe perioada stării de urgenţă, dar şi ulterior. Deci aici trebuie efectuate verificări, pentru că sunt semnale în care persoane pentru care s-a dispus izolarea la domiciliu fie nu au primit deciziile DSP, fie, chiar dacă au primit deciziile DSP, ele nu au fost verificate. Verificarea trebuie să se facă cel puţin o dată la două zile şi mai ales oamenii să ştie că, odată ce s-a emis decizia, dacă nu o respectă, vor suporta consecinţele legii", a mai afirmat premierul.

El le-a mai cerut prefecţilor să responsabilizeze "suplimentar" primarii să comunice public şi să reacţioneze atunci când nu sunt respectate regulile sanitare.