Anthony Fauci, principalul expert în boli infecţioase din SUA, a spus că datele pozitive despre al doilea vaccin Covid-19 ar putea veni rapid. Predicţia sa vine după anunţul privind eficienţa de peste 90% a vaccinului produs de Pfizer şi BioNTech, relatează Mediafax.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Compania americană de biotehnologie Moderna va începe evaluarea datelor din studiile sale de vaccin de fază 3 „în decurs de o săptămână”, a dezvăluit dr. Fauci la Summitul Global Farmaceutic FT Live, miercuri.

El a spus că va fi „surprins dacă nu vom vedea un grad similar de eficacitate” cu rezultatele pozitive prezentate luni de Pfizer şi BioNTech, având în vedere că vaccinul este „identic în multe privinţe”.

„Ni s-a spus că, în câteva zile până la o săptămână vor face acelaşi lucru cu privire la date ca Pfizer”, a spus el, potrivit Financial Time.

Dr. Fauci conduce Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, care lucrează cu Moderna pentru dezvoltarea vaccinului şi contribuie la finanţarea procesului de fază 3.

Acţiunile la Moderna au crescut cu 7% la tranzacţionarea după-amiezii în New York.

Dr. Fauci a spus că rezultatele vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech din Germania, care au demonstrat eficacitatea de peste 90%, au fost mai bune decât spera.

Datele reuşite până în prezent pentru noua platformă ARN folosite atât de Moderna, cât şi de Pfizer sunt „un pas major nu numai pentru combaterea Covid-19, ci pentru întregul domeniu al vaccinologiei”, a spus el.

Miercuri, dr. Fauci a spus că nu a vorbit încă cu Joe Biden, preşedintele ales democratic al SUA care l-a învins pe Trump la alegerile de săptămâna trecută.

Joe Biden şi-a înfiinţat deja propriul grup de lucru Covid-19 pentru a încerca să se asigure că este gata când va prelua mandatul, în ianuarie.

Citește și: