Studiu: Locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele

de DG     HotNews.ro
Joi, 12 noiembrie 2020, 9:30 Actualitate | Coronavirus


Restaurant din Madrid
Foto: Fer Capdepon Arroyo / Zuma Press / Profimedia
Un studiu publicat în revista Nature a analizat circulația a 98 de milioane de oameni din zece orașe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele.

Locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele: reiese dintr-un studiu american care a analizat datele a 98 de milioane de telefoane mobile timp de două luni în principalele orașe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului, scrie Corriere della Sera, citat de Mediafax.

Studiul a fost lansat înaintea publicării de către revista științifică Nature. Chiar miercuri, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a ordonat suspendarea activităților la 22:00 pentru restaurante și baruri și închiderea timpurie a sălilor de sport.

Conform Nature, cercetătorii - oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago și Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft - au folosit o cantitate uriașă de date anonimizate, colectate în timpul primului val al epidemiei (timp de două luni, începând din martie) în 10 dintre cele mai mari orașe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York și Philadelphia, Pennsylvania.

Apoi, au cartografiat mișcările din oră în oră a 98 de milioane de telefoane mobile între diferite „puncte de interes”, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto și magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere.

Cercetătorii au folosit apoi datele pentru a dezvolta modele de răspândire a infecțiilor și le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului. De exemplu, atunci când au comparat creșterea numărului de infecții în cartierele din Chicago între 8 martie și 15 aprilie cu cifrele reale din luna următoare, au văzut că „modelul a prezis cu precizie numărul de cazuri confirmate”. Analizele arată, scriu cercetătorii, că „o mică minoritate de puncte de interes sunt responsabile pentru o mare majoritate a infecțiilor”.

Locurile publice care, conform acestor modele, au condus la o creștere mai mare a infecțiilor în zonele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri și moteluri.

Cu toate acestea, prin limitarea prezenței în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă - susțin cercetătorii - infecțiile ar fi reduse cu peste 80%.

Modelul explică, de asemenea, de ce cartierele sărace din orașele americane sunt cele cu cele mai mari rate de contaminări: locuitorii lor au rareori ocazia să lucreze de acasă, să se mute mai mult și să meargă la magazine mai aglomerate decât în ​​alte zone. În cele două luni, magazinele alimentare din cele mai sărace cartiere au avut în medie 59% mai mulți vizitatori pe oră pe metru pătrat.

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informații utile cu privire la ce activități să rămână închise și care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3992 vizualizari

  • -2 (8 voturi)    
    Parca se stia de vreo 5 luni asta (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:33)

    Miky60 [utilizator]

    Iar? Acelasi studiu? Unii doar fac copy paste din studii mai vechi. Pai exact asta aparea si in infograficul acela rosu din studiul din mai, aparea si in studiul din august, fix acelasi lucru.
  • -2 (6 voturi)    
    presupun (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:48)

    hanu [utilizator]

    ca acolo unde a fost efectuat studiul nu exista transport in comun si nici scoli.
    • 0 (2 voturi)    
      Exact (Joi, 12 noiembrie 2020, 10:58)

      copci [utilizator] i-a raspuns lui hanu

      Cum de nu au monitorizat transportul in comun, scolile si locurile de munca, adica locurile cele mai periculoase? Sa nu mai vorbim de centrele de batrani si spitalele, unde stim ca si in Romania sunt majoritatea focarelor.
    • 0 (0 voturi)    
      pai la restaurant cu ce mergi? (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:39)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui hanu

      Nu cu transportul in comun sau cu taxiul? :D
  • +5 (5 voturi)    
    Au monitorizat (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:51)

    MAGArusul [utilizator]

    Totul mai putin locul de munca.

    Caz concret: azi dimineata (eu fiind consultant) am avut o alarma la un echipament la o firma care se ocupa cu ingrijirea batranilor la domiciliu. Avand un echipament identic si fiind aproape m-am dus personal sa il inlocuiesc, la 7:30 AM. Sediul firmei este partea de business insa acolo se duc infirmierele cand au nevoie de ceva de la administratie.

    Surpriza: erau singurul cu respirator pe fata. Lumea era relaxata, fara masca. E drept, pe hol era o sticla cu spirt aproape goala (deci dezinfectantul era folosit). Cat timp am inlocuit si testat echipamentul (10 min) eu am stat cu masca. Si vrea sa imi spuna cineva ca locul de munca nu este unul din principalele puncte ce pot deveni oricand focar?!?
    • +2 (2 voturi)    
      focarele din firme (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:25)

      tcvl [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

      exact asta am zis și eu de câteva ori: prin firme e dezastru. Pe manageri nu prea-i interesează altceva decât profitul. Telemunca a fost inexistentă până când a cam devenit obligatorie ... Când apare câte un angajat care se simte rău îl trimit repede acasă și-l bagă in concediu astfel încât dacă face test și e pozitiv în ancheta de la dsp (dacă va exista o anchetă) să apară că în ultimele zile a fost acasă în concediu și deci în firmă nu e nici o problemă
    • 0 (2 voturi)    
      ba da (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:41)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

      Dar locul de munca nu-l mai putem suspenda inca 3 luni, ca riscam sa se darame economia, si sa moara mai apoi mai multi de foame decat de covid....
      • 0 (0 voturi)    
        De acrod (Joi, 12 noiembrie 2020, 12:10)

        MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Dar acesta este criteriul pe care il scoti din analiza? Dar restaurantul nu e loc de munca pentru unii oameni? Daca pt tine client nu e afla ca nici pentru mine nu e loc de munca magazinul tau. Dar e pt tine.
        • 0 (0 voturi)    
          Ba e si ala loc de munca (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:21)

          bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

          Dar la restaurant impactul economic e mic si gradul de infectare mare, ca orice activitate care aduna oamenii impreuna. Asha si la meciurile de fotbal sunt locuri de munca, si la concerte, si la baruri discoteci, nunti, botezuri, slujbe religioase, etc, etc.

          Si le inchizi strict pe alea cu grad socializare mare, astfel incat sa ai impact economic minim in raport cu efectele asupra pandemiei.

          Ca daca nu faci nimic, dublezi numarul de cazuri la fiecare 2 saptamani.

          Inteleg ca pentru horeca sunt vremuri crancene, dar mare lucru nu e de facut, decat niste ajutoare de stat, atat cat se poate.
  • 0 (0 voturi)    
    bine (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:09)

    nahir [utilizator]

    că circulația cu metroul și mijloacele de transport STB, nu sunt posibile focare de infectare cu SARS-Cov 2.
  • -2 (2 voturi)    
    - (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:14)

    victorOlitacozmei [utilizator]

    ati uitat de raspan-dacii care umbla noaptea prin parcuri.
  • 0 (0 voturi)    
    mam linistit (Joi, 12 noiembrie 2020, 12:16)

    una mica [utilizator]

    bine ca nus bisericile


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by