Persoanele care sosesc din state aflate în zona roşie, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Norvegia un test molecular tip PCR sau antigen negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. De asemenea, acestea trebuie să stea 10 zile în carantină.

Testare coronavirusFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile norvegiene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare în această țară pentru persoanele care provin din state aflate în zona roșie (inclusiv România):

  • Începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00:00, persoanele care sosesc din state aflate în zona roșie, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Regatului Norvegiei un test molecular tip PCR sau antigen negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Documentul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile engleză, franceză, germană, norvegiană, suedeză sau daneză. Lipsa testului negativ poate atrage refuzul intrării pe teritoriul norvegian.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Norvegiei următoarele categorii:

  • cetățenii norvegieni și persoanele cu reședința în Regatul Norvegiei;
  • persoanele aflate în tranzit;
  • cetățenii străini care sosesc în mod regulat în Regatul Norvegiei din Regatul Suediei sau din Republica Finlanda pentru a desfășura activități lucrative sau pentru studii, cu excepția personalului medical care a avut o ședere mai mare de 7 zile în afara Regatului Norvegiei;
  • cetățenii străini care își desfășoară activitatea în domenii considerate critice pe teritoriul Norvegiei;
  • solicitanții de azil și refugiații;
  • cetățenii străini cu permis de ședere pentru membru de familie;
  • personalul diplomatic și consular acreditat în Regatul Norvegiei;
  • cetățeni străini invitați de autoritățile norvegiene să participe la negocieri internaționale și alți cetățeni străini care fac parte din delegații care sosesc în Regatul Norvegiei în conformitate cu obligațiile internaționale;
  • personalul militar.

Suplimentar față de obligația de a prezenta la intrarea în Norvegia un test molecular tip PCR sau antigen negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, toate persoanele care sosesc din zone roșii sunt obligate să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile. În cazul în care persoanele în cauză nu au asigurată o locație pentru efectuarea carantinei (reședința în Regatul Norvegiei sau un spațiu pus la dispoziție de către angajatorul/clientul pentru care desfășoară o activitate în acest stat), acestea vor efectua carantina la o unitate hotelieră desemnată în acest scop. Autoritățile norvegiene au informat că obligativitatea efectuării carantinei la o unitate hotelieră se aplică inclusiv membrilor de familie ai cetățenilor norvegieni care sosesc în acest stat în scop de vizită.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Oslo + 47 22 561237, + 47 22 446951, + 47 22 556832 și + 47 22 558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice + 47 99 153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51923, http://oslo.mae.ro/ și http://www.mae.ro/.