Mulţi supravieţuitori ai maladiei Covid-19 prezintă cel mai probabil un risc sporit de a dezvolta o afecţiune mentală, au anunţat autorii unui studiu amplu, care au descoperit că 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt apoi diagnosticate şi cu tulburări psihice în primele 90 de zile după infectare, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de Covid-19 şi care au dezvoltat tulburări de sănătate mentală. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit totodată şi riscuri sporite de demenţă, o boală care afectează capacitatea cerebrală.

„Oamenii se temeau că supravieţuitorii de Covid-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mentale, iar studiul nostru arată că acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.

Medicii şi cercetătorii din lumea întreagă trebuie să înceapă de urgenţă să investigheze cauzele şi să identifice noi tratamente pentru bolile mentale după declanşarea pandemiei de Covid-19, a adăugat profesorul britanic.

Noul studiu, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat înregistrări medicale în format electronic provenite de la 69 de milioane de persoane din Statele Unite, inclusiv de la peste 62.000 de persoane diagnosticate cu Covid-19. Rezultatele vor fi cel mai probabil aceleaşi şi pentru persoanele afectate de Covid-19 la nivel mondial.

În primele trei luni după ce au prezentat rezultate pozitive la testele de depistare a Covid-19, o cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică, precum anxietate, depresie şi insomnie. Acest procent este de două ori mai mare decât procentele raportate în cadrul celorlalte grupuri de pacienţi monitorizaţi în aceeaşi perioadă.

Cei cu afecțiuni mentale preexistente, riscuri mai mari de a se infecta și cu Covid-19

Autorii studiului au descoperit, totodată, că persoanele care aveau o afecţiune mentală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu Covid-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

Specialişti din domeniul sănătăţii mentale care nu au participat în mod direct la acest studiu afirmă că descoperirile făcute se adaugă pe lista tot mai mare de dovezi care arată că maladia Covid-19 poate să afecteze creierul şi mintea umană, crescând riscul de apariţie a unei game largi de boli de natură psihică.

„Acest lucru se datorează probabil unei combinaţii dintre factorii de stres psihologic asociaţi cu această pandemie şi efectele fizice ale bolii”, a declarat Michael Bloomfield, consultant psihiatru la University College din Londra.

Simon Wessely, decanul catedrei de psihiatrie de la King's College din Londra, consideră că descoperirea faptului că persoanele cu boli mentale prezintă riscuri mai mari de a contracta Covid-19 este în concordanţă cu alte descoperiri similare realizate în timpul precedentelor pandemii cauzate de diverse boli infecţioase.

„Covid-19 afectează sistemul nervos central şi, astfel, ar putea să crească în mod direct afecţiunile ulterioare. Însă acest studiu confirmă că teoria enunţată mai devreme nu reprezintă întreaga poveste şi că acest risc este sporit de starea anterioară de sănătate”, a declarat profesorul britanic.

Marjorie Wallace, directorul executiv al organizaţiei de caritate britanice din domeniul sănătăţii mentale SANE, afirmă că noul studiu reflectă experienţele constatate de angajaţii organizaţiei în timpul actualei pandemii.

„Linia noastră de asistenţă telefonică se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane care ne sună pentru prima dată şi care acuză probleme de sănătate mentală, dar şi cu persoane care trec prin episoade de recidivă deoarece teama şi anxietatea lor au devenit de nesuportat”, a spus ea.