Medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a celui mai mare spital public din judeţul Sibiu, unde sunt trataţi cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19, a demisionat. Județul Sibiu are cea mai mare rată de infectare la mia de locuitori din România - 7,19, confruntându-se cu lipsa locurilor la ATI, iar autoritățile iau în calcul carantinarea municipiului Sibiu.

Spitalul Judetean SibiuFoto: Spitalul Judetean Sibiu

"E înregistrată (demisia - n.r.) ieri. (...) Astăzi o să desemnăm prin decizie un alt medic şef interimar la UPU, pe doctorul Roşca Constantin", a declarat joi, pentru Agerpres, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, Liliana Coldea.

Întrebată dacă această schimbare de la conducerea UPU va afecta în vreun fel calitatea actului medical oferit pacienţilor, Liliana Coldea a declarat: "Nu, sub nicio formă".

Medicul Bogdan Csillag a demisionat din funcţia de şef al UPU, dar rămâne în echipa de doctori a secţiei, fiind recunoscut cu experienţă în medicina de urgenţă, nu doar în UPU şi la SMURD Sibiu.

Medicul Constantin Roşca, care urmează să fie desemnat şef interimar, a mai ocupat această funcţie, însă a refuzat să îşi mai prelungească mandatul. Şi acesta are experienţă în UPU Sibiu.

UPU a SCJU este principalul loc unde merg cei mai mulţi pacienţi din tot judeţul Sibiu, în special cei cu COVID-19 sau suspecţi de această boală. În ultimele zile, aici au fost şi peste 300 de pacienţi care au avut nevoie de asistenţă medicală, mulţi dintre ei acuzând simptome de COVID-19.

Atât de mulţi oameni se adresează UPU Sibiu, încât a fost nevoie ca să se transforme în săli de aşteptare un chioşc şi containere aduse în curtea spitalului. Mai mult, există chiar pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi în saloane amenajate într-un container aflat lângă UPU Sibiu.

Reprezentanții Prefecturii spuneau miercuri că în spitalele din judeţul Sibiu nu mai există niciun loc liber la ATI pentru adulţii infectaţi cu noul coronavirus, numai la Spitalul Clinic de Pediatrie mai fiind patru paturi libere la ATI pentru cazuri de copii cu COVID-19.

În toate spitalele din judeţul Sibiu există în prezent doar 24 de locuri la ATI pentru toţi pacienţii COVID-19, din care cele mai multe sunt în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (12), câte cinci la Spitalul Militar de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Pediatrie aflate în municipiul Sibiu şi două locuri la Spitalul Municipal din Mediaş, a precizat pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Sibiu, Andreea Ştefan.

DSP Sibiu a realizat o analiză de risc şi a trimis-o Centrului Naţional de Sănătate Publică pentru avizare. În propunerea DSP Sibiu se vorbeşte despre carantinarea municipiului Sibiu, a comunei Şelimbăr, lipită practic de municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi a oraşelor Tălmaciu şi Cisnădie. Municipiul Sibiu avea miercuri o incidenţă cumulată de 11,18 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată vineri când va avea loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, în prezența șefului DSU Raed Arafat.

Sibiul este judeţul cu cea mai mare rată de infectare din România, de peste 7 la mia de locuitori, potrivit datelor oficiale de miercuri.