Primarul orașului Bacău, Lucian Viziteu (USR-PLUS), vrea să convoace un referendum local în 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, pentru impunerea unor măsuri suplimentare împotriva COVID, dar și pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare a comunității.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Referendumul local nu este un moft, ci este despre o comunitate care vrea să lupte eficient împotriva pandemiei și să se dezvolte.
  • Oricât de bune ar fi măsurile luate la nivel central, există un specific local. Bacăul are, din păcate, mai multe infectări cu noul coronavirus decât alte municipii din România.
  • De aceea, trebuie să găsim soluții pe plan local care să vină în completarea celor de la București. Nu mă refer la coerciție, ci la idei inteligente care să vină din consultarea specialiștilor și a mediului socio-economic", a scris Viziteu pe Facebook.

El spune, referindu-se la costurile de organizare a referendumului, că a propus ziua alegerilor parlamentare, ca "să iasă cât mai ieftin".

Propunerea sa trebuie votată de Consiliul Local Bacău, convocat în ședință extraordinară pentru vineri, și să treacă de controlul de legalitate al Prefecturii.

  • "Sunt convins de buna credință a consilierilor locali și de faptul că ocupă funcțiile pentru interesele băcăuanilor, nu pentru dorințele unui șef de partid sau ale altuia. Din momentul în care domniile lor vor aproba oportunitatea acestui referendum, având toată strategia reieșită din consultările cu specialiștii, avem destul timp să popularizăm întrebările, tocmai ca cetățenii să poată decidă informat", mai spune primarul Bacăului.

Pentru referendumul pe care Viziteu vrea să îl organizeze în 6 decembrie, sunt propuse două întrebări, potrivit Ziarului de Bacău:

  • Sunteți de acord cu implementarea pe raza municipiului Bacău a unor măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19?
  • Sunteți de acord cu resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spații verzi, parcări și locuri de joacă?