​”Joi vine maică ceilanți. Adică cine-o mai veni... Ia zi, îți dau un gogoșar? Uite ce frumoși e!”, zice arătându-mi niște forme verzi care dacă nu ar fi fost atât de scofâlciți, puteai să-ți închipui că așa ar fi arătat niște gogoșari marțieni. Mici, rotunzi și fatalmente, verzi. Nu, doamnă, mulțumesc, îngaimi tu repede ca nu cumva să-ți îndese gogoșarii marțieni într-o plăsuță. ”..dar poate un castravete...”, mai zice vânzătoarea, aranjându-și baticul pe cap cu un gest rapid, de samurai încercat. E drept, un castravete puteam să iau și mai rămânea cu 5, că în total avea vreo 6 în total. Restul probabil obosiseră să urce pe terasa pieței Progresul, unde e și parcarea auto.

Piata -spatiu inchisFoto: Hotnews

În timpul ăsta, mai apar doi bărbați. Un tânăr cu masca neagră pe figură și un domn în etate care abia-și trăgea sufletul. Tânărul o întreabă pe Femeia cu Basma de unde poate lua verdețuri. ”Nu știu, maică!, zice femeia. Da` ia zi, îți dau un gogoșar? Uite ce frumoși e!”. Tânărul nu vrea nici el să aibă de-a face cu micii marțieni rotunzi, se întoarce și pleacă. Seniorul stă sprijint vreo 5 minute de o balustradă ca să-și revină. După care întreabă și el unde sunt restul comercianților. Omul ar fi vrut ceapă verde.

”Nu e maică... decât noi suntem aiciea. Joi deschide de-abia, așa a zis... Acu ce să mai zic... dacă vrei carne, la Profi are deschis!”, zice deodată Femeia cu Basma, ca și cum ar fi simțit ea că seniorului nu de ceapă îi ardea, ci de o fleică grasă de porc.

După care revine la refrenul ei preferat: ” Da` ia zi, îți dau un gogoșar? Uite ce frumoși e!”...

La Sudului e închis-închis. Câțiva oameni stau pe băncile din afara pieței și discută. Unii vin, încearcă ușa cu mâna, dar degeaba. ”Venii să iau pătrunjel. De unde iau eu acum pătrunjel?”, se întreabă retoric un domn la vreo 50 de ani, uitându-se îngrijorat în jur. Mai încearcă o dată ușa. Tot degeaba; Calea spre Pătrunjel rămâne închisă. ”Are domne la orice supermarket”, zice o tânără care stătea pe bancă. Vrusei pătrunjel de piață. Ro-mâ-nesc!”, zice domnul apăsând pe originea națională a legumei. ”Hahaha, zice femeia. Românesc pe... Doamne iartă-mă! E adus cine știe de unde.... din Olanda sau din Turcia, nu mai e nimic românesc în piețe. Că miercurea trecută am întrebat-o pe vânzătoarea de carne de unde aduce ceafa de la porc și știți ce mi-a zis? Că e din Spania!! Nu mai e domne nimic românesc...”, mai zice femeia, intuind parcă de unde ni se trage deficitul balanței comerciale FOB/CIF.

Click pe imagine pentru detalii

Vâzându-mă că fac fotografii, femeia arată spre clădirea vecină. Dar acolo de ce nu pozați, domnu? Că aia tot piață e, dar pe aia nu a închis-o!, zice ea salivând la capra vecinului. ”E cu haine, nu e piață-piață, o corectează Doritorul de Pătrunjel. ”E ca un Mall, dar mai înghesuit, nu cum e Mallul de peste drum (cel de la Sudului)”, adaugă domnul. ”Mall, ne- Mall tot înghesuială e! Și ăla rămâne deschis, iar pe ăsta îl închide!”, mai zice femeia.

Click pe imagine pentru detalii

I-am lăsat să-și dispute diferențele de nuanță dintre conceptul de Mall și piață și am luat-o spre piața din Străduinței.

Click pe imagine pentru detalii

Acolo, o parte din producători s-au mutat afară, în parcarea din spatele sau din lateralul pieței (depinde cum privești). Vânzători puțini, cumpărători la fel.

Piața Veteranilor- Militari

Jumătatea de piață care era în interior e închisă publicului, ramând doar tarabele exterioare și magazinele in sine din complex. Multa lume chiar și afara.

Click pe imagine pentru detalii

Unul dintre comercianți: "ce folos a fost să închidă înăuntru și să ne scoată pe toți afara? Nu tot aceeași lume e? Nu tot atâția se aglomerează și aici? Vedeți cum merg oamenii și trec unii pe lângă alții, vedeți cum nu stau la coada la distanta, deși toți aici am vopsit pe jos, am pus marcaj."

Click pe imagine pentru detalii

  • Piața 16 februarie din zona Parc Bazilescu (Sectorul 1)

E împărțită în două. O parte din piața este în spațiu deschis, fiind doar acoperită, iar cealaltă este în spațiu închis. În cazul pieței din urmă, ușa este blocată. Nu se poate intra. Uitându-ne pe geam, vedem că nu este nimeni înăuntru: spațiul închis este chiar închis.

Click pe imagine pentru detalii

Din când în când doi polițiști se plimbau prin partea deschisă a pieței verificând, dar la ora 12 nu prea mai este lume prin piață. E mai multă ofertă decât clienți. De obicei, clienții, în mare parte vârstnici, vin dimineața.

Click pe imagine pentru detalii

Click pe imagine pentru detalii

N. Red: Acest articol a fost realizat prin contribuțiile lui Victor Cozmei, Florin Bărbuță și Dan Popa