Testele clinice de faza a treia pentru vaccinul anticoronavirus dezvoltat de coaliția americano-germană Pfizer – BioNTech au implicat peste 43.000 de persoane pentru a vedea dacă acesta funcționează, explică Guardian.

Testarea vaccinului PfizerFoto: Robin Rayne / Zuma Press / Profimedia

Voluntarii au primit fie vaccinul contra Covid-19 (administrat în două doze, la distanță de circa trei săptămâni) și o alternativă placebo, precum vaccinul anti-meningococic, fără ca ei (sau doctorii lor) să știe ce li s-a inoculat.

Analiza interimară prezintă câți dintre cei infectați au primit vaccinul și câți un produs placebo.

Până acum, 94 de persoane din cadrul testelor de faza a treia s-au infectat cu noul coronavirus, de trei ori decât limita planificată inițial de companie, dar, ținând cont că analiza arată că 90% dintre ei nu primiseră vaccinul, înseamnă că cel mult 8 dintre cei infectați cu Sars-Cov-2 fuseseră inoculați cu vaccinul real.

Pentru a confirma rata de eficacitate, Pfizer a spus că va continua testele clinice până vor fi 164 de cazuri de Covid-19 printre participanți, atât vaccinați cât și ne-vaccinați. Ținând cont se ritmul de creștere a infecțiilor din SUA, cifra ar putea fi atinsă până la începutul lunii decembrie, potrivit companiei americane.

Pfizer a precizat și că pesoanele de culoare sau de alte etnii par la fel de bine protejate de vaccin ca și ceilalți.

Datele nu au fost confirmate de alți cercetători sau publicate în vreo revistă medicală, compania spunând că va face acest lucru după ce va avea rezultatele întregului studiu.