Spania a înregistrat marți peste 400 de decese noi legate de Covid-19 în 24 de ore, cel mai mare număr al celui de-al doilea val, însă epidemia a intrat într-o fază de „stabilizare clară”, a spus epidemiologul șef Fernando Simon, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Lex CaMara / Zuma Press / Profimedia Images

Țara are 39.756 de decese, cu 411 mai multe decât luni, un record pentru o singură zi de la redeschiderea din iunie.

„Este posibil ca acesta (numărul deceselor) să continue să crească în următoarele zile”, având în vedere evoluția pacienților, cu toate acestea „vedem că există o stabilizare clară în ultimele zile” a contaminărilor, a explicat în timpul unei conferințe de presă Fernando Simon, directorul centrului de urgență medicală al Ministerului Sănătății.

„Au trecut câteva zile de când incidența cumulată de peste 14 zile s-a stabilizat” în jur de 525 de cazuri la 100.000 de locuitori, a spus Simon, o tendință observată de la începutul lunii noiembrie, după ce a trecut de „vârful transmisiei” la sfârșitul lunii octombrie.

„Nu știm dacă această tendință va continua, dar sperăm că da”, a avertizat el.

Epidemiologul a spus că „efectul” restricțiilor luate în Spania a fost deja observat: pe 25 octombrie, guvernul a declarat o stare de urgență de sănătate, care implică o carantină de noapte în majoritatea țării și permite autorităților regionale competente în materie de sănătate să ia măsuri anti-Covid.

Mai multe regiuni și-au închis teritoriul sau au ordonat închiderea barurilor și restaurantelor, iar unele fac presiuni pentru a urma exemplul țărilor europene care au impus carantinarea la locuință.

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a exclus pentru moment această posibilitate, considerând că ar trebui acordat timp pentru a vedea rezultatele măsurilor luate până acum.

Cu aproape 1,4 milioane de cazuri înregistrate oficial, Spania este una dintre țările europene cu cel mai mare număr de infecții.